Strona 1 z 1

Problem z przeniesieniem Tak tak -> 36i6

PostNapisane: 26 wrz 2010, o 16:51
przez Bart4004
Witam serdecznie,
w czwartek wieczorem złożyłem w salonie plusa wniosek o przenieseinie numeru z tak taka do 36i6. Facet w salonie stwierdził, że numer przeniosą w sobotę. W sobotę rano karta ery była już nieaktywna. Kiedy zmieniłem kartę na tą nową z plusa okazało się, ze ona też jest nieaktywna... Co się mogło stać? Jutro chyba złożę reklamację, bo już drugi dzień jestem bez telefonu...

Re: Problem z przeniesieniem Tak tak -> 36i6

PostNapisane: 26 wrz 2010, o 17:43
przez mariusz9a
Nie wiadomo co się mogło stać. Zgłoś reklamację i do Ery i do Plusa - nie wiadomo kto zawinił.

Re: Problem z przeniesieniem Tak tak -> 36i6

PostNapisane: 26 wrz 2010, o 17:52
przez Pijo
mariusz9a napisał(a):Zgłoś reklamację i do Ery i do Plusa - nie wiadomo kto zawinił.


Akurat kto zawinił to wiadomo . Sprawdź na stronie www.sprawdznumer.pl , w czyjej sieci jest teraz numer i będziesz znał winowajcę . Na 99% to wina Plusa , skoro Era odłączyła numer.

A skoro Era wyłączyła już numer , to już to nie jest jej problem. Wszelkie reklamacje składaj do Plusa i to on ma się zając to sprawą.

Re: Problem z przeniesieniem Tak tak -> 36i6

PostNapisane: 26 wrz 2010, o 17:58
przez mariusz9a
Pijo napisał(a): Na 99% to wina Plusa , skoro Era odłączyła numer.

Też tak kiedyś myślałem (i to nawet do niedawna), ale to w ogóle nie jest tak :-) Odłączenie numeru nic nie znaczy.

Re: Problem z przeniesieniem Tak tak -> 36i6

PostNapisane: 26 wrz 2010, o 18:07
przez Pijo
mariusz9a napisał(a):Odłączenie numeru nic nie znaczy.


Operatorzy robią robić sobie nawzajem psikusy. Zapewne chodzi ci o aktualizację HLR. Nie zmienia to faktu , ze operator przyjmujący odpowiada za to żeby numer działał i to przeważnie mu dostaje sie po łapach. A ze oddający ma to gdzieś to inna para kaloszy . ;-).

Z mojego prywatnego doświadczenia wiem , że Era nie robi problemów przy oddawaniu numeru . W sumie powinni opanować tą sztukę do perfekcji, bo są liderami w oddawaniu numerów :-)

Btw. Polkomtel do miszczów MNP nie należy ;-) .

Re: Problem z przeniesieniem Tak tak -> 36i6

PostNapisane: 26 wrz 2010, o 18:22
przez mariusz9a
Pijo napisał(a):
mariusz9a napisał(a):Odłączenie numeru nic nie znaczy.


Operatorzy robią robić sobie nawzajem psikusy. Zapewne chodzi ci o aktualizację HLR. Nie zmienia to faktu , ze operator przyjmujący odpowiada za to żeby numer działał i to przeważnie mu dostaje sie po łapach. A ze oddający ma to gdzieś to inna para kaloszy . ;-).

Z mojego prywatnego doświadczenia wiem , że Era nie robi problemów przy oddawaniu numeru . W sumie powinni opanować tą sztukę do perfekcji, bo są liderami w oddawaniu numerów :-)

Btw. Polkomtel do miszczów MNP nie należy ;-) .

Zgadza się. Ale ja i tak mimo wszystko proponuje pisać do obu - będzie szybciej, bo na 100% Plus zwali na Erę a Era na Plusa hehe.

Re: Problem z przeniesieniem Tak tak -> 36i6

PostNapisane: 26 wrz 2010, o 18:22
przez Bart4004
Pijo napisał(a):Akurat kto zawinił to wiadomo . Sprawdź na stronie http://www.sprawdznumer.pl , w czyjej sieci jest teraz numer i będziesz znał winowajcę . Na 99% to wina Plusa , skoro Era odłączyła numer.

A skoro Era wyłączyła już numer , to już to nie jest jej problem. Wszelkie reklamacje składaj do Plusa i to on ma się zając to sprawą.


I tu ciekawostka, bo wg tej strony numer jest jeszcze w Erze...

Re: Problem z przeniesieniem Tak tak -> 36i6

PostNapisane: 26 wrz 2010, o 18:29
przez mariusz9a
Bart4004 napisał(a):I tu ciekawostka, bo wg tej strony numer jest jeszcze w Erze...

Bo tak jak mówiłem wyłączenie numeru nic nie znaczy. Era wcale mogła go jeszcze nie uwolnić albo Plus mógł go nie przyjąć ze względu na np błędy w procedurach. I teraz kłóć się z nimi - nic innego nie pozostaje heh :-/

Re: Problem z przeniesieniem Tak tak -> 36i6

PostNapisane: 26 wrz 2010, o 18:34
przez Bart4004
A tak jeszcze zapytam: jakie są przykładowe "błędy w procedurach"?

Re: Problem z przeniesieniem Tak tak -> 36i6

PostNapisane: 26 wrz 2010, o 18:43
przez mariusz9a
Bart4004 napisał(a):A tak jeszcze zapytam: jakie są przykładowe "błędy w procedurach"?

Może być jakiś źle wypełniony wniosek z jednej bądź drugiej strony, czy nawet w ogóle dokumenty do którejś ze stron nie dotarły.

Re: Problem z przeniesieniem Tak tak -> 36i6

PostNapisane: 26 wrz 2010, o 18:46
przez Pijo
Cóż, nie jestem nieomylny ;-) .

Re: Problem z przeniesieniem Tak tak -> 36i6

PostNapisane: 26 wrz 2010, o 18:53
przez Pijo
mariusz9a napisał(a):Może być jakiś źle wypełniony wniosek z jednej bądź drugiej strony, czy nawet w ogóle dokumenty do którejś ze stron nie dotarły.


Tylko w tym przypadku numer nie zostaje wyłączony u operatora dawcy , ale to oczywiste.

Od 3 dni Era ma problemy z systemami (IBOA, aktywacje, aneksy) , może i MNP też leży.

Re: Problem z przeniesieniem Tak tak -> 36i6

PostNapisane: 28 wrz 2010, o 00:13
przez Bart4004
Wczoraj byłem w salonie Plusa. Facetowi "u góry" powiedzieli, że to problem "niedogadania" między operatorami, bardzo przepraszał i obiecał, że najpóźniej jutro numer będzie w plusie :)

Dzisiaj numer już działa i to w starej dobrej taryfie 36.6 :)