Teraz jest 27 cze 2017, o 09:48

Zostaw Kontakt




Huawei B593

Testy telefonów, smartonów i tabletów przeprowadzane przez plusblog.pl . Wszytko co związane z telefonami. Jaki telefon wybrać, pytania, porady, sugestie.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

qbik12

Początkujący PlusManiak

  • Posty: 10
  • Dołączył(a): 11 lut 2012, o 23:18
  • Podziękował : 2 razy
    Otrzymał podziękowań: 1 raz
  • Moja taryfa: Internet z routerem
  • Model telefonu: Huawei B593

Re: Huawei B593

Post31 maja 2013, o 08:26

j52016

obcypowraca napisał(a):Dostęp do drukarki jest tylko przez ftp.

Jak przez FTP ? Pierwszy raz słyszę. Podziel się więc swoją wiedzą w tym temacie. Będziemy wdzięczni.

Edit:
Aktualizacja zainstalowana. Można przełączyć z ant. wew. na zew. Nic więcej.
Pozostaje więc dalej pytanie co z drukarką.
A może ktoś ma tel. stacjonarny i przedzwoni do Huawei na infolinię?
Ostatnio edytowano 31 maja 2013, o 12:13 przez sl@w_es, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Połączenie postów - nie pisz post pod postem; użyj opcji edycji.
Offline
Avatar użytkownika

rlip

Prawie PlusManiak

  • Posty: 44
  • Dołączył(a): 31 maja 2013, o 11:54
  • Podziękował : 3 razy
    Otrzymał podziękowań: 2 razy
  • Moja taryfa: Power LTE
  • Model telefonu: Huawei B593-s22

Re: Huawei B593 - kilka pytań...

Post31 maja 2013, o 12:06

Witam

Czy może komuś udało się poprawnie skonfigurować VOIP na tym routerze (obojętnie jaki dostawca), jeśli tak to bardzo proszę o napisanie gdzie co wpisać.
Ja próbowałem z Happycall, jednak po skonfigurowaniu i podłączeniu telefonu stacjonarnego mogłem tylko z niego dzwonić, ale drugą stronę czyli odbierać połączenia na numer który dostałem od Happycall już nie. Pisałem do ich supportu, ale odpisali mi jedynie że bramkę mam źle skonfigurowaną :-(
Avatar użytkownika

obcypowraca

Re: Huawei B593

Post31 maja 2013, o 23:54

Rozumiem, że drukarka nie ma RJ-45?

rlip, w niektórych serwerach SIP potrzebne jest publicznie IP, może być dynamiczne. Musiałbyś wykupić u operatora. Nie wiem jak w Happycall.
Offline
Avatar użytkownika

qbik12

Początkujący PlusManiak

  • Posty: 10
  • Dołączył(a): 11 lut 2012, o 23:18
  • Podziękował : 2 razy
    Otrzymał podziękowań: 1 raz
  • Moja taryfa: Internet z routerem
  • Model telefonu: Huawei B593

Re: Huawei B593

Post13 cze 2013, o 22:19

Czy ktoś aktualizował jeszcze ten router?
Zauważyłem, że zaraz po aktualizacji LTE mi zwolniło. Nagle pingi urosły z 40, 50 do 150 i wyżej. Internet wolno działa. Nie wiem czy to problem z routerem, czy zbieg okoliczności i jednak coś na sieci :-?
Może ktoś wie, jak zrobić downgrade oprogramowana na tym routerze?
Offline
Avatar użytkownika

sir_mendez

Nowy

  • Posty: 2
  • Dołączył(a): 15 cze 2013, o 15:24
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Huawei B593

Post15 cze 2013, o 16:02

obcypowraca napisał(a):http://chomikuj.pl/cybulski1/Modemy+GSM/Firmware+Huawei/B593


A na stronie Plusa jest aktualizacja http://internet.plus.pl/indywidualni/po ... i-b592u-12


Ten firmware z plusa to raczej żadna łaska...
U mnie w routerze B593 jest firmware z salonu V100R001C69(SP053), a ten aktywujący ręczną zmianę anten powyżej to jakiś ostro okrojony złom. Mimo że jest to niby kolejny V100R001C69(SP103) to web serwer konfiguracji jest mocno zdegradowany - poznikała cała masa ukrytych skryptów .asp - między innymi obiecujące: ddns.asp , samba.asp, qos.asp, route6.asp . W takiej sytuacji może lepiej wstrzymać się z tym upgrade - tym bardziej, że nie ma odwrotu , w sieci latają tylko jakieś niepewne wersje typu Telia. :/

Swoją drogą komuś udało się ustawić dyndns.asp z podkatalogu /application/ ? Albo uzyskać jeszcze nowszy firmware z tymi opcjami ? :idea:
Offline
Avatar użytkownika

qbik12

Początkujący PlusManiak

  • Posty: 10
  • Dołączył(a): 11 lut 2012, o 23:18
  • Podziękował : 2 razy
    Otrzymał podziękowań: 1 raz
  • Moja taryfa: Internet z routerem
  • Model telefonu: Huawei B593

Re: Huawei B593

Post16 cze 2013, o 14:16

Czyli aktualizacji nie cofniemy. Niepotrzebnie się pośpieszyłem. I tak nie mam anteny zew.
Offline
Avatar użytkownika

sir_mendez

Nowy

  • Posty: 2
  • Dołączył(a): 15 cze 2013, o 15:24
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Huawei B593

Post18 cze 2013, o 01:45

qbik12 napisał(a):Czyli aktualizacji nie cofniemy. Niepotrzebnie się pośpieszyłem. I tak nie mam anteny zew.


No nie do końca tak źle. Można zrobić backup - ale trzeba go zrobić przed upgrade - lub gdy za późno - kogoś o to poprosić...

Oto do czego doszedłem co trzeba zrobić, aby wyciągnąć firmware z routera:

1) włożyć byle jaką pamięć USB, aby możliwe było założenie usera FTP (tylko po to).
2) uruchomić serwer FTP
3) założyć usera FTP, hasło, wybrać pamięć USB, w pole katalogu startowego wpisać mały trik "../.." :lol:
4) zapisać usera
5) użyć usera i zalogować się do FTP - najlepiej jakimś managerem plików FTP - wpis "../.." spowoduje wyłamanie się z otoczenia serwera FTP i odczyt root directory routera
6) należy wykopiować katalog /upgflash lub /mnt/upgflash - w /upgflash/new/ lub /upgflash/old/ znajduje się firmware - u mnie w obu była ta sama wersja tylko nie wiem czemu bez pliku B593-small.trx :?: :!:
7) wersję sprawdzamy w nagłówku pliku: B593.trx np. wpis :V100R001C69SP103
8) zawartość: modem.bin, help.tar.bz2, B593.trx i zapewne :?: B593-small.trx :?: kompresujemy naśladując producenta -> do .tar.bz2
9) każde ingerowanie w sprzęt może doprowadzić do jego uszkodzenia - nie biorę odpowiedzialności za skutki powyższego grzebania, a tym bardziej za nieudane próby wgrywania spreparowanego firmware !!!
KONIEC

Wszystkie oficjalne firmware "od producenta" mają B593-small.trx - nie wiem czemu u mnie na routerze tego pliku nie ma.

Może ma ktoś nie zupgrade'owany router z salonu i wykopiował by co nieco dla nas lub chociaż dał info co było w routerze ;-)

Za ten post autor sir_mendez otrzymał podziękowanie od
qbik12(21 cze 2013, o 09:44)
Offline
Avatar użytkownika

rlip

Prawie PlusManiak

  • Posty: 44
  • Dołączył(a): 31 maja 2013, o 11:54
  • Podziękował : 3 razy
    Otrzymał podziękowań: 2 razy
  • Moja taryfa: Power LTE
  • Model telefonu: Huawei B593-s22

Re: Huawei B593

Post25 cze 2013, o 17:14

Może ma ktoś nie zupgrade'owany router z salonu i wykopiował by co nieco dla nas lub chociaż dał info co było w routerze

W moim w routerze pliku B593-small.trx też nie ma, a w nagłówku B593.trx mam:
Kod: Zaznacz cały
B593-U12        V100R003C03B008                 V100R001C69SP053                Ver.B     
Ostatnio edytowano 20 paź 2013, o 20:06 przez rlip, łącznie edytowano 2 razy
Avatar użytkownika

obcypowraca

Re: Huawei B593

Post25 cze 2013, o 17:59

Przecież IP jest za NAT-em, więc z natury niektóre porty są zablokowane, dlatego napisałem o publicznym IP. Jak ktoś bardzo chce to może się połączyć w 3G.
Offline
Avatar użytkownika

dwademony

PlusManiak

  • Posty: 94
  • Dołączył(a): 30 sty 2009, o 20:26
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Odp: Huawei B593

Post30 cze 2013, o 21:15

Po aktualizacji wydaje się, że dostęp via ssh został odblokowany. Jednak nie można się zalogować, próbowałem użyć nazwy root oraz admin tak jak to jest przy logowaniu via www niestety ciągle złe hasło; jakieś pomysły?

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2
Offline
Avatar użytkownika

byczek

Nowy

  • Posty: 2
  • Dołączył(a): 13 lip 2013, o 15:52
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Huawei B593

Post13 lip 2013, o 15:59

Witam
W dniu dzisiejszym skonfigurowałem operatora voip - Halonet na tym routerze. Działają rozmowy przychodzące jak i wychodzące a więc nie wiem dlaczego kolega powyżej pisał, że jest to zablokowane przez Plusa. Ustawienia (w szczególności numery portów i nazwy serwerów) wziąłem ze strony haloneta z zakładki o konfiguracji urządzeń. Wprawdzie nie ma tam gotowych ustawień do tego routera ale można wykorzystać pomoc dla innych urządzeń, gdzie widnieją pola o podobnych nazwach.
Offline
Avatar użytkownika

rlip

Prawie PlusManiak

  • Posty: 44
  • Dołączył(a): 31 maja 2013, o 11:54
  • Podziękował : 3 razy
    Otrzymał podziękowań: 2 razy
  • Moja taryfa: Power LTE
  • Model telefonu: Huawei B593-s22

Re: Huawei B593

Post15 lip 2013, o 18:06

byczek napisał(a):Witam
W dniu dzisiejszym skonfigurowałem operatora voip - Halonet na tym routerze. Działają rozmowy przychodzące jak i wychodzące a więc nie wiem dlaczego ...


Naprawdę? I to przy użyciu zwykłego telefonu podłączanego do routera i przy połączeniu LTE?
Jeśli tak to bardzo proszę podać gdzie należy co wpisać, bo ja już próbowałem wszystkich kombinacji, ale bez powodzenia.
Offline
Avatar użytkownika

dwademony

PlusManiak

  • Posty: 94
  • Dołączył(a): 30 sty 2009, o 20:26
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Odp: Huawei B593

Post15 lip 2013, o 18:53

Porty są faktycznie blokowanie ale voip działa dziękujemy stun. w ustawieniach reutera masz zakładem voip tam możesz sobie skonfigurować usługę jako apn wpisz internet. co do stun to zależy od operatora nie ma takiej opcji w routeze . Potwierdzam działanie easycall ggtelefon. Gdzieś czytałem że fax via voip też działa ale brak urządzenia do testów.

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2
Offline
Avatar użytkownika

byczek

Nowy

  • Posty: 2
  • Dołączył(a): 13 lip 2013, o 15:52
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Huawei B593

Post15 lip 2013, o 22:29

Naprawdę? I to przy użyciu zwykłego telefonu podłączanego do routera i przy połączeniu LTE?
Jeśli tak to bardzo proszę podać gdzie należy co wpisać, bo ja już próbowałem wszystkich kombinacji, ale bez powodzenia.


Tak, przy użyciu zwykłego telefonu i przedmiotowego routera LTE. Danych szczegółowych w tej chwili nie podam bo robiłem to u szwagra. Wzorowałem się na nazwach pól widniejących w routerze i instrukcji w halonet (w tym dla ustawień dla telefonów komórkowych)
Nazwa profilu: Tartel
Profil usługi: IETF
Domyślny pkt dost.: punkt dostępu (WLAN lub inny), który wcześniej został zdefiniowany
Publ. nazwa użytk.: sip:(nazwa konta)@sip.halonet.pl
Użyj kompresji: Nie
Rejestracja: Zawsze włączona
Użyj zabezpieczeń: Nie

Serwer proxy:
Adres serwera proxy: sip.halonet.pl
Dziedzina: sip.halonet.pl
Nazwa użytkownika: (nazwa konta)
Hasło: (hasło konta)
Pozw. na 'routing': Nie
Typ transportu: UDP
Port: 5060

Serwer rejestracji:
Adres serwera rejestracji: sip.halonet.pl
Dziedzina: sip.halonet.pl
Nazwa użytkownika: (nazwa konta)
Hasło: (hasło)
Typ transportu: UDP
Port: 5060
Ponadto zmieniłem kodek G.711 na G.729 jako pierwszy gdyż na G.711 jakość nie była zadowalająca.
Offline
Avatar użytkownika

rlip

Prawie PlusManiak

  • Posty: 44
  • Dołączył(a): 31 maja 2013, o 11:54
  • Podziękował : 3 razy
    Otrzymał podziękowań: 2 razy
  • Moja taryfa: Power LTE
  • Model telefonu: Huawei B593-s22

Re: Huawei B593

Post29 lip 2013, o 18:34

Dzięki! Mi również udało się w końcu połączyć w obie strony przez Halonet. Nie wiem co miałem źle, ale po przywróceniu ustawień fabrycznych ustawiłem:

Adres serwera proxy/Adres serwera rejestracji/Nazwa domeny serwera SIP: sip.halonet.pl
Port serwera proxy/Port serwera rejestracji: 5060
Konto SIP/Nazwa użytkownika: moj_login
Hasło: moje_hasło
Lokalny port SIP: 49999
Limit czasu rejestracji (sekundy): 60
Tryb DTMF: RFC2833 - żeby dobrze działało wybieranie usług podczas dzwonienia na infolinie
Pierwsze kodeki to G.711A i G.711U, bo mi coś 729 nie działa
Reszta ustawiona domyślnie po resecie

Pewnie nie wszystkie ustawienia są optymalne, ale połączenie VOIP działa! :-)
Ostatnio edytowano 18 sty 2015, o 16:38 przez rlip, łącznie edytowano 3 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Telefony, Smartfony, Tablety - Testy



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości