Plus Forum • Zobacz wątek - Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Teraz jest 22 sie 2018, o 02:06

Zostaw Kontakt





Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Tematy związane z Internetem Mobilnym.
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
Przed założeniem tematu należy użyć opcji szukaj. Jeżeli temat był już poruszany to od razu otrzymasz odpowiedź.
Offline
Avatar użytkownika

wojtek06061989

Początkujący PlusManiak

  • Posty: 11
  • Dołączył(a): 21 maja 2016, o 22:09
  • Podziękował : 1 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post13 cze 2018, o 12:42

Rozumiem, w takim razie zostałem niedoinformowany przy przedłużaniu umowy i będę musiał tym tropem wyegzekwować wymianę sprzętu. Gdyż poniekąd czuję się oszukany bo poinformowano mnie że została mi włączona usługa LTE Advance, która z tego co rozumiem nie ma prawa działać na moim sprzęcie. Zgadza się?
Offline
Avatar użytkownika

Michał_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 1680
  • Dołączył(a): 1 lut 2017, o 08:13
  • Podziękował : 5 razy
    Otrzymał podziękowań: 406 razy

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post13 cze 2018, o 12:57

wojtek06061989, "LTE Advanced" nie jest usługą a technologią pozwalającą na agregację pasm. Pod warunkiem posiadania odpowiedniego modemu, oraz znajdowania się w zasięgu obsługiwanych przez niego pasm.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Offline
Avatar użytkownika

dariuszmatysik

PlusManiak

  • Posty: 64
  • Dołączył(a): 8 kwi 2018, o 13:32
  • Podziękował : 1 raz
    Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post13 cze 2018, o 20:40

W Kotuniu korzystać z IDU-ODU nie ważne którego to nieporozumienie, nigdy nie powinieneś brać tego złomu. Najbliższe BTS-y z LTE1800 Aero2 to Słowackiego 15 w Pile, na nim działa jeszcze LTE800 Sferii ale wiadomo że 5MHz pasma na nim skutkuje tragicznymi prędkościami. Na dodatek pewnie zgaśnie z końcem roku. Masz 6-7km do LTE1800 i las po drodze więc powinieneś korzystać z domowego routera LTE i porządnej anteny kierunkowej Dual LTE na 1800MHz. Zmiana na IDU-ODU300 nic nie zmieni, też ma pseudo antenki PCB o praktycznie zerowym zysku, na dodatek dookólne. Te wynalazki z CP/Plusa działają tylko przy niewielkich odległościach od BTS-a. Po co przedłużałeś umowę z Plusem skoro działa kiepsko? Inni operatorzy czekają,, mają lepszy zasięg i oferty.
Offline
Avatar użytkownika

wojtek06061989

Początkujący PlusManiak

  • Posty: 11
  • Dołączył(a): 21 maja 2016, o 22:09
  • Podziękował : 1 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post13 cze 2018, o 20:48

Szczerze powiedziawszy sam nie wiem czemu się zdecydowałem... Pewnie dla tego że jak 2 lata temu szukałem czegokolwiek co by działało to tylko plus miał tutaj zasięg.... Może warto było teraz ponownie zweryfikować inne oferty... A możesz polecić jakiś konkretny zestaw na który mógłbym wymienić idu odu?
Offline
Avatar użytkownika

Radosny

Nowy

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): 12 lip 2018, o 08:55
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Model telefonu: Alcatel

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post12 lip 2018, o 09:00

Mam problem z połączeniem VPN. Używałem programu FortiClient i przed zmianą operatora działało, teraz niestety nie :( Czy ktoś zna problem? Może muszę coś zmienić w ustawieniach standardowych urządzenia? Może da się jakoś sprawdzić czy mam publiczny IP?
Offline
Avatar użytkownika

patryk7588

Szalony PlusManiak

  • Posty: 5381
  • Dołączył(a): 19 maja 2012, o 13:14
  • Lokalizacja: Wielkopolska
  • Podziękował : 359 razy
    Otrzymał podziękowań: 464 razy
  • Ostrzeżenia: 1
  • Moja taryfa: Plus Abonament
  • Model telefonu: Samsung Galaxy S9

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post12 lip 2018, o 09:20

Michał_Plus napisał(a):patryk7588, tak, dzięki za przypomnienie. LTE cat.6. Agregacja pasma 1800MHz z 2600MHz.

Uzupełnienie: Dla zestawu zostały udostępnione następujące agregacje pasm: 800MHz + 1800MHz, 900MHz + 1800MHz, 800MHz + 2600MHZ.

Czyli pełna Lista to:
B3 + B8 (1800 + 900 MHz )
B3 + B20 (1800 + 800 MHz)
B3 + B7 (1800 + 2600 MHz )
B7 + B20 (2600 + 800 MHz )

:-)

Oczywiście, to czy agregacja w tych pasmach zadziała, zależne jest od ustawień i możliwości stacji. Niemniej, sprzęt taką możliwość daje. ;-)


Po stronie sieci została wdrożona agregacja TDD + TDD (B38 + B38):

Obrazek

Czy ODU-IDU 300 wspiera tą agregację? Ewentualnie czy zostanie to wprowadzone przy okazji najbliższej aktualizacji?
Offline
Avatar użytkownika

Michał_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 1680
  • Dołączył(a): 1 lut 2017, o 08:13
  • Podziękował : 5 razy
    Otrzymał podziękowań: 406 razy

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post12 lip 2018, o 13:07

patryk7588, wspiera. ;-)
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ

Za ten post autor Michał_Plus otrzymał podziękowanie od
patryk7588(12 lip 2018, o 13:35)
Offline
Avatar użytkownika

patrykoss8857

Nowy

  • Posty: 1
  • Dołączył(a): 25 lip 2018, o 21:05
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post25 lip 2018, o 21:11

@Michał, planuję przenieść się do plusa z moim tel kom. Chciałbym odrazu podpisać umowę na internet do domu. Czy mógłbyś mi przedstawić jakaś ofertę z urządzeniem? Zerknij też proszę na zasięg, moja lokalizacja to 52.353831, 20.825221
Offline
Avatar użytkownika

Daniel_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 1358
  • Dołączył(a): 5 wrz 2016, o 13:01
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 315 razy

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post26 lip 2018, o 13:20

patrykoss8857, zasięg powinien być bardzo dobry, ponieważ najbliższa stacja znajduje się przy ulicy Pięknej, czyli w odległości ok. 0,5 km od lokalizacji, którą podałeś.

Ofertę na przeniesienie numeru możesz poznać na stronie: http://www.plus.pl, telefonicznie od konsultanta: https://www.plus.pl/formularze/zostaw-numer lub w punkcie sprzedaży: http://www.plus.pl/znajdz-salon
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Offline
Avatar użytkownika

pawel_n

Nowy

  • Posty: 7
  • Dołączył(a): 17 paź 2017, o 14:49
  • Podziękował : 1 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post20 sie 2018, o 10:31

pawel_n napisał(a):Jest jedna opcja która bardzo by się przydała w tych zestawach: bridge mode.

Router mam dużo lepszy i na pewno go nie wyeliminuje, bo wiele w routerze IDU brakuje, tak aby ten sprzęt mógł dorównać routerom z górnej półki.Nierealnym też wydaje mi się oczekiwanie iż oprogramowanie IDU zostanie rozbudowane o wszystkie brakujące funkcje. W związku z tym mam teraz podwójny nat - i wszystkie porty przekierowane w IDU na jedyne podpięte urządzenie - router.


Czy można prosić o ponowne rozpatrzenie powyższej prośby. W ostatnich dniach ruszyło LTE+ na najbliższych nadajnikach (agregacja), ale niestety zmieniacie w tym samym czasie coś więcej w ustawieniach, co skutkuje blokowaniem podwojnego NATa.
Aktualnie dom obsluguja mi dwa ASUSy w trybie AIMASH, wieć nie ma nawet co porónywać tego z mozliwościami IDU ODU. IDU ODU pelni u mnie funkcje tylko i wyłacznie modemu - tryb bridge mode bardzo poprawił by jego uzyteczność.
Offline
Avatar użytkownika

Daniel_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 1358
  • Dołączył(a): 5 wrz 2016, o 13:01
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 315 razy

Re: Internet Domowy 300 (ODU IDU - 300)

Post20 sie 2018, o 10:54

pawel_n, dziękuję, przekazałem sugestię do odpowiedniego działu.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Poprzednia strona

Powrót do Plus Internet - Oficjalny Dział Plusa



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 29 gości