Teraz jest 27 cze 2017, o 01:06

Zostaw Kontakt




Połączenie głosowe a połączenie danych

Roaming, Muzodajnia, Program 5Plus, Drogowskaźnik, Plus Online. Wszytko inne co związane z siecią Plus+...
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

rafnov

Szalony PlusManiak

  • Posty: 201
  • Dołączył(a): 17 maja 2016, o 11:07
  • Podziękował : 19 razy
    Otrzymał podziękowań: 4 razy
  • Moja taryfa: Plush Abo L
  • Model telefonu: LG G3

Połączenie głosowe a połączenie danych

Post28 lut 2017, o 10:42

etuij52016

Witam.
Trapi mnie ostatnio pewien problem. Otóż czasem podczas rozmowy telefonicznej niemożliwe jest połączenie z Internetem. Dlaczego tak się dzieje?
Konsultant infolinii technicznej twierdzi, że tak jest i tak ma być, bo obie rzeczy się wykluczają, tzn. urządzenie nie może nawiązać jednocześnie połączenia głosowego i połączenia danych. Jest to wg mnie ewidentna bzdura, ponieważ często rozmawiałem i jednocześnie sprawdzałem coś w Internecie na tym samym telefonie.
Jedno co zauważyłem, to że niemożność skorzystania z Internetu podczas rozmowy telefonicznej zależy od lokalizacji w jakiej się znajduję. Próbuję sobie to tłumaczyć w ten sposób, że zależy to od BTS z jakim jestem połączony. Niestety moja wiedza w tej dziedzinie ogranicza się do możliwości sprawdzenia na btsearch gdzie jest jaki BTS i jakie technologie obsługuje, ale co dalej to nie wiem.
Czy ktoś może mi to wyjaśnić?
Offline
Avatar użytkownika

patryk7588

Szalony PlusManiak

  • Posty: 4567
  • Dołączył(a): 19 maja 2012, o 13:14
  • Lokalizacja: Wyskoć / Kościan
  • Podziękował : 182 razy
    Otrzymał podziękowań: 373 razy
  • Ostrzeżenia: 1
  • Moja taryfa: Bez Limitu
  • Model telefonu: SGS7 edge

Re: Połączenie głosowe a połączenie danych

Post28 lut 2017, o 10:54

W zasięgu 3G działa jedno i drugie, w 2G nie ma takiej możliwości.
Offline
Avatar użytkownika

rafnov

Szalony PlusManiak

  • Posty: 201
  • Dołączył(a): 17 maja 2016, o 11:07
  • Podziękował : 19 razy
    Otrzymał podziękowań: 4 razy
  • Moja taryfa: Plush Abo L
  • Model telefonu: LG G3

Re: Połączenie głosowe a połączenie danych

Post28 lut 2017, o 10:58

Dlaczego mam nieodmienne wrażenie, że w danym miejscu połączenie danych przed rozmową było możliwe a w trakcie nie?
Czy telefon po prostu przełączył się do BTS 2G-only?

Są jakieś plany przeniesienia wszystkiego do przynajmniej 3G?
Offline
Avatar użytkownika

patryk7588

Szalony PlusManiak

  • Posty: 4567
  • Dołączył(a): 19 maja 2012, o 13:14
  • Lokalizacja: Wyskoć / Kościan
  • Podziękował : 182 razy
    Otrzymał podziękowań: 373 razy
  • Ostrzeżenia: 1
  • Moja taryfa: Bez Limitu
  • Model telefonu: SGS7 edge

Re: Połączenie głosowe a połączenie danych

Post28 lut 2017, o 11:00

Ale w 3G jak pisałem wyżej działa wszystko razem.
Sprawdź co masz koło "kresek" zasięgu podczas rozmowy, jeśli jest napis 3G/H/H+ to działają wszystkie usługi, jeśli nie ma nic to działa tylko głos + SMS.
Offline
Avatar użytkownika

rafnov

Szalony PlusManiak

  • Posty: 201
  • Dołączył(a): 17 maja 2016, o 11:07
  • Podziękował : 19 razy
    Otrzymał podziękowań: 4 razy
  • Moja taryfa: Plush Abo L
  • Model telefonu: LG G3

Re: Połączenie głosowe a połączenie danych

Post1 mar 2017, o 08:16

OK, przetestuję to jeszcze jak znajdę się poza miastem (może dziś), bo tylko tam mi się to zdarza.

Powrót do Inne Tematy



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości