Teraz jest 11 gru 2017, o 05:02

Zostaw Kontakt




DWR-921 i praca jako bridge

Mobilny dostęp do internetu, wiadomości o technologi LTE - nowości, pytania, problemy
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Stefan_Kalka

Nowy

  • Posty: 2
  • Dołączył(a): 6 paź 2017, o 14:42
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

DWR-921 i praca jako bridge

Post6 paź 2017, o 15:00

Witam

Przy przedłużaniu umowy kupiłem w/w router (po wcześniejszym sprawdzeniu że ma tryb bridge) w celu podłączenia do mojego routera żeby pracował jako modem.
Router ma soft brandowany przez Plusa i choć teoretycznie można ustawić w nim pracę jako bridge to praktycznie jest z tym problem.
Po skonfigurowaniu trzeba wejść w ustawienia routingu cokolwiek zaznaczyć (RIP włączyć lub wyłączyć) i wtedy zaczyna przepuszczać ruch tak jak powinien z LTE na lan.
Niestety po restarcie ruch jest zatrzymany (przekazuje tylko adres) ale znowu trzeba wejść w ustawienia routingu itd. itp. żeby ruch był przepuszczany.
Czy jest jakaś inna metoda żeby to pracowało tak jak było przewidziane przez producenta?
Na ten moment dla mnie ten router nie nadaje się do pracy i zastanawiam się nad odstąpieniem od umowy (jeszcze mogę).
Proszę o info czy jest jakiś inny firmware w którym takie cuda nie będą się działy?

Pozdrawiam
Offline
Avatar użytkownika

kaczkadziwaczka

PlusManiak

  • Posty: 92
  • Dołączył(a): 27 sie 2017, o 08:54
  • Podziękował : 1 raz
    Otrzymał podziękowań: 9 razy
  • Ostrzeżenia: 4

Re: DWR-921 i praca jako bridge

Post6 paź 2017, o 15:26

Wziałeś złom więc oddaj i rezygnuj. DWR-921 to zabytek. Teraz korzysta się z routerów z LTE-A. Z reguły wszystkie routery LTE, LTE-A nie pracuja w trybie bridge.
Offline
Avatar użytkownika

jarek7714

Szalony PlusManiak

  • Posty: 379
  • Dołączył(a): 7 lis 2012, o 20:28
  • Podziękował : 37 razy
    Otrzymał podziękowań: 12 razy
  • Ostrzeżenia: 1
  • Moja taryfa: iPlus79
  • Model telefonu: E398

Re: DWR-921 i praca jako bridge

Post6 paź 2017, o 19:19

Nie wiem czy DWR-921 to złom? Bo z niego nie korzystałem, podstawową wadą w tym sprzęcie jest brak opcji wyboru konkretnego pasma LTE (w sofcie Plusa, być może jest w innych zagranicznych softach, na serwerach D-Linka są takowe dostępne http://www.dlink.com/pl/pl/wsparcie-techniczne/product/dwr-921-4g-lte-router ). Co do funkcji bridge to zapewne na firmware Plusa tego nie przeskoczysz (także jak się na takową upierasz to musisz zmienić soft który da radę ją obsłużyć), co do innych modemo-routerów w Plusie wybór jest "średni" (raczej ODU-IDU200 wypada najlepiej?). Co do samej funkcji bridge na publicznym IP, to spokojnie możesz ją ominąć na dowolnym Huawei włączając DMZ na konkretne urządzenie w sieci lokalnej (to wydajne urządzenia, ustawienie DMZ praktycznie niczego nie komplikuje, ba nawet poprzez przekierowania z głównego routera za modemem możemy mieć dostęp z zewnątrz do modemo-routera operatora).
Offline
Avatar użytkownika

Stefan_Kalka

Nowy

  • Posty: 2
  • Dołączył(a): 6 paź 2017, o 14:42
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: DWR-921 i praca jako bridge

Post7 paź 2017, o 09:42

Jeśli chodzi o DMZ to nie rozwiązuje problemu ponieważ łącząc się poprzez L2TP/IpSec tunel się nie "zapnie".
Nie może być podwójnego routingu tylko na WAN routera musi być publiczny adres.
Natomiast poradziłem sobie już. Wgrałem nowszy firmware beta z niemieckiej strony. To potwierdziło że błąd jest ewidentny w sofcie Plusa. Router gada teraz po angielsku ale pracuje prawidłowo i wszystko działa.
Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
Offline
Avatar użytkownika

axel42

Nowy

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): 31 sty 2017, o 09:44
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: DWR-921 i praca jako bridge

Post12 lis 2017, o 15:47

DWR-921 jak go skonfigurować mam wykupiony dynamiczny IP. w Plusie LTE czy trzeba coś ustawić aby to działało jakaś instrukcja soft rutera jest po angielsku i tu problem mam
Offline
Avatar użytkownika

jarek7714

Szalony PlusManiak

  • Posty: 379
  • Dołączył(a): 7 lis 2012, o 20:28
  • Podziękował : 37 razy
    Otrzymał podziękowań: 12 razy
  • Ostrzeżenia: 1
  • Moja taryfa: iPlus79
  • Model telefonu: E398

Re: DWR-921 i praca jako bridge

Post12 lis 2017, o 22:53

axel42 napisał(a):DWR-921 jak go skonfigurować mam wykupiony dynamiczny IP. w Plusie LTE czy trzeba coś ustawić aby to działało jakaś instrukcja soft rutera jest po angielsku i tu problem mam

Do połączenia pod publicznym IP musisz zmienić APN na: pro.plusgsm.pl

Powrót do Internet, LTE



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości