Teraz jest 29 lis 2021, o 11:12



Słaby internet ODU-IDU 300

Mobilny dostęp do internetu, wiadomości o technologi LTE - nowości, pytania, problemy
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

zbych_in_flames

V.I.P.

  • Posty: 909
  • Dołączył(a): 8 lis 2012, o 18:06
  • Podziękował : 25 razy
    Otrzymał podziękowań: 72 razy

Re: Problem z Internetem LTE

Post10 lut 2021, o 13:57

Jesteś teoretycznie w zasięgu obu tych stacji ale sygnał z Szwadzim jest pewnie na wyższym poziomie. W ustawieniach wymuś LTE2600 powinieneś wtedy połączyć się z 32056 w Baranowie (poziom sygnału spadnie przy tym paśmie). Daj znać jakie masz wtedy prędkości.
Offline
Avatar użytkownika

KRWPL

Nowy

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 10 lut 2021, o 13:00
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Problem z Internetem LTE

Post10 lut 2021, o 14:25

Hej. Przede wszystkim wielkie dzięki za szybką odpowiedź.

Zrobiłem jak radziłeś i musze powiedzieć efekt świetny - skoczyły prędkości kilkukrotnie! Pytanie, czy można zrobić coś, żeby było jeszcze lepiej? Nie wiem, inna antena, jeszcze się inaczej przełączyć?

Jeszcze raz dzięki!

Tutaj wyniki po przełączeniu:

update2.png


update.png
Offline
Avatar użytkownika

zbych_in_flames

V.I.P.

  • Posty: 909
  • Dołączył(a): 8 lis 2012, o 18:06
  • Podziękował : 25 razy
    Otrzymał podziękowań: 72 razy

Re: Słaby internet ODU-IDU 300

Post10 lut 2021, o 15:34

Raczej w tej chwili nic więcej nie zrobisz, jeśli z automatu łapiesz Szwadzim (można kombinować z anteną kierunkową skierowaną w stronę Baranowa ale nie wiem czy gra warta świeczki, wtedy na automacie pewnie była by agregacja z pasmem L1800). Poprawa może być jak na stacji w Szwadzim BT33840 też odpalą L2600, a czy takie plany są i kiedy będą realizowane to możesz zapytać w oficjalnym wątku tutaj. Jak odpalą to wracasz na auto i wtedy będziesz miał agregacje dwóch pasm L1800 i 2600 z tamtej stacji i potencjalnie będzie szybciej. Szwadzim jest zapchany, więc taka rozbudowana tam jest raczej nieunikniona.

Jeśli wcześniej miałeś szybciej to może łapałeś Baranowo na automacie, może warunki się zmieniły, może na stacji w Baranowie były jakieś zmiany w ustawieniach anten bo sygnał w sumie masz dobry na tym L2600. Sprawdź za jakiś czas czy na auto dalej łapiesz Szwadzim.

Jak sprawdzi numer stacji w którą się łaczysz -> Informacja o lokalizacji:
8206345 / 256 = 32056,03516 stacja w Baranowie
8663041 / 256 = 33840,00391 stacja w Szwadzimu
Offline
Avatar użytkownika

picio73sw

Nowy

  • Posty: 1
  • Dołączył(a): 25 lut 2021, o 19:41
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Słaby internet ODU-IDU 300

Post25 lut 2021, o 19:51

Witam . Jak sprawdzić skąd pobierany jest sygnał na ODU IDU
Offline
Avatar użytkownika

zbych_in_flames

V.I.P.

  • Posty: 909
  • Dołączył(a): 8 lis 2012, o 18:06
  • Podziękował : 25 razy
    Otrzymał podziękowań: 72 razy

Re: Słaby internet ODU-IDU 300

Post26 lut 2021, o 11:01

Dwa posty wyżej masz screen z panelu admina gdzieś jest informacja o lokalizacji, a post dalej jak policzyć nr stacji.
Offline
Avatar użytkownika

pietrzelaaa

Nowy

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 8 lis 2021, o 22:05
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

ODU IDU 300 słaby internet

Post8 lis 2021, o 22:10

Czesc, mam ostatnio problem z ODU IDU 300, mieszkam na wsi. Miesiac temu wszystko było elegancko, teraz nawet film w 720p się zacina co chwile.. Jakies pomysły?

Dodam, że na początku miałem 30mbps na speedtescie teraz mam 8/9.
Załączniki
plus.png
plus.png (9.08 KiB) Przeglądane 337 razy
Offline
Avatar użytkownika

zbych_in_flames

V.I.P.

  • Posty: 909
  • Dołączył(a): 8 lis 2012, o 18:06
  • Podziękował : 25 razy
    Otrzymał podziękowań: 72 razy

Re: Słaby internet ODU-IDU 300

Post9 lis 2021, o 13:33

A masz wymuszone jakieś pasmo teraz?
Offline
Avatar użytkownika

pietrzelaaa

Nowy

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 8 lis 2021, o 22:05
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Słaby internet ODU-IDU 300

Post9 lis 2021, o 13:43

zbych_in_flames napisał(a):A masz wymuszone jakieś pasmo teraz?

Nie mam. Mam automatyczne zaznaczone
Offline
Avatar użytkownika

zbych_in_flames

V.I.P.

  • Posty: 909
  • Dołączył(a): 8 lis 2012, o 18:06
  • Podziękował : 25 razy
    Otrzymał podziękowań: 72 razy

Re: Słaby internet ODU-IDU 300

Post9 lis 2021, o 13:51

A załącza się agregacja jak coś transferujesz, widać LTE+ na głownie stronie??
Offline
Avatar użytkownika

pietrzelaaa

Nowy

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): 8 lis 2021, o 22:05
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Słaby internet ODU-IDU 300

Post9 lis 2021, o 14:04

zbych_in_flames napisał(a):A załącza się agregacja jak coś transferujesz, widać LTE+ na głownie stronie??

Widać.
Offline
Avatar użytkownika

zbych_in_flames

V.I.P.

  • Posty: 909
  • Dołączył(a): 8 lis 2012, o 18:06
  • Podziękował : 25 razy
    Otrzymał podziękowań: 72 razy

Re: Słaby internet ODU-IDU 300

Post9 lis 2021, o 14:54

CELL ID wskazuje na Mełgiew, Lubelskie
ul. Kościelna - maszt Plusa i L1800 i 2600 jest potwierdzone.

Wymuś oddzielnie 1800 i 2600 i zrób testy dla obu oddzielnie. Daj znać jakie wyniki. Póki CO zgaduje, że skoro sprzęt jest 2CA to wpada w 900+1800 i stąd niższa prędkość, wcześniej może miałeś 1800+2600. Jeśli będą wyższe prędkości na samym 2600 to pewnie to jest powodem.
Poprzednia strona

Powrót do Internet, LTE



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości