Teraz jest 23 wrz 2018, o 05:23

Zostaw Kontakt





IDU-200 Przekierowanie portów

Tematy związane z Internetem Mobilnym.
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
Przed założeniem tematu należy użyć opcji szukaj. Jeżeli temat był już poruszany to od razu otrzymasz odpowiedź.
Offline

BumKanapka

Nowy

  • Posty: 6
  • Dołączył(a): 9 cze 2017, o 22:23
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

IDU-200 Przekierowanie portów

Post4 maja 2018, o 15:22

Mam w sieci lokalnej serwer http na porcie 5000, chciałbym żeby usługa była dostępna z zewnątrz. Pomimo wielu prób nie udało mi się z tym nic zrobić. Sprzęt to zestaw ODU-IDU-200, posiadam wykupioną usługę dynamicznego publicznego adresu IP, łączę się przez APN pro.plusgsm.pl.
Obrazek
Po włączeniu ustawienia "Odpowiedź na pakiety Ping z sieci WAN" w konfiguracji IDU, router pomyślnie odpowiada na ping z sieci zewnętrznej.
Obrazek
Niestety, w żaden sposób nie udaję mi się przekierować żadnego pakietu TCP/UDP. Próbowałem przez "Przekierowanie Portów", "Serwer Wirtualny" oraz "Strefa Zdemilitaryzowana".
Obrazek
Urządzenie w sieci LAN ma wyłączony firewall i usługa działa poprawnie w sieci lokalnej. Próbowałem też z innymi urządzeniami, adresami IP oraz portami.

Dzwoniłem też w tej sprawie do konsultanta technicznego, jako odpowiedź usłyszałem że on nie może nic z tym zrobić.

Dodam też że posiadam zarówno na IDU jak i na ODU najnowsze oprogramowanie.
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Daniel_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 1397
  • Dołączył(a): 5 wrz 2016, o 13:01
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 326 razy

Re: IDU-200 Przekierowanie portów

Post4 maja 2018, o 16:46

BumKanapka, zostaw puste pole "Nazwa użytkownika" i sprawdź jeszcze raz.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Offline

BumKanapka

Nowy

  • Posty: 6
  • Dołączył(a): 9 cze 2017, o 22:23
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: IDU-200 Przekierowanie portów

Post4 maja 2018, o 23:49

Obrazek
Nic to nie dało.

Dodam że router przestał odpowiadać na ping (na APN z nazwą użytkownika i bez).
Offline
Avatar użytkownika

Michał_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 1858
  • Dołączył(a): 1 lut 2017, o 08:13
  • Podziękował : 8 razy
    Otrzymał podziękowań: 428 razy

Re: IDU-200 Przekierowanie portów

Post7 maja 2018, o 09:01

BumKanapka, postaram się ustalić jakie są ustawienia i wrócę z odpowiedzią
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Offline

BumKanapka

Nowy

  • Posty: 6
  • Dołączył(a): 9 cze 2017, o 22:23
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: IDU-200 Przekierowanie portów

Post14 maja 2018, o 12:02

Michał_Plus napisał(a):BumKanapka, postaram się ustalić jakie są ustawienia i wrócę z odpowiedzią

Wiadomo już coś w tej sprawie?
Offline
Avatar użytkownika

Daniel_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 1397
  • Dołączył(a): 5 wrz 2016, o 13:01
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 326 razy

Re: IDU-200 Przekierowanie portów

Post14 maja 2018, o 16:16

BumKanapka, ponowiłem zapytanie, ale prawdopodobnie może to być trudne do ustalenia zdalnie.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Offline
Avatar użytkownika

radomiej

Nowy

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 17 maja 2018, o 09:56
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: IDU-200 Przekierowanie portów

Post17 maja 2018, o 10:59

Witam, mam ten sam problem. Mam dynamiczny adres IP, jak kolega powyżej. Jednak nie mogę wyprowadzić żadnych portów na zewnątrz. Działa jedynie wyprowadzenie dostępu do interfejsu zarządzania routera(192.168.0.1:80). Odpytanie o dostęp do portu na innym lokalnym hoście niby działa, ale ruch nie jest przekierowywany dalej z routera do docelowego hosta. Raz wywala błąd "CONNECTION TIMEOUT" innym razem "CONNECTION REFUSED".
Offline
Avatar użytkownika

Michał_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 1858
  • Dołączył(a): 1 lut 2017, o 08:13
  • Podziękował : 8 razy
    Otrzymał podziękowań: 428 razy

Re: IDU-200 Przekierowanie portów

Post17 maja 2018, o 11:15

radomiej, zapytanie zostało przekazane do techników. Czekamy na odpowiedz.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Offline
Avatar użytkownika

radomiej

Nowy

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 17 maja 2018, o 09:56
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: IDU-200 Przekierowanie portów

Post23 maja 2018, o 16:32

Witam, i jak tam coś wiadomo w sprawie?
Offline
Avatar użytkownika

Michał_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 1858
  • Dołączył(a): 1 lut 2017, o 08:13
  • Podziękował : 8 razy
    Otrzymał podziękowań: 428 razy

Re: IDU-200 Przekierowanie portów

Post24 maja 2018, o 09:06

BumKanapka, nie wykryliśmy problemów z przekierowanie portów. Wszystko działało poprawnie. Możesz podać nam konfigurację i ustawienia serwera. Moglibyśmy przeprowadzić kolejne testy na identycznych warunkach.


radomiej, BumKanapka, spróbujcie ustawić serwer wirtualny. Jeśli dalej nie będzie działać, prośba o sprawdzenie czy przynajmniej z DMZ działa, czyli cały ruch sieciowy z zewnątrz należy skierować na ten serwer http i sprawdzić czy dochodzi.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Offline
Avatar użytkownika

radomiej

Nowy

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 17 maja 2018, o 09:56
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: IDU-200 Przekierowanie portów

Post24 maja 2018, o 21:04

próbowałem i z przekierowaniem i serwerem wirtualnym, wraz z różnymi kombinacjami. Ogólnie serwer http modemu idu200 działa z zewnątrz. Ale jeśli chcę przekierować na port podłączonego klienta/hosta, nic nie przekierowuje. Chociaż przy pomocy stronki od sprawdzania połączenia, wychodzi że ten port jest odblokowany i nie jest blokowany. Wydaje mi się tak że jeśli za pomocą przekierowania portów mogę się dostać na modem to i powinienem się dostać do innych klientów w sieci, ale ruch nie jest przenoszony. Wygląda jakby problem był w oprogramowaniu modemu.
Offline
Avatar użytkownika

Michał_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 1858
  • Dołączył(a): 1 lut 2017, o 08:13
  • Podziękował : 8 razy
    Otrzymał podziękowań: 428 razy

Re: IDU-200 Przekierowanie portów

Post25 maja 2018, o 09:01

radomiej, badamy sprawę. Dam znać.

EDYCJA: Proszę o jeszcze jedno podejście. Przekierowanie Portów w IDU otwiera pełny zakres, a serwer wirtualny otwiera konkretnie jeden port. Sprawdziliśmy ten konkretny port 5000 i działa prawidłowo.
Prosiłbym o przywrócenie ustawień fabrycznych i ustawienie DMZ na ten konkretny serwer (należy wpisać IP tego serwera jakie masz w sieci LAN) jeśli to nie zadziała to problem może być po stronie:
• Firewalla lub zapory. Należy wszystko powyłączać i spróbować z programem HFS – mini serwer http i innym komputerem dla pewności.
• Po stronie IDU, ale fabryczne ustawienia powinny rozwiązać niezgodność skoro IDU działa normalnie.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Offline

BumKanapka

Nowy

  • Posty: 6
  • Dołączył(a): 9 cze 2017, o 22:23
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: IDU-200 Przekierowanie portów

Post2 cze 2018, o 21:48

Przed chwilą zrobiłem mały test:

Posiadam dwa serwery:
  • Port 80, http, nginx, adres z DHCP, podłączony przez ethernet (192.168.0.9)
  • Port 5000, http, apache2, adres statyczny, podłączony przez WIFI (192.168.0.200)
Na obu urządzeniach brak jakichkolwiek firewalli, nie ma problemu aby połączyć się z pierwszego urządzenia przez przeglądarkę z drugim po sieci lokalnej.

Dokładny opis tego co zrobiłem:
  • Przywróciłem ODU do ustawień fabrycznych.
  • Przywróciłem IDU do ustawień fabrycznych.
  • Ustawiłem APN na pro.plusgsm.pl bez uwierzytelniania
  • Połączenie z internetem działa prawidłowo
  • Włączyłem "Odpowiedź na pakiety Ping z sieci WAN"
  • Sprawdziłem IP WAN.
  • Sprawdziłem czy jest odpowiedź na ping innego urządzenia z innej sieci oraz na stronach https://ping.eu/ping i https://www.ipaddressguide.com/ping: Brak odpowiedzi.
  • Ustawiłem DMZ na serwer pierwszy, (oczywiście sprawdziłem czy IP z DHCP się nie zmieniło)
  • Sprawdziłem z innego urządzenia z innej sieci czy serwer HTTP jest widoczny na zewnątrz: nie jest.
  • Odłączyłem IDU od prądu na ~10 sekund.
  • Sprawdziłem IP WAN.
  • Sprawdziłem czy jest odpowiedź na ping innego urządzenia z innej sieci oraz na stronach podanych wcześniej: Brak odpowiedzi.
  • Sprawdziłem z innego urządzenia z innej sieci czy serwer HTTP jest widoczny na zewnątrz: nie jest.
  • Wyłączyłem "Odpowiedź na pakiety Ping z sieci WAN"
  • Ustawiłem DMZ na serwer drugi (serwer połączony po wifi, z domyślnym SSID i hasłem).
  • Sprawdziłem z innego urządzenia z innej sieci czy serwer HTTP na porcie 5000 jest widoczny na zewnątrz: nie jest.
  • Odłączyłem IDU od prądu na ~10 sekund.
  • Sprawdziłem IP WAN.
  • Sprawdziłem z innego urządzenia z innej sieci czy serwer HTTP na porcie 5000 jest widoczny na zewnątrz: nie jest.
  • Wyłączyłem DMZ
  • Włączyłem "Dostęp HTTP" (Adres IP: 192.168.0.1; Port: 80)
  • Sprawdziłem z innego urządzenia z innej sieci czy serwer HTTP jest widoczny na zewnątrz: nie jest.
  • Odłączyłem IDU od prądu na ~10 sekund.
  • Sprawdziłem IP WAN.
  • Sprawdziłem z innego urządzenia z innej sieci czy serwer HTTP jest widoczny na zewnątrz: nie jest.
  • Poddałem się i przywróciłem wszystko do wcześniej zapisanych ustawień.
Dodam że w chwili zakładania tego tematu na forum IDU przynajmniej odpowiadało na ping z sieci zewnętrznej.
Offline
Avatar użytkownika

winiu89

Nowy

  • Posty: 9
  • Dołączył(a): 25 kwi 2017, o 17:58
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: IDU-200 Przekierowanie portów

Post4 cze 2018, o 09:13

Mam dokładnie identyczny problem na d-link wdr-960 i zrobiłem mniej więcej wszystko to samo co Ty i nadal router nie wpuszcza ruchu z zewnątrz. No masakra, te routery mają chyba softy pisane na kolanie.
Ostatnio edytowano 4 cze 2018, o 11:45 przez winiu89, łącznie edytowano 1 raz
Offline
Avatar użytkownika

Michał_Plus

Specjalista Plusa

  • Posty: 1858
  • Dołączył(a): 1 lut 2017, o 08:13
  • Podziękował : 8 razy
    Otrzymał podziękowań: 428 razy

Re: IDU-200 Przekierowanie portów

Post4 cze 2018, o 09:55

BumKanapka, przesłałem zapytanie do techników.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Następna strona

Powrót do Plus Internet - Oficjalny Dział Plusa



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 13 gości