Teraz jest 29 maja 2017, o 18:05

Zostaw Kontakt




B315 i anteny zewnętrzne

Tematy związane z Internetem Mobilnym.
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
Przed założeniem tematu należy użyć opcji szukaj. Jeżeli temat był już poruszany to od razu otrzymasz odpowiedź.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

matus45

Szalony PlusManiak

  • Posty: 496
  • Dołączył(a): 16 lis 2014, o 16:04
  • Podziękował : 11 razy
    Otrzymał podziękowań: 54 razy
  • Ostrzeżenia: 3

B315 i anteny zewnętrzne

Post14 lip 2015, o 07:44

etuij52016

Użytkownicy B315s-22 z Plusa zgłaszają problemy z działaniem anten zewnętrznych w tym routerze http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=507271#507271 Co na to sprzedawca tych routerów czyli Plus. Nadmieniam, że firma Huawei Polska nie odpowiada na zapytania w tej sprawie. Czyżby problem podobny do B593u-12. z którym były podobne problemy na pierwszym FW. Wówczas udostępniliście FW, które rozwiązało problem anten zewnętrznych w tym routerze. Czy Plus ma zamiar podjąć podobne działania w przypadku B315s-22?
Offline
Avatar użytkownika

Ewa_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 3844
  • Dołączył(a): 18 gru 2012, o 17:37
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Podziękował : 71 razy
    Otrzymał podziękowań: 353 razy

Re: B315 i anteny zewnętrzne

Post14 lip 2015, o 12:49

Witaj matus45,
- potrzebne będą dodatkowe informacje:
1. Ilu użytkowników zgłasza ten problem? (osoba pisząca na forum bez-kabli nie doprecyzowała, czy chodzi o urządzenie zakupione w Plusie, czy w Play)
2. Jaką wersję oprogramowania mają routery, na których występuje problem?
3. Jaką wersję sprzętową mają routery, na których występuje problem?
4. Jaka antena jest używana ? (model, producent)
5. Gdzie antena jest zamontowana (ogólne informacje, np. czy na zewnątrz na maszcie, czy leży na zewnętrznym parapecie, a może leży wewnątrz na parapecie)
6. Dodatkowo warto sprawdzić, czy urządzenie bez podłączonej anteny zewnętrznej i z podłączoną anteną loguje się do tej samej celi (Cell ID).
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Offline
Avatar użytkownika

matus45

Szalony PlusManiak

  • Posty: 496
  • Dołączył(a): 16 lis 2014, o 16:04
  • Podziękował : 11 razy
    Otrzymał podziękowań: 54 razy
  • Ostrzeżenia: 3

Re: B315 i anteny zewnętrzne

Post14 lip 2015, o 20:24

Użytkownik forum bez -kabli zamieścił odpowiedzi na powyższe pytania oraz wyniki testów porównawczych na innym routerze http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=42483&start=30
Offline
Avatar użytkownika

Ewa_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 3844
  • Dołączył(a): 18 gru 2012, o 17:37
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Podziękował : 71 razy
    Otrzymał podziękowań: 353 razy

Re: B315 i anteny zewnętrzne

Post15 lip 2015, o 12:00

matus45,
- dzięki, przekazałam zatem sprawę dalej do zbadania.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Offline
Avatar użytkownika

limak246

Prawie PlusManiak

  • Posty: 37
  • Dołączył(a): 20 mar 2014, o 15:33
  • Podziękował : 5 razy
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: B315 i anteny zewnętrzne

Post17 lip 2015, o 21:30

witam ja mam trochę inne pytanko mam ruter Huawei B315 i zakupiłem taka antenę http://allegro.pl/mocna-antena-lte-4g-mimo-15dbi-do-huawei-b315-5m-i5260063013.html i tu moje pytanko czy mogę ja zamontować koło talerza satelitarnego, czy w jakiś sposób nie będą sobie przeszkadzały :?: :oops:
Offline
Avatar użytkownika

limak246

Prawie PlusManiak

  • Posty: 37
  • Dołączył(a): 20 mar 2014, o 15:33
  • Podziękował : 5 razy
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: B315 i anteny zewnętrzne

Post22 lip 2015, o 14:06

coś cisza, mam pytanko jak już mam antenę podpiętą do rutera to czy ruter może stać byle gdzie czy w miejscu gdzie lepiej chwyta zasięg :?:
Offline
Avatar użytkownika

Krzysiek_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 17523
  • Dołączył(a): 18 gru 2012, o 16:58
  • Podziękował : 39 razy
    Otrzymał podziękowań: 1612 razy

Re: B315 i anteny zewnętrzne

Post22 lip 2015, o 14:20

limak246, z podłączoną antena może stać w dowolnym miejscu.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ

Za ten post autor Krzysiek_Plus otrzymał podziękowanie od
limak246(22 lip 2015, o 16:27)
Offline
Avatar użytkownika

limak246

Prawie PlusManiak

  • Posty: 37
  • Dołączył(a): 20 mar 2014, o 15:33
  • Podziękował : 5 razy
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: B315 i anteny zewnętrzne

Post22 lip 2015, o 16:28

o to mi chodziło dzięki Panie Krzysiek
Offline
Avatar użytkownika

Fred

Nowy

  • Posty: 2
  • Dołączył(a): 23 lip 2015, o 15:45
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Moja taryfa: RBM
  • Model telefonu: Huawei B315s22

Re: B315 i anteny zewnętrzne

Post23 lip 2015, o 16:08

Witam,
Zakupiłem w dniu 2015-05-07 router Huawei B315-s22
w Polskiej sieci PLUS,
IMEI - 866169020xxxxxx
Wersja sprzętu modemu - WL1B310FM01
Oprogramowanie modemu - 21.300.01.00.69
Interfejs WWW - 17.100.09.00.03
Mam ten sam problem:
po podłączeniu anteny zewnętrznej poprzez gniazda SMA zamiast uzyskać przyrost sygnału jest jeszcze niższy.

Ta sama antena zewnętrzna podłączona do Huawei B593s-22 działa poprawnie, więc antena wraz kablem i wtyczkami jest sprawna dając przyrost sygnału o ponad -10 decybeli
Co na to Polski sprzedawca (PLUS POLSAT) może ktoś z Nich się wypowie czy to wina sprzętu, czy tylko oprogramowania i będzie poprawiony soft.
Pozdrawiam Chomik f.r.e.d

Dołączam szczegółowe informacje na prośbę Krzysiek_Plus Specjalista Plusa:

1.Połączenie z BTS nawiązuję w wymuszonym tylko LTE na obu routerach B315 i B593.
2.Tą samą jedyną kartę SIM umieszczam raz w B315, wyjmuję i wkładam do B593 w którym to mam o ponad 10 decybeli bliżej wartości -50.
Próba obu routerów z wewnętrznej anteny na zewnątrz budynku (na dachu) wskazuje że oba mają mniej więcej -70 decybeli.
W domu wtyki SMA poziom sygnału w B315 to -85 decybeli a w B593 -65 decybeli.
3.Antena to Panel dwu polaryzacyjny teoretycznie 17 decybeli przymocowany na stałe i nie przestawiany podczas prób.
4.sygnał za lepszy uważam ten który jest bliższy -50 decybeli, natomiast bliżej -100 to fatalnie.
5. Pytanie od Pana (Krzysiek_Plus Specjalista Plusa) odnośnie wad sprzętowych Routera Huawei B315s-22 to chyba było nie przemyślane, lub Hmmm.
Moim skromnym zdaniem kto z tutejszych forumowiczów jest w stanie technicznie określić na 100 procent wadę sprzętową?, ja tego nie czynię tylko gdybam,
a autoryzowany Polski przedstawiciel HUAWEI Poland milczy na zadawane tego typu pytania.
6.Jeśli coś pominąłem to proszę Pana (Krzysiek_Plus Specjalista Plusa) o konkretne pytanie jakiej informacji potrzebuje lub jaki szczegół pominąłem.

Ponownie pozdrawiam
Chomik f.r.e.d
Ostatnio edytowano 23 lip 2015, o 19:38 przez Fred, łącznie edytowano 1 raz
Offline
Avatar użytkownika

Krzysiek_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 17523
  • Dołączył(a): 18 gru 2012, o 16:58
  • Podziękował : 39 razy
    Otrzymał podziękowań: 1612 razy

Re: B315 i anteny zewnętrzne

Post23 lip 2015, o 16:25

Fred napisał(a):po podłączeniu anteny zewnętrznej poprzez gniazda SMA zamiast uzyskać przyrost sygnału jest jeszcze niższy.

Proszę podaj dokładny przykład.
Fred napisał(a):Co na to Polski sprzedawca (PLUS POLSAT) może ktoś z Nich się wypowie czy to wina sprzętu, czy tylko oprogramowania i będzie poprawiony soft.

Na forum nie otrzymaliśmy żadnych informacji by występowała jakaś wada sprzętowa, jeśli chodzi o ten model, zaś w zalinkowanym wątku z pierwszego postu, kilku użytkowników potwierdza prawidłowe działanie.

Nasze testy również nie wykazały by występował opisany problem.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Offline
Avatar użytkownika

titan88

Nowy

  • Posty: 7
  • Dołączył(a): 23 lip 2015, o 18:43
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: B315 i anteny zewnętrzne

Post23 lip 2015, o 18:49

Panie Krzysztofie,

Z calym szacunkiem, ale nikt nie udowodnil, ze anteny dzialaja. Nikt nie zalaczyl wydrukow ani screenow nawet takich jak ja to uczynilem na forum bez kabli. Anteny nie dzialaja i jezeli konieczna jest konfrontacja albo wizyta u mnie w domu to nie ma problemu. Moze przyjechac technik i zobaczymy wspolnie co i jak dziala. Mozecie nawet przywiezc swoje sprzety, zeby nikt nie powiedzial ze cos jest uszkodzone. Nie ma z tym klopotu. Prosze sprawe potraktowac normalnie i powaznie, a nie powielac spychologii ogolnie stosowanej. Niestety, ale sprzet nie spelnia wymogow, glownie dlatego ze nie obsluguje anten. Prosze rozpatrzyc prosbe i skonsultowac sie z technikami, a nie bazowac na opiniach ludzi, ktorzy nawet nie maja dowodow.

Pozdrawiam
Titan88
Offline
Avatar użytkownika

Krzysiek_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 17523
  • Dołączył(a): 18 gru 2012, o 16:58
  • Podziękował : 39 razy
    Otrzymał podziękowań: 1612 razy

Re: B315 i anteny zewnętrzne

Post24 lip 2015, o 09:55

titan88, jeśli występują problemy z Twoim egzemplarzem to sugeruje skorzystać z gwarancji.

titan88 napisał(a):Z calym szacunkiem, ale nikt nie udowodnil, ze anteny dzialaja.


Użytkownik Dino w swoim poście potwierdza poprawne działanie, również nasze testy na tym sprzęcie nie wykazały by występował problem z działaniem anten. Czekamy jeszcze na potwierdzenie z strony producenta sprzętu.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Offline
Avatar użytkownika

titan88

Nowy

  • Posty: 7
  • Dołączył(a): 23 lip 2015, o 18:43
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: B315 i anteny zewnętrzne

Post24 lip 2015, o 14:03

Witam,

To ja czegos tutaj nie rozumiem. Sprawdziliscie anteny i jestescie pewni ze dziala ale upewniacie sie jeszcze u producenta. A gdzie jest w takim razie mozliwosc przelaczania anten? Dlaczego w pozostalych moich routerach jest wzmocnienie a w tym nie?

Co do uzytkownika Dino to wcale tego nie potwierdzil bo nie dostarczyl dwoch screenow a tylko jeden. Nie ma wiec porownania. Poza tym nie porownywal pomiarow z innym sprzetem tak jak ja to uczynilrm. To nie jest dowod w sprawie. Prosze rozpatrzyc wniosrk. Moge rowniez pomoc w testach i ew.zapraszam technikow do mnie do domu.

Przykro mi natomiast ze tak traktujecie sprawe i bazujecie na opiniach, ktore nie maja potwierdzenia. Rownie dobrze ja moge napisac, ze posiadam B315 z dystrybucji Play i ze dziala lepiej. Idac takim tokiem myslenia, uzytkownicy tego forum rowniez nie powinni niczego sprawdzac a slepo mi uwierzyc rezygnujac z Waszych uslug. Nie odstraszajcie klientow a pomozcie im. Problem istnieje i trzEba go rozwiazac. Bez konkretnych pomiarow, takie stanowisko jest dobre dla laikow.

Pozdrawiam,
Titan88
Offline
Avatar użytkownika

Krzysiek_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 17523
  • Dołączył(a): 18 gru 2012, o 16:58
  • Podziękował : 39 razy
    Otrzymał podziękowań: 1612 razy

Re: B315 i anteny zewnętrzne

Post24 lip 2015, o 14:28

titan88 napisał(a):Dlaczego w pozostalych moich routerach jest wzmocnienie a w tym nie?

Z Twoich screenów wynika, że jest poprawa w najważniejszym parametrze RSRQ. Ogólnie jeśli gniazda SMA nie były by aktywne to po podłączeniu anteny nie było by żadnych zmian w parametrach połączenia, gdyż nie zmieniło się źródło uzyskiwanego sygnału (dalej sam router).
titan88 napisał(a):Przykro mi natomiast ze tak traktujecie sprawe i bazujecie na opiniach, ktore nie maja potwierdzenia.

Bazujemy między innymi na testach przeprowadzonych na naszych egzemplarzach. Czekamy również na potwierdzenie informacji o poprawnym działaniu przez producenta.
titan88 napisał(a): Problem istnieje i trzEba go rozwiazac. Bez konkretnych pomiarow, takie stanowisko jest dobre dla laikow.

Tak jak sugerowałem wcześniej, jeśli uważasz, że występują problemy z Twoim egzemplarzem sprzętu sugeruje, skorzystać z naprawy gwarancyjnej w autoryzowanym serwisie producenta sprzętu.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Offline
Avatar użytkownika

titan88

Nowy

  • Posty: 7
  • Dołączył(a): 23 lip 2015, o 18:43
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: B315 i anteny zewnętrzne

Post24 lip 2015, o 15:21

1. No to skoro RSRQ jest parametrem dzialania anteny, to w takim rqzie RSSI jest potwierdzeniem spadku sily sygnalu. RSSI jest wskaznikiem sily sygnalu. Czyli po podlaczeniu jest gorzej a to znaczy ze sprzet nie dziala prawidlowo. Antena jest dobra bo w innym sprzecie wzmacnia sygnal.

2. Jezeli oddam sprzet do naprawy a po naprawie nie bedzie efektu i ew. wymiana tez nie przyniesie efektu, to czy moge odstapic calosciowo od umowy? W koncu sprzet nie bedzie dzialal tak jak jest to opisane w instrukcji obslugi?

3. Jezeli bazujecie na wlasnych egzemplarzach, to moze to skonfrontujemy? Ja z tym nie mam problemu. Czekam na propozycje.

4.Jak Pan wytlumaczy fakt, ze nie ma w oprogramowaniu przelaczania trybu anten? Jak Pan skomentuje fakt ze nie ma regulacji sily nadawania WiFi? A moze poprostu Plus wstawia ograniczenia do oprogramowania?

5. Skoro dla Was jest wiazaca opinia innego uzytkownika, ktory mowi ze wszystko dziala (a tak jest prosciej, bo to chcecie slyszec i nic nie trzeba robic) to co w takim razie z opiniauzytkownika Fred, ktoryma identyczny problem jak ja? Czy jego opinia nie jest wazna? Tez nie jest podparta zadnymi dowodami.

Ja nie prosze o wiele a o rozpatrzenie przypadku. Jutro moge kupic kolejny egzemplarz i tez sprawdzic, czy anteny dzialaja. Gorzej jak nie beda dzialac bo wtedy Pan wyjdzie na oszusta. Poki co nikt oprocz mnie nie dolaczyl zadnych dowodow na dzialanie anteny. Prosze wstawic screeny z Waszych testow. Wtedy porozmawiamy o konkretach, bo jak narazie to czytam wylacznir niepodparte niczym domysly. Plus to porzadna firma dlatego licze na zainteresowanie sie sprawa, inaczej bede musial omijac szerokim lukiem.

Titan88
Następna strona

Powrót do Plus Internet - Oficjalny Dział Plusa



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot] i 25 gości