Teraz jest 24 kwi 2017, o 10:22

Zostaw Kontakt




Najszybszy iplus !! Testy 2G i 3G.

Mobilny dostęp do internetu, wiadomości o technologi LTE - nowości, pytania, problemy
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Marciano

V.I.P.

  • Posty: 281
  • Dołączył(a): 29 gru 2008, o 16:21
  • Lokalizacja: dolnośląskie
  • Podziękował : 1 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Moja taryfa: Bezlik 99
  • Model telefonu: Nokia N8

Najszybszy iplus !! Testy 2G i 3G.

Post4 sty 2009, o 11:56

[ad]Chciałbym was zaprosić do zabawy która by polegała na znalezieniu najszybszego transferu !! :) Może to dobry pomysł na jakiś konkurs :-D .
Korzystalibyśmy z dwóch stron.
Za pomocą pierwszej określalibyśmy prędkość łącza w danym miejscu.

http://speedtest.net/

Dzięki drugiej stronie moglibyśmy określić miejsce w którym uzyskaliśmy prezentowane parametry :)

http://maps.google.com/

Mam nadzieje że pomysł wam się spodoba !! :)
Pozdrawiam,[/ad]
Offline
Avatar użytkownika

Marciano

V.I.P.

  • Posty: 281
  • Dołączył(a): 29 gru 2008, o 16:21
  • Lokalizacja: dolnośląskie
  • Podziękował : 1 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Moja taryfa: Bezlik 99
  • Model telefonu: Nokia N8

Post4 sty 2009, o 12:28

Pierwszy pomiar:

Obrazek

sprawdz lokalizajce
Offline

mariusz9a

Administrator

Administrator

  • Posty: 5286
  • Dołączył(a): 20 lip 2008, o 11:42
  • Lokalizacja: Sosnowiec
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 10 razy
  • Moja taryfa: MixPlus
  • Model telefonu: myPhone Infinity II LTE

Post4 sty 2009, o 12:39

Marciano, widzę że masz pecha i brakuje kilkudziesięciu metrów do zalogowania się do 3G ;-)
Ale jak na EDGE to transfery niezłe :-)


Jest kilka tematów w których mierzymy już prędkości... Z tą lokalizacją to dobry pomysł. Później jak podepnę modem to zrobię kilka testów w sosnowieckim HSPA na moim osiedlu :-]
Marciano napisał(a):Może to dobry pomysł na jakiś konkurs

Jaka będzie nagroda? :->
Pomóż biednym - to nic nie kosztuje!
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
Offline

mariusz9a

Administrator

Administrator

  • Posty: 5286
  • Dołączył(a): 20 lip 2008, o 11:42
  • Lokalizacja: Sosnowiec
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 10 razy
  • Moja taryfa: MixPlus
  • Model telefonu: myPhone Infinity II LTE

Post4 sty 2009, o 13:13

Obrazek
Obrazek
Strasznie słabo dzisiaj jak na HSDPA :roll: A te pingi to już w ogóle jakiś kosmos...

Lokalizacja: http://maps.google.com/maps?f=q&hl=pl&g ... 27595&z=15
Pomóż biednym - to nic nie kosztuje!
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Marciano

V.I.P.

  • Posty: 281
  • Dołączył(a): 29 gru 2008, o 16:21
  • Lokalizacja: dolnośląskie
  • Podziękował : 1 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Moja taryfa: Bezlik 99
  • Model telefonu: Nokia N8

Post4 sty 2009, o 14:20

Będziemy polować na najlepszą prędkość, hmm Jakieś gadżety się znajdą :D
Hmm teoretycznie najlepszą prędkość powinno się złapać Wa-wie przy technologii HSPA zobaczymy, może ktoś wyciągnie 5 mb/sek :P
Ja testuje na Huawei E870 ;>
Offline

mariusz9a

Administrator

Administrator

  • Posty: 5286
  • Dołączył(a): 20 lip 2008, o 11:42
  • Lokalizacja: Sosnowiec
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 10 razy
  • Moja taryfa: MixPlus
  • Model telefonu: myPhone Infinity II LTE

Post4 sty 2009, o 14:37

Marciano napisał(a):Ja testuje na Huawei E870

Nie chce mi się instalować modemu także testuje na Omni - ma wbudowany modem HSDPA 7,2Mb/s.

Marciano napisał(a):Hmm teoretycznie najlepszą prędkość powinno się złapać Wa-wie przy technologii HSPA

U mnie też działa HSPA, mam zasięg z 5 nodeB (aż tyle obejmuje osiedle). Kiedyś udało mi się wyciągnąć stabilnie okolice 4Mb/s.

Potestuję jeszcze później, bo teraz nie mam czasu :-(

Marciano napisał(a):Jakieś gadżety się znajdą :D

No to ładnie :-)
Pomóż biednym - to nic nie kosztuje!
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

pasqal

Szalony PlusManiak

  • Posty: 1367
  • Dołączył(a): 3 paź 2008, o 20:31
  • Lokalizacja: Lublin
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Moja taryfa: Play Fresh
  • Model telefonu: Samsung Galaxy 551

Post4 sty 2009, o 20:08

To samo i ja chciałem powiedzieć. No nic, przynajmniej dowiemy się, ilu aktywnych użytkowników korzysta z iPlusa ;-)
"I najważniejsze by własnego geniuszu
Nigdy, przenigdy nie mieć powyżej uszu"
Offline

mariusz9a

Administrator

Administrator

  • Posty: 5286
  • Dołączył(a): 20 lip 2008, o 11:42
  • Lokalizacja: Sosnowiec
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 10 razy
  • Moja taryfa: MixPlus
  • Model telefonu: myPhone Infinity II LTE

Post4 sty 2009, o 20:11

ozzy napisał(a):tylko że ja nie mam iPlusa

pasqal napisał(a):To samo i ja chciałem powiedzieć.

Tak na upartego to nie trzeba mieć iPlusa. Można podpiąć telefon jako modem i jechać z pakietu Internetowego. Na to samo wyjdzie.
Pomóż biednym - to nic nie kosztuje!
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

tomek

Szalony PlusManiak

  • Posty: 1500
  • Dołączył(a): 1 paź 2008, o 18:13
  • Lokalizacja: Polska
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Moja taryfa: Profil Wyn.; Play
  • Model telefonu: SE k600i/LG GT540

Post4 sty 2009, o 20:49

mariusz9a napisał(a):Można podpiąć telefon jako modem i jechać z pakietu Internetowego. Na to samo wyjdzie.

Mógłbym zrobić taki teścik, ale nie wiem czy chociaż da radę ruszyć te wskaźniki przez GPRS? :-P
Obrazek
www.plusblog.pl
Offline
Avatar użytkownika

Marciano

V.I.P.

  • Posty: 281
  • Dołączył(a): 29 gru 2008, o 16:21
  • Lokalizacja: dolnośląskie
  • Podziękował : 1 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Moja taryfa: Bezlik 99
  • Model telefonu: Nokia N8

Post4 sty 2009, o 20:57

Też nie mam iplusa... ale dorywczo korzystam z samsunga Z630 jako modemu i karty simplus :P do testów pożyczyłem modem od kolegi.
Offline
Avatar użytkownika

Marciano

V.I.P.

  • Posty: 281
  • Dołączył(a): 29 gru 2008, o 16:21
  • Lokalizacja: dolnośląskie
  • Podziękował : 1 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Moja taryfa: Bezlik 99
  • Model telefonu: Nokia N8

Post4 sty 2009, o 21:02

Obrazek

Obrazek

Miejsce pomiaru : kliknij!

iplus menager, Huawei E870.

P.S. Takie transfery to mam w szkole :P
Offline

mariusz9a

Administrator

Administrator

  • Posty: 5286
  • Dołączył(a): 20 lip 2008, o 11:42
  • Lokalizacja: Sosnowiec
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 10 razy
  • Moja taryfa: MixPlus
  • Model telefonu: myPhone Infinity II LTE

Post4 sty 2009, o 21:15

Obrazek
Jak widać wiele sie nie zmieniło :roll:

Lokalizacja ta sama...

Coś mi sie to podejrzane wydaje. Już kiedyś tak było jak uruchomili nadajnik koło mnie, po licznych telefonach do pomocy technicznej iPusa po miesiącu okazało sie że stacja jeszcze nie ma HSPA, dlatego miałem transfery około 0,5Mb/s, a wcześniej prawie 2Mb/s (modem na upartego logowało mi do tej nowej stacji). Po miesiącu wróciło do normy co zresztą było widać w innych tematach gdzie podawałem prędkość łącza (2-3Mb/s). Czuję że to ma związek z ta nowo odpaloną stacją niedaleko osiedla... Tez pewnie jeszcze nie ma na niej HSPA a telefon chyba do niej ciągle loguje.
Pomóż biednym - to nic nie kosztuje!
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Marciano

V.I.P.

  • Posty: 281
  • Dołączył(a): 29 gru 2008, o 16:21
  • Lokalizacja: dolnośląskie
  • Podziękował : 1 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Moja taryfa: Bezlik 99
  • Model telefonu: Nokia N8

Post4 sty 2009, o 21:20

mariusz9a spróbuj na innymi serwerami się połączyć bo coś hmm pingi jak byś się łączył z księżycem :-P
Offline

mariusz9a

Administrator

Administrator

  • Posty: 5286
  • Dołączył(a): 20 lip 2008, o 11:42
  • Lokalizacja: Sosnowiec
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 10 razy
  • Moja taryfa: MixPlus
  • Model telefonu: myPhone Infinity II LTE

Post4 sty 2009, o 21:26

Marciano napisał(a):mariusz9a spróbuj na innymi serwerami się połączyć bo coś hmm pingi jak byś się łączył z księżycem :-P

Mi sie wydaje że z tym nowo dopalonym nodeB jest problem. To samo miałem kiedyś przed wakacjami jak mi odpalili nadajnik niedaleko bloku. Wtedy to w ogóle miałem pingi nawet i po 2s :shock: Teraz odpalili kolejną stację przed świętami i myślę ze to ma z tym związek. Pewnie fuszerkę odstawili i poprawią za miesiąc tak jak z tamtą było :-D Pamiętam aż dzwonili do mnie z iPlusa po miesiącu z pytaniem czy nadal problem występuje, ale to było chyba po poprawce stacji bo chodziło już ok ;-)

Sprawdzałem teraz też na innych serwerach oraz na innych testach łącza i w przybliżeniu to samo.

Dla przykładu inny serwer:
Obrazek
Pomóż biednym - to nic nie kosztuje!
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
Offline

mariusz9a

Administrator

Administrator

  • Posty: 5286
  • Dołączył(a): 20 lip 2008, o 11:42
  • Lokalizacja: Sosnowiec
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 10 razy
  • Moja taryfa: MixPlus
  • Model telefonu: myPhone Infinity II LTE

Post4 sty 2009, o 21:33

Chociaż np teraz na:
Serwer: http://www.speedtest.pl
Twój adres IP: 77.114.189.113
Download: 787 kbps (98.4 KB/s)
Upload: 258 kbps (32.3 KB/s)
Data: 4.1.2009, 21:34:32
Latency: 244ms

A na numion.com dwa razy szybciej, chociaż ping przeciętny:
http://www.numion.com/YourSpeed3/ShowMe ... D=67881907

EDIT:
Chyba robiąc test na numion sie wstrzeliłem w dobry moment w sieci Polkomtela bo teraz już normalnie jest:
http://www.numion.com/YourSpeed3/ShowMe ... D=67881993
Pomóż biednym - to nic nie kosztuje!
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
Następna strona

Powrót do Internet, LTE



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 9 gości