szybki obiad

Na Poważne tematy i o wszystkim innym...
amy94
Nowy
Posty: 5
Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook
Rejestracja: 25 sty 2015, o 08:24

szybki obiad

Post autor: amy94 »

Steki z tuńczyka
steki z tuńczyka 2 cm grubości 2 po ok. 180 g
rozmaryn suszony 0,5 łyżeczki
pieprz kolorowy 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżeczki
sól do smaku
cytryna 0,5




Wymieszać oliwę z rozmarynem, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Posmarować przyprawą steki z obu stron i zostawić na 15 minut. Mocno rozgrzać patelnię grillową. Smażyć steki po minucie z obu stron.

Podawać z plasterkami cytryny, puree marchewkowo-ziemniaczanym i sałatą skropioną octem balsamicznymi oliwą z oliwek.
eleta96
Nowy
Posty: 5
Rejestracja: 25 sty 2015, o 08:39

Re: szybki obiad

Post autor: eleta96 »

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z KURCZAKIEM - składniki:
8 podudzi kurczaka
1 papryczka chili
2 łyżki startego korzenia imbiru
5 ząbków czosnku
5 cebulek dymek
400 g łuskanego żółtego grochu
6 szklanek (1 i 1/2 l) bulionu drobiowego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (in. kuminu)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
2 łyżki oleju roślinnego
4 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
3 łyżki posiekanych listków kolendry
1/2 pęczka cebulki dymki ze szczypiorem
1/3 szklanki fistaszków
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z KURCZAKIEM - sposób przygotowania: Papryczkę umyj i usuń z niej gniazdo nasienne, pokrój w plasterki. Czosnek i cebulki obierz, pokrój w plasterki. Groch kilkakrotnie wypłucz w zimnej wodzie. Z podudzi kurczaka zdejmij skórę, oprósz je solą i pieprzem, obsmaż w rondlu na rozgrzanym oleju i wyjmij. Zmniejsz ogień i dodaj do rondla imbir, chili, cebulki i czosnek. Podsmażaj, cały czas mieszając, aż cebula zmięknie. Następnie dodaj przyprawy, groch, kurczaka i wlej bulion. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 45 minut, aż groch będzie miękki, a mięso zacznie odstawać od kości (mieszaj zupę od czasu do czasu, żeby groch nie przywarł do dna garnka). Kawałki kurczaka przełóż na deskę, a gdy przestygną, oddziel mięso od kości. Mięso przełóż do zupy, wlej mleko kokosowe, ponownie zagotuj, dopraw cytryną, solą i pieprzem. Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni. Kolendrę, dymkę i orzechy posiekaj. Zupę rozlej do talerzy, dodaj kolendrę, dymkę i orzechy, podawaj.
eleta96
Nowy
Posty: 5
Rejestracja: 25 sty 2015, o 08:39

Re: szybki obiad

Post autor: eleta96 »

ZUPA MARCHEWKOWA Z KOLENDRĄ - składniki:
1 i 1/2 kg marchewek
3 cebulki dymki bez szczypioru
6 szklanek (1 i 1/2 l) bulionu warzywnego lub drobiowego
4 łyżki (ok. 65 g) masła
1 opakowanie (0
12 g) nitek szafranu
1 łyżeczka cukru
3/4 opakowania (150 g) śmietany 18-22 proc.
4 łyżki świeżej kolendry
sól
ZUPA MARCHEWKOWA Z KOLENDRĄ - sposób przygotowania: Marchewki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulki obierz i pokrój w plasterki. Nitki szafranu zalej 1/3 szklanki ciepłego bulionu. W rondlu o grubym dnie roztop masło, dodaj cebulę i marchewkę i przesmażaj ok. 5 minut. Dodaj cukier, szafran z bulionem, wlej 2/3 bulionu. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut, aż bulion wyparuje (co jakiś czas mieszaj, aby marchew się nie przypaliła). Wymieszaj śmietanę z bulionem i dolej do marchewki, dopraw solą, dodaj 3 łyżki kolendry i zagotuj. Przelej do talerzy, udekoruj pozostałą kolendrą i podawaj.
mcotton91
Nowy
Posty: 4
Rejestracja: 25 sty 2015, o 10:54

Re: szybki obiad

Post autor: mcotton91 »

gołąbki bez zawijania
Potrzebujemy:

0,5 kg mięsa mielonego (np. wieprzowego)
1/2 małej kapusty
1 torebka ryżu
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki majeranku
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
0,5 l wody
1 łyżeczka cukru
1 duże jajko
2-3 łyżki mąki pszennej
tłuszcz do podsmażenia

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Kapustę drobno siekamy (ja starłam ją na tarce jarzynowej - w nakładce do maszynki, dzięki temu zaoszczędziłam trochę czasu).

Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem, kapustą, ziołami prowansalskimi i majerankiem. Dodajemy jajko, sporą szczyptę soli i pieprzu oraz mąkę pszenną, dokładnie mieszamy. Ja w tym momencie próbuję mięso czy jest dobrze doprawione.

Formujemy około 8-10 gołąbków. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy gołąbki z obydwóch stron, przekładamy do osobnego naczynia. Patelnie myjemy, wlewamy na nią koncentrat pomidorowy, wraz z wodą i 1 łyżeczką cukru. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. W tym momencie dokładamy gołąbki i gotujemy pod przykryciem (dusimy) przez około 30 minut na średnim/małym ogniu.
Gotowe, smacznego!
UltraTacjanna72
Nowy
Posty: 3
Rejestracja: 25 sty 2015, o 11:54

Re: szybki obiad

Post autor: UltraTacjanna72 »

Prawdziwe spaghetti bolognese Drukuj
Przepis Magdy Gessler
CZAS 3 godz.TRUDNOŚĆPORCJA DLA
cebula 2
marchewka 1 duża
seler naciowy 2 łodygi
boczek 200 g
mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
oliwa 5 łyżek
czerwone półwytrawne wino 2 szklanki
przecier pomidorowy 2 łyżki
oregano
sok z cytryny
bulion mięsny 2 szklanki
śmietanka pół szklanki
makaron spaghetti 500 g
Przygotować sos. Posiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę i seler. Boczek pokroić w paseczki i wytopić na oliwie. Dodać do boczku warzywa i mięso mielone. Powoli smażyć na małym ogniu, mieszając. Wlać wino. Mieszać aż odparuje. Dodać przecier pomidorowy. Przyprawić oregano i pieprzem. Dodać bulion i od czasu do czasu mieszając, gotować 3 godziny pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Jeżeli trzeba odparować nadmiar płynu, doprawić śmietanką, pieprzem, solą i cukrem. Ugotować makaron. Podawać makaron z sosem.
InterWieslawa83
Nowy
Posty: 3
Rejestracja: 25 sty 2015, o 11:39

Re: szybki obiad

Post autor: InterWieslawa83 »

Przepis na Penne z bekonem i grana padano
czas: ok. 30 minut (max)
liczba porcji: 3–4
Składniki

200 g bekonu (ewentualnie boczku)
ok. 4 łyżek oliwy
3 łyżeczki papryki ostrej
rukola
ok. 50 g sera grana padano (lub innego włoskiego)
makaron penne (dla 2 osób daję 1/2 paczki, dla 4 całą)

Jak zrobić penne po włosku
Krok 1
Bekon kroję w wąskie paseczki (czasem można dostać już taki ładnie pocięty, ja nie ukrywam, że taki często wybieram). Na patelnię wlewam oliwę, wrzucam pokrojony bekon i posypuję papryką (najlepsza ostra).
Jak zrobić penne po włosku
Krok 2
Mieszając od czasu do czasu, smażę na średnim ogniu. Mi wychodzi około 15 minut. Ma być rumiany, pięknie pachnieć, ale pozostawać wciąż soczysty.
Jak zrobić penne po włosku
Krok 3
Makaron penne gotuję al dente.
Jak zrobić penne po włosku
Krok 4
Na talerze nakładam makaron, usmażony bekon (z tłuszczykiem), skrawam grana padano i dekoruję rukolą. Smacznego.
EkoWrocislawa80
Nowy
Posty: 6
Rejestracja: 25 sty 2015, o 12:24

Re: szybki obiad

Post autor: EkoWrocislawa80 »

zapiekanka z mięsem mielonym

SKŁADNIKI:
300g makaronu świderki lub rurki
500g mielonego mięsa wieprzowego
przyprawy do mięsa: sól, pieprz,
papryka ostra mielona (1łyżeczka)
zioła prowansalskie (1 łyżeczka)
2 cebule
300g pieczarek
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
3 łyżki ketchupu pikantnego
200g żółtego sera
SOS:
250 ml śmietanki 18%
3 łyżki majonezu
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, 1 łyżeczka ziół prowansalskich


Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni.
Dodać mięso mielone, przyprawić i na koniec
dodać ketchup – całość przesmażyć i odstawić.
Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć.
Paprykę pokroić w paski, również podsmażyć.
W naczyniu do zapiekania układać warstwami:
ugotowany makaron
mięso mielone z cebulą
pieczarki
papryka
SOS:
Śmietankę wymieszać z majonezem, dodać wyciśnięte
ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła prowansalskie - wymieszać.
Zalać sosem zapiekankę, posypać startym żółtym serem
i posypać delikatnie ziołami prowansalskimi.
Piec ok. 15 - 20 min. w 180 stopniach.
Emeline2403
Nowy
Posty: 4
Rejestracja: 25 sty 2015, o 13:09

Re: szybki obiad

Post autor: Emeline2403 »

zapiekanka ziemniaczana
Składniki
ilość porcji: 8

300 g mrożonego posiekanego szpinaku
6 obranych i pokrojonych ziemniaków
115 g masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanej cebuli
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki suszonego koperku
1 szklanka startego żółtego sera (np. cheddar)

Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 35min. › Gotowe w: 50min.

Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko nasmarować tłuszczem średniej wielkości naczynie żaroodporne.
Szpinak ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W osolonej wodzie ugotować ziemniaki, ale nie rozgotować, a następnie odcedzić, odparować, lekko przestudzić i utłuc.
Włożyć szpinak i ziemniaki purée do dużej miski i wymieszać z masłem, śmietaną, cebulą oraz solą i koperkiem. Przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Posypać żółtym serem.
Piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku, aż lekko zbrązowieją, a ser zacznie bulgotać.

Jak to zrobić?

Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.
ANGILAMISTRZ94
Nowy
Posty: 3
Rejestracja: 25 sty 2015, o 14:39

Re: szybki obiad

Post autor: ANGILAMISTRZ94 »

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KISZONĄ KAPUSTĄ - składniki:
1.5kg ziemniaków
1kg kapusty kiszonej
30dkg chudego wędzonego boczku
40dkg różnych kiełbas wędlin i resztek mięs
3 cebule
2 spore pomidory
10dkg żółtego sera
150ml słodkiej śmietanki
100ml mleka
łyżka mąki
dwie łyżki dobrego majonezu
dwie łyżki koncentratu pomidorowego
dwie kostki rosołowe
3 łyżeczki cukru
przyprawy: majeranek
papryka słodka
lubczyk
zioła prowansalskie
sól
olej do smażenia
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KISZONĄ KAPUSTĄ - sposób przygotowania: 1. Ziemniaki gotujemy, mogą być delikatnie niedogotowane, odstawiamy do przestygnięcia.
2. Jedną cebulę kroimy w talarki, wrzucamy na rozgrzany olej, solimy. Pokrojony w większą kostkę boczek dorzucamy do cebuli i smażymy kilka minut na średnim ogniu. Dodajemy koncentrat, mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu jeszcze chwilę.
3. Kapustę odsączamy i kroimy dość drobno, wrzucamy na patelnie z boczkiem i cebulą. Mieszamy kilka minut, uważamy aby się nie przypaliło. Posypujemy dwiema łyżeczkami cukru, pieprzymy, dodajemy odpowiednią ilość majeranku i papryki. Smażymy jeszcze chwile na bardzo małym ogniu pod przykryciem.
4. Przestygnięte ziemniaki obieramy i kroimy w centymetrowe talarki. Jedną część układamy na dnie brytfanny, delikatnie solimy i przykrywamy całą przygotowaną kapustą. Wierzch smarujemy majonezem, przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków.
5. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy pokrojoną w kawałki kiełbasę i resztę wędlin, posypujemy papryką i smażymy kilka minut. Przykrywamy tym warstwę ziemniaków.
6. Na reszcie tłuszczu na patelni podsmażamy posoloną i pokrojona w talarki cebule, chwile później dodajemy pieprz i resztę cukru, oraz paprykę. Zmniejszamy do minimum płomień i przykrywamy, dusimy ok 3-4 min. Układamy na wierzch zapiekanki, przykrywamy pokrojonymi w plastry pomidorami, przyprawiamy ziołami prowansalskimi.
7. W 150 ml gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i gotujemy w małym garnku, dolewamy śmietankę. Gotujemy na bardzo małym ogniu i rozpuszczamy w tym starty ser, mieszamy i zagęszczamy rozprowadzoną w mleku mąką. Gotujemy chwilę bez przerwy mieszając. Sosem przykrywamy pomidory, całość zalewamy szklanką rosołu z drugiej kostki. Całość przykrywamy i zapiekamy w temp 180 stopni przez około 60 min, pod koniec możemy odkryć, aby zapiekanka nam się ładnie zarumieniła. Smacznego!
Danie to mimo wielości składników i pozornie pracochłonnego przygotowanie jest niedrogie i bardzo proste w przygotowaniu. Smakuje fantastycznie i wszystko jest kwestią swobodnego doboru przypraw. Jest doskonałym pomysłem na przyjęcie gości.
Claretha1299
Nowy
Posty: 5
Rejestracja: 25 sty 2015, o 16:39

Re: szybki obiad

Post autor: Claretha1299 »

Co wy tak wyjeżdzacie z tymi zapiekankami : D ?faktycznie to jest taki bardzo szybki obiad bo jeśli akurat o mnie chodzi to zdecydowanie jak szybko to jakiś makaron z serem czy tez spaghetti - już jak się to wszystko ugotuje to jest maksimum tak do 15 minut i już się ma gotowy obiad - i czy ktoś się ze mną nie zgodzi, że to jest najszybciej
ekomagdalena80
Nowy
Posty: 4
Rejestracja: 25 sty 2015, o 14:54

Re: szybki obiad

Post autor: ekomagdalena80 »

łazanki

składniki:

200 g makaronu łazanki (waga przed gotowaniem)
500 g kiszonej kapusty
150-200 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej
250 g pieczarek
1 cebula
liść laurowy
sól
świeżo zmielony pieprz
kminek mielony
masło lub olej do podsmażania


Kapustę płuczemy, odciskamy, następnie drobno kroimy i jeszcze raz zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Mocno odcedzamy z nadmiaru wody. Kiełbaskę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, aby była rumiana. Cebulkę drobno siekamy i rumienimy na maśle, dodajemy do podsmażonej kiełbaski. Pieczarki myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Dusimy na maśle, odparowujemy nadmiar wody. Pieczarki mieszamy z kiełbaską i cebulą.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, aby pozostał al dente (ok. 2 minut krócej niż zostało podane na opakowaniu). Ugotowany makaron łączymy z kapustą, kiełbaską i pieczarkami. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Polecam również trochę mielonego kminku. Podajemy gorące. Łazanki możemy również zapiec w naczyniu żaroodpornym (np. na drugi dzień).

Smacznego!
AnnaMaria12
Prawie PlusManiak
Posty: 36
Rejestracja: 18 cze 2015, o 22:47

Re: Re: szybki obiad

Post autor: AnnaMaria12 »

Ziemniaczana patelnia
Składniki:

- 60 dag wczorajszych ugotowanych ziemniaków,
- 3 różnokolorowe papryki,
- duży por,
- 15 dag podeschniętej kiełbasy,
- olej do smażenia,
- 3 łyżki Ajwaru
Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój w grube plastry, paprykę na kawałki, a kiełbasę i por w skośne plasterki.
Na oleju przysmaż najpierw ziemniaki. Dodaj kiełbasę, por i paprykę. Smaż 5 min. mieszając. Dodaj Ajwar oraz 3 łyżki wody. Wymieszaj. pzypraw solą i pieprzem. Danie podaj posypane natką.
Smacznego ;)
ODPOWIEDZ