Teraz jest 6 mar 2021, o 14:38



Problem z prędkościami LTE

Mobilny dostęp do internetu, wiadomości o technologi LTE - nowości, pytania, problemy
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

n30x

Nowy

  • Posty: 2
  • Dołączył(a): 30 sie 2020, o 14:53
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Problem z prędkościami LTE

Post30 sie 2020, o 15:24

Witam!

Od jakichś ponad 3 miesięcy mam dosyć spory problem z LTE w plusie jak i aero2. Przez jakiś czas telefon pokazywał LTE+ wtedy było najlepiej (było to jakoś na początku roku), odkąd wróciło "zwykłe?" LTE jest po prostu masakra. Prędkości jakie uzyskuje w dzień (w domu) to 1,27Mbps, 0,47Mbps, 0,87Mbps dla przykładu (niżej wrzucę screeny). Wcześniej speedtest potrafił zmierzyć od 5-10Mbps do 20-60Mbps, teraz nie ma szans na takie prędkości... Owszem zdarzają się takie pomiary ale to dosłownie jeden przez kilka sekund, później wszystko wraca do normy. Dużo szybciej internet chodzi na 3G i tego ustawienia staram się zazwyczaj używać. Zresztą wszystko poniżej na zalączonych screenach. Z aero2 jest identyczna sytuacja.

Plus - Xiaomi Mi9SE

Standard GSM
850 900 1800 1900
Standard UMTS
850 900 1700 1900 2100
Standard LTE
FDD LTE: 2600, 2100, 1800, 900, 850
TDD LTE: 2600, 2500, 2300, 2100, 1900

Aero2 - ZTE Blade A452

Standard GSM
850 900 1800 1900
Standard UMTS
900 2100
Standard LTE
FDD LTE: 2600, 1800, 900, 800

Nadajnik z którego korzystam to:

Plus (26001) ID: BT11765
Strawczyn, ul. Spacerowa - maszt własny
GSM
Pasmo LAC CID Uwagi
900 11023 17651 --
900 11023 17652 --
900 11023 17653 --
LTE
Pasmo LAC eNBID CLID E-CID Uwagi
2600 11023 11765 20 3011860 --
2600 11023 11765 21 3011861 --
2600 11023 11765 22 3011862 --
2600 11023 11765 23 3011863 --
2600 11023 11765 24 3011864 --
2600 11023 11765 25 3011865 --
UMTS
Pasmo LAC RNC CID LongCID Nośna Uwagi
900 11023 1152 61164 75558636 3030 --
900 11023 1152 61165 75558637 3030 --
900 11023 1152 61166 75558638 3030 --

Aero 2 (26017) ID: BT11765
Strawczyn, ul. Spacerowa - maszt Plusa
LTE
Pasmo LAC eNBID CLID E-CID Uwagi
1800 11023 11765 0 3011840 --
1800 11023 11765 1 3011841 --
1800 11023 11765 2 3011842 --
1800 11023 11765 3 3011843 --
1800 11023 11765 4 3011844 --
1800 11023 11765 5 3011845 --
900 11023 11765 11 3011851 --
900 11023 11765 12 3011852 --
900 11023 11765 13 3011853 --


W lini prostej mam do niego 1400m, bez przeszkod terenowych, z podwórka widać jego anteny.

Obrazek

A tutaj screeny ze speedtestu z ostatnich 2 miesięcy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieje że istnieje szansa na rozwiązanie tego problemu. Tak jak pisalem wcześniej. Jeszcze pół roku temu nie było problemu z obejrzeniem filmu z YT w jakości HD, zdarzał się gorszy internet w godzinach 17-21 ale to normalne teraz nawet w godzinach nocnych jest katastrofa. Taryfa w plus to - Plus elastyczna na kartę z 15GB internetu po doładowaniu. W Aero2 wykupiony pakiet First Class 30GB. Katastrofa, chyba trzeba uciekać z Plusa bo jest rok 2020 a Plus cofa się w rozwoju i sieć 3G bije na głowe Plusowe LTE...

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, mam nadzieje że istnieje jakieś rozwiązanie tego problemu, jedno jest pewne, zmiana dostawcy na pewno pomoże ;)

EDIT:
Pogrzebałem trochę na forum i po zmianie w ZTE Blade typu APN na "default,supl" i typ uwierzytelniania na PAP i prędkości są rzędu 20-30Mbps także jest już jakiś sukces. Jeśli chodzi o Plusa i Xiaomi to nadal katastrofa (łapie czasami LTE+ ale dosłownie na chwilę i tylko po za domem, wcześniej łapało w domu).

EDIT2:
Sprawdziłem mapkę z aplikacji "Network cell info lite" że łapie mi całkiem inną antenę... czerwonym krzyżykiem zaznaczyłem antenę z którą łaczyłem się dawniej, jest to conajmniej 4 krotnie mniejszy dystans...

Obrazek

W połowie tej odległości jest jeszcze jedna antena z którą mnie łączy gdy łapie LTE+

EDIT3:
Aero2 pochodziło pół godziny z prędkościami 20-40Mbps i wszystko wróciło do normy czyli Plus i Aero2 od 0,5 do 1,5Mbps...

EDIT4:
Rozkminione. Wszystko działa jak połączy mnie z nadajnikiem nr. 1 który jest bliżej ale ciągle z automatu łączy mnie z nadajnikiem nr. 2, da się jakoś wymusić działanie na tym pierwszym nadajniku? np. w aero2 żeby był na stałe?

Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

zbych_in_flames

V.I.P.

  • Posty: 765
  • Dołączył(a): 8 lis 2012, o 17:06
  • Podziękował : 11 razy
    Otrzymał podziękowań: 56 razy

Re: Problem z prędkościami LTE

Post1 wrz 2020, o 09:27

n30x napisał(a):Rozkminione. Wszystko działa jak połączy mnie z nadajnikiem nr. 1 który jest bliżej ale ciągle z automatu łączy mnie z nadajnikiem nr. 2, da się jakoś wymusić działanie na tym pierwszym nadajniku? np. w aero2 żeby był na stałe?

To nie możliwe nadajnik nr 2 nie istnieje.

Wrzuć zakładkę "dane" z tej aplikacji.
Offline
Avatar użytkownika

n30x

Nowy

  • Posty: 2
  • Dołączył(a): 30 sie 2020, o 14:53
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Problem z prędkościami LTE

Post2 wrz 2020, o 10:06

Obrazek

Obrazek

Pożyczyłem modem/router wifi Huaweii E5372 pod Aero2 i od dwóch dni prędkości cały czas w granicach 30/40Mbps, da się jakoś sprawdzić z jaką anteną się łączy? Plus w telefonie Xiaomi tak jak było czyli słabo, czasami na chwilkę załapie LTE+

Rozumiem że 11765 to jakiś ID BTS'a i to w dodatku tego z którym własnie zawsze się łączyłem (zaznaczony X na mapce) i z którego LTE/LTE+ było naprawdę mocne (w sumie nadal jest ale przy użyciu modemu).

Niezłe nadajniki sobie wymyśla na mapce ta aplikacja.
Offline
Avatar użytkownika

zbych_in_flames

V.I.P.

  • Posty: 765
  • Dołączył(a): 8 lis 2012, o 17:06
  • Podziękował : 11 razy
    Otrzymał podziękowań: 56 razy

Re: Problem z prędkościami LTE

Post2 wrz 2020, o 12:15

n30x napisał(a):Rozumiem że 11765 to jakiś ID BTS'a i to w dodatku tego z którym własnie zawsze się łączyłem (zaznaczony X na mapce) i z którego LTE/LTE+ było naprawdę mocne (w sumie nadal jest ale przy użyciu modemu).

Tak w tej okolicy to jedyny BTS: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 34&zoom=13

Huaweii E5372
n30x napisał(a):Pożyczyłem modem/router wifi Huaweii E5372 pod Aero2 i od dwóch dni prędkości cały czas w granicach 30/40Mbps,

No wyniki wskazują, ze jest to połączenie w L1800. Ten router nie ma agregacji więc albo połączy się w L1800 i będzie szybko, albo do mniej pojemnego pasma 900 i będzie wolniej.

Z screena wynika ze telefon loguje się do LTE900, wskazuje na to wartość 3011851 i pewnie dlatego jest wolniej.
Połóż telefon obok routera i sprawdź czy dalej jest wolno i czy loguje się dalej do tego samego ECI. Bo do routera nie masz żadnej anteny?

n30x napisał(a):Niezłe nadajniki sobie wymyśla na mapce ta aplikacja.

Czerpie dane z pozwoleń, a nie potwierdzonych stacji, więc może wprowadzać w błąd.
Offline
Avatar użytkownika

pukower

Początkujący PlusManiak

  • Posty: 14
  • Dołączył(a): 18 lis 2014, o 21:09
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Bardzo wolno działający Internet Plus

Post9 lut 2021, o 16:53

Dzień dobry,

od dłuższego czasu internet mobilny w Plusie bardzo zwolnił w moim przypadku. Na tę chwilę jest to prędkość co najwyżej 1 Mb/s, upload z kolei 5 Mb/s. Korzystam z Router'a D'link DWR 921, mam zasięg 100%
Internet jest wykorzystywany w firmie, więc zależy mi na tym, żeby był szybszy od 1 Mb/s.
Offline
Avatar użytkownika

zbych_in_flames

V.I.P.

  • Posty: 765
  • Dołączył(a): 8 lis 2012, o 17:06
  • Podziękował : 11 razy
    Otrzymał podziękowań: 56 razy

Re: Bardzo wolno działający Internet Plus

Post10 lut 2021, o 10:30

A gdzie korzystasz? Adres albo współrzędne podaj. Zrób test na www.speedtest.net i wrzuć link do wyniku. Telefony też masz w Plusie? Jakie prędkości na nich uzyskujesz w tej lokalizacji?
Offline
Avatar użytkownika

Krzysiek092

Nowy

  • Posty: 2
  • Dołączył(a): 10 lut 2021, o 11:49
  • Podziękował : 1 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Problem LTE

Post10 lut 2021, o 12:00

Witam, od jakiegoś czasu mam problem z internetem LTE.
Tak wyniki speedtest osiąga na LTE https://i.ibb.co/qrB8Vw1/Screenshot-20210210-114714-com-android-chrome.jpga tak gdy 3G: https://ibb.co/w7Y9X5Q

Dodatkowo od 2014 roku mam też internet z cyfrowego polsatu(więc jak się nie mylę zasięg też jest z Plusa) i od 2 tygodni nie da się z niego korzystać.

Z góry dziękuję za odpowiedź i posiwcony czas!
Pozdrawiam!
Offline
Avatar użytkownika

zbych_in_flames

V.I.P.

  • Posty: 765
  • Dołączył(a): 8 lis 2012, o 17:06
  • Podziękował : 11 razy
    Otrzymał podziękowań: 56 razy

Re: Problem z prędkościami LTE

Post10 lut 2021, o 12:11

Nie podałeś lokalizacji w której masz problem, ani modelu sprzętu na którym robiłeś testy. Bez podstawowych danych trudno cokolwiek powiedzieć.
Offline
Avatar użytkownika

Krzysiek092

Nowy

  • Posty: 2
  • Dołączył(a): 10 lut 2021, o 11:49
  • Podziękował : 1 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Problem z prędkościami LTE

Post10 lut 2021, o 12:25

Lokalizacja : Gwoździany (pow. Lubliniecki), ul. Spółdzielcza
Telefon na którym przeprowadziłem testy to: HONOR Viev 20
Router z CF to: D-link Dwr 921
Offline
Avatar użytkownika

zbych_in_flames

V.I.P.

  • Posty: 765
  • Dołączył(a): 8 lis 2012, o 17:06
  • Podziękował : 11 razy
    Otrzymał podziękowań: 56 razy

Re: Problem z prędkościami LTE

Post10 lut 2021, o 15:25

To najbliżej, jakieś 4 km masz Pawonków, Śląskie maszt Plusa BT22955 przy tej odległości łapiesz raczej tylko pasma zasięgowe U900 i LTE900 które najwyraźniej są zapchane. W przypadku internetu można pomyśleć nad anteną kierunkową ale by to miało sens trzeba by było tez ten przestarzały router wymienić na coś co ma agregacje, minimum LTE CAT 6.

Za ten post autor zbych_in_flames otrzymał podziękowanie od
Krzysiek092(10 lut 2021, o 15:32)
Offline
Avatar użytkownika

pukower

Początkujący PlusManiak

  • Posty: 14
  • Dołączył(a): 18 lis 2014, o 21:09
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Bardzo wolno działający Internet Plus

Post10 lut 2021, o 21:58

zbych_in_flames napisał(a):A gdzie korzystasz? Adres albo współrzędne podaj. Zrób test na http://www.speedtest.net i wrzuć link do wyniku. Telefony też masz w Plusie? Jakie prędkości na nich uzyskujesz w tej lokalizacji?

Lokalizacja to Lublin, ul. H.M. Sachsów.

Obrazek

Telefon:

Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

zbych_in_flames

V.I.P.

  • Posty: 765
  • Dołączył(a): 8 lis 2012, o 17:06
  • Podziękował : 11 razy
    Otrzymał podziękowań: 56 razy

Re: Problem z prędkościami LTE

Post15 lut 2021, o 10:44

Prawdopodobnie łapiesz tylko pasma zasięgowe ( duża odległość od stacji), które są niestety zapchane. Pytanie z której stacji, ulica która podałeś jest długa i rożne stacje mogą obsługiwać poszczególne części ulicy.
Zainstaluj na telefonie apk net monster i wrzuć screena z zakładki live.

Powrót do Internet, LTE



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 11 gości