Teraz jest 7 mar 2021, o 04:05



Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Tematy związane z Internetem Mobilnym.
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
Przed założeniem tematu należy użyć opcji szukaj. Jeżeli temat był już poruszany to od razu otrzymasz odpowiedź.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Michał_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 4325
  • Dołączył(a): 1 lut 2017, o 08:13
  • Podziękował : 17 razy
    Otrzymał podziękowań: 793 razy

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post30 lis 2020, o 10:51

kazzuk, cieszę się że problem został rozwiązany. Fakt, gniazda SAT/TV mają rożne parametry przenoszenia sygnału. Mogą blokować sygnał jeśli zakres jest nieodpowiedni.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Offline

habish

Szalony PlusManiak

  • Posty: 5608
  • Dołączył(a): 19 maja 2012, o 13:14
  • Lokalizacja: Polska
  • Podziękował : 403 razy
    Otrzymał podziękowań: 495 razy
  • Ostrzeżenia: 1

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post5 gru 2020, o 11:41

Nowa wersja oprogramowania:

Obrazek

Jedną z nowości jest wyświetlanie Cell ID (Diagnostyka ---> Status LTE)
Dzięki tej funkcji, mamy możliwość rozpoznania z którym BTS się łączymy (wskazaną wartość należy podzielić przez 256, wynik da nam BT ID stacji z którą się łączymy).
Offline
Avatar użytkownika

Michał_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 4325
  • Dołączył(a): 1 lut 2017, o 08:13
  • Podziękował : 17 razy
    Otrzymał podziękowań: 793 razy

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post7 gru 2020, o 15:30

habish, bardzo dziękujemy za wpis z informacją.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Offline
Avatar użytkownika

kaziow

Nowy

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): 14 gru 2020, o 10:23
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post14 gru 2020, o 10:30

Dzień dobry,
Mam ten router w nast lokalizacji: https://goo.gl/maps/SP4KHQ6aA1b5ib5s8"target="_blank . Niestety dość nisko (ok 3 m).
Wieczorem mam beznajdziejny transfer (max 1mb/s). Czy da się coś zrobić, by było lepiej? Jaki zasięg jestem w stanie tu osiągnąć? Jakie pasma, z których BTS? Czy ewenualna zmiana sprzętu coś pomoże (np Huawei 4GRouter 3 Pro, albo ZTE MF286R ew. HUAWEI 5G CPE Pro 2)?
Offline
Avatar użytkownika

Ewa_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 6217
  • Dołączył(a): 18 gru 2012, o 17:37
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Podziękował : 101 razy
    Otrzymał podziękowań: 880 razy

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post14 gru 2020, o 14:34

Witaj kaziow,
- którą wersję oprogramowania masz?
Czy tę, o której wypominał habish?
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Offline
Avatar użytkownika

kaziow

Nowy

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): 14 gru 2020, o 10:23
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post14 gru 2020, o 17:35

Ewa_Plus napisał(a):Witaj kaziow,
- którą wersję oprogramowania masz?
Czy tę o której wypominał habish?

Dokładnie, najnowszą, czyli:
Wersja oprogramowania IDU CPE3_PT30_PL_V1.7.1
Wersja oprogramowania ODU KT2Q_OPT_PLT_1.0.0.33
Offline
Avatar użytkownika

Ewa_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 6217
  • Dołączył(a): 18 gru 2012, o 17:37
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Podziękował : 101 razy
    Otrzymał podziękowań: 880 razy

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post14 gru 2020, o 17:59

kaziow,
- najbliżej Ciebie mamy stacje:
BT30153 na pn.-wsh i tu jest L900, L1800
BT33829 na pd. i tu L2600, L1800, L900

Nie wiem, od której strony masz okno, więc trudno mi powiedzieć, z którego łapiesz sygnał i jakie pasmo. Ale skoro masz najnowszą aktualizację, to powinieneś widzieć Cell ID stacji.
Możesz też ręcznie wymusić inne pasmo i sprawdzić, czy jest lepiej.

Podeślij też parametry sygnału.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Offline
Avatar użytkownika

kaziow

Nowy

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): 14 gru 2020, o 10:23
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post14 gru 2020, o 18:17

Ewa_Plus napisał(a):kaziow,
- najbliżej Ciebie mamy stacje:
BT30153 na pn.-wsh i tu jest L900, L1800
BT33829 na pd. i tu L2600, L1800, L900

Nie wiem, od której strony masz okno, więc trudno mi powiedzieć, z którego łapiesz sygnał i jakie pasmo. Ale skoro masz najnowszą aktualizację, to powinieneś widzieć Cell ID stacji.
Możesz też ręcznie wymusić inne pasmo i sprawdzić, czy jest lepiej.

Podeślij też parametry sygnału.

Tak to wygląda:
RSRP -102 dBm
RSRQ -15 dB
RSSI -67 dBm
SINR 1 dB
PCI 388
Cell ID 8660231
Pasmo 7 (2600 MHz)
8660231 to Łokietka 9.
Przy ręcznym przełączeniu pasma jest jeszcze gorzej. Co i jak mogę poprawić?
Offline
Avatar użytkownika

Ewa_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 6217
  • Dołączył(a): 18 gru 2012, o 17:37
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Podziękował : 101 razy
    Otrzymał podziękowań: 880 razy

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post15 gru 2020, o 15:17

kaziow,
- czy sprawdzałeś na pozostałych pasmach? L900 i L1800? Sytuacja się nie poprawia?
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Offline
Avatar użytkownika

kaziow

Nowy

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): 14 gru 2020, o 10:23
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post15 gru 2020, o 19:32

Niestety jest równie nieciekawie:
RSRP -73 dBm
RSRQ -13 dB
RSSI -46 dBm
SINR 7 dB
PCI 381
Cell ID 7719175
Pasmo 8 (900 MHz)
Pobieranie:1.15 Mb/s
Wysyłanie:5.39 Mb/s
Opóźnienia:34 ms

RSRP -84 dBm
RSRQ -14 dB
RSSI -50 dBm
SINR 9 dB
PCI 31
Cell ID 7719172
Pasmo 3 (1800 MHz)
Pobieranie:0.68 Mb/s
Wysyłanie:6.72 Mb/s
Opóźnienia:37 ms

Da się coś więcej wycisnąć w tej lokalizacji? Zmiana sprzętu pomoże?
Offline
Avatar użytkownika

elektryk

Początkujący PlusManiak

  • Posty: 17
  • Dołączył(a): 19 sie 2019, o 23:16
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post15 gru 2020, o 22:41

Możesz zakupić Huaweia B818 ,który łączy nawet 4 częstotliwości. Ceny zaczynają się od 600 zł.W przyszłości jeszcze 2100 dojdzie, więc b818 połączy wszystkie pasma.
Tylko myślę że w twoim przypadku to niewiele da. Jak dodasz twoje marne prędkości, to i tak wyjdzie kiepsko, a jeszcze w Plusie się traci na agregacji przy obciążonych pasmach, czyli nawet to nie będzie cała suma wszystkich twoich wyników.
Ja miałem w Tmobile b 818 i działało to ładnie. Po przejściu do plusa sprzedałem i jadę na B525 z agregacją 1800 i 900, bo 2600 przeciążone na maksa u mnie jest. Jak dam na auto to pierwsze pasmo wskakuje 2600 i jest lipa.
Offline
Avatar użytkownika

pawel_n

Początkujący PlusManiak

  • Posty: 18
  • Dołączył(a): 17 paź 2017, o 14:49
  • Podziękował : 6 razy
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post16 gru 2020, o 09:27

Najnowszy soft popsuł czytanie sms ów. Będzie jakaś łatka?
Offline
Avatar użytkownika

kaziow

Nowy

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): 14 gru 2020, o 10:23
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post16 gru 2020, o 10:22

Wymienić IDU-ODU mogę tylko na któryś z tych: Huawei 4GRouter 3 Pro, ZTE MF286R ew. HUAWEI 5G CPE Pro 2. Nie wiem, czy to ma sens...
Offline
Avatar użytkownika

Michał_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 4325
  • Dołączył(a): 1 lut 2017, o 08:13
  • Podziękował : 17 razy
    Otrzymał podziękowań: 793 razy

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post16 gru 2020, o 14:47

kaziow, L900 i L1800 łapiesz z BT30153. Natomiast L2600 z BT33829. Spróbuj skierować antenę bezpośrednio na BT33829 i zrobić test L900 i L1800, oraz AUTO na agregacji.

pawel_n, mógłbyś opisać problem?
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Offline
Avatar użytkownika

pawel_n

Początkujący PlusManiak

  • Posty: 18
  • Dołączył(a): 17 paź 2017, o 14:49
  • Podziękował : 6 razy
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post16 gru 2020, o 18:24

Software
IDU Software Version CPE3_PT30_PL_V1.7.1
ODU Software Version KT2Q_OPT_PLT_1.0.0.33

Po wybraniu zakładki SMS widać listę smsow i w tabelce można nawet odczytać w kolumnie "content" jaki jest początek treści sms. Gdy jednak kliknie się na wybrany sms, to wyświetla sms o treści "0" - tylko cyfra zero jest w polu treści smsa. W polu odbiorca jest liczba. Niepoprawnie wyświetla nawet smsy otrzymane przed update sw.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plus Internet - Oficjalny Dział Plusa



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości