Teraz jest 23 kwi 2019, o 18:56

Zostaw Kontakt





Skaczący ping

Mobilny dostęp do internetu, wiadomości o technologi LTE - nowości, pytania, problemy
Offline
Avatar użytkownika

SCR

Nowy

  • Posty: 2
  • Dołączył(a): 13 gru 2018, o 19:51
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Model telefonu: Lenovo

Skaczący ping

Post13 gru 2018, o 20:00

Witam
Posiadam router HUAWEI B315s-22 i internet od podad 2 tygodni zaczął działać tragicznie,nawet zrestartowanie nic nie pomaga,a wcześniej żadnych problemów nie było i nie wiem czym to jest spowodowane
Offline
Avatar użytkownika

zbych_in_flames

Szalony PlusManiak

  • Posty: 398
  • Dołączył(a): 8 lis 2012, o 17:06
  • Podziękował : 3 razy
    Otrzymał podziękowań: 35 razy

Re: Skaczący ping

Post14 gru 2018, o 16:53

Podaj lokalizacje, wrzuć jakiś wynik do speedtesta, no i podaj parametry (RSRP, RSRQ) połączenie z panelu admina routera.
Offline
Avatar użytkownika

SCR

Nowy

  • Posty: 2
  • Dołączył(a): 13 gru 2018, o 19:51
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Model telefonu: Lenovo

Re: Skaczący ping

Post14 gru 2018, o 17:52

Namysłów
testy z speedtest: http://scr.hu/0qwff/9tboq
http://scr.hu/0qwff/aeuaq dodam iż ten ping czasem jest 50-80 a czasem dochodzi do 800 a prędkość pobierania nie przekracza progu 0,5 Mb choć powinno byc o wiele więcej

RSSI: -27
Offline
Avatar użytkownika

zbych_in_flames

Szalony PlusManiak

  • Posty: 398
  • Dołączył(a): 8 lis 2012, o 17:06
  • Podziękował : 3 razy
    Otrzymał podziękowań: 35 razy

Re: Skaczący ping

Post17 gru 2018, o 16:19

SCR napisał(a):RSSI: -27
Ale to chyba dla Wi-FI a chodzi o poziom sygnału LTE? Podaj też model routera. Ogólnie przy tych wynika prędkości to nie dziwie się że ping skacze, w samej miejscowości jest kilka BTS;ów wiec podaj bardziej przybliżoną lokalizacje albo jakieś współrzędne.
Offline
Avatar użytkownika

sylwek88heh

Nowy

  • Posty: 7
  • Dołączył(a): 7 lut 2019, o 13:01
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Moja taryfa: tak
  • Model telefonu: tak

skaczący ping

Post7 lut 2019, o 13:56

Witam , posiadam internet domowy w abonamencie z umową na 3 lata , internet mam rok czasu , po paru miesiącach ping zaczął nagle skakać od 30 do nawet 800 . wcześniej nie przekraczało 100 mc . Mam ruter hauawei b525 -69f6 .Pomimo 3 kresek wcześniej było w porządku . Lokalizacja to Chudek okolice Ostrołęki (woj. Mazowieckie) Reset rutera oraz szukanie przyczyny w laptopie nic nie zmieniło . Robiłem speed test na telefonie i rownież to samo . Internet wydaje mi się w porządku .
Speedtest . Obrazek
ping test : https://www.predkosc.pl/ping-test/20190 ... -126b.html . Pozdrawiam
Offline
Avatar użytkownika

zbych_in_flames

Szalony PlusManiak

  • Posty: 398
  • Dołączył(a): 8 lis 2012, o 17:06
  • Podziękował : 3 razy
    Otrzymał podziękowań: 35 razy

Re: skaczący ping

Post7 lut 2019, o 14:01

A jak się łączysz z routerem? WiFi? Jeśli tak to przetestuj na kablu i daj znac czy jest ten sam problem, jeśli nie będzie to potestowałęm bym działanie (jeśli ci zależy by być na wifi) na innych kanałach, najlepiej pobierając aplikacje do skanowania ruchu w eterze, szczególnie jeśli wykrywasz duża ilość sieci (sąsiądów itp) na swoich urządzeniach.
Offline
Avatar użytkownika

sylwek88heh

Nowy

  • Posty: 7
  • Dołączył(a): 7 lut 2019, o 13:01
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Moja taryfa: tak
  • Model telefonu: tak

Re: skaczący ping

Post7 lut 2019, o 14:36

Tak , przez wi fi ale na kablu to samo . bez zmian
Offline
Avatar użytkownika

zbych_in_flames

Szalony PlusManiak

  • Posty: 398
  • Dołączył(a): 8 lis 2012, o 17:06
  • Podziękował : 3 razy
    Otrzymał podziękowań: 35 razy

Re: skaczący ping

Post7 lut 2019, o 14:50

Podaj z panelu admina poziom sygnału -> RSRP i RSRQ. Korzystasz z anteny zewnętrznej?

Może jeszcze przez panel admiana wymusić pojedyncze pasma (przetestuj LTE1800 band 3 i LTE900 band 8) i przetestować czy przy każdym są takie skoki pingu, bo może właśnie przy automatycznej zmianie pasma następuje ten wzrost, a jesteś daleko od BTS'ów więc może jest taka sytuacja.
Offline
Avatar użytkownika

sylwek88heh

Nowy

  • Posty: 7
  • Dołączył(a): 7 lut 2019, o 13:01
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Moja taryfa: tak
  • Model telefonu: tak

Re: skaczący ping

Post7 lut 2019, o 15:29

RSRP : -108dBm RSRQ :-10dB . NIe korzystam z anteny zewnętrznej . mam 2 BTS y w odległości około 10 km . A co do wymuszenia pasma to nie wiem jak to zrobić , mógłbyś mi to wytłumaczyć gdzie znajdę to w panelu ?
Offline
Avatar użytkownika

zbych_in_flames

Szalony PlusManiak

  • Posty: 398
  • Dołączył(a): 8 lis 2012, o 17:06
  • Podziękował : 3 razy
    Otrzymał podziękowań: 35 razy

Re: skaczący ping

Post7 lut 2019, o 16:23

Poziom sygnału nie jest rewelacyjny, jeśli router nie stoi gdzieś przy oknie gdzie teoretycznie powinien być największy poziom sygnału to go przestaw, tutaj im bliżej 0 tym lepiej. Tam gdzie jest RSRP/RSRQ jest też cell ID jak go podasz to będe wstanie ci podać BTS'a z którym się łączysz.

sylwek88heh napisał(a):A co do wymuszenia pasma to nie wiem jak to zrobić , mógłbyś mi to wytłumaczyć gdzie znajdę to w panelu ?

Do tego celu zainstaluj LTE watch: https://www.lte-anbieter.info/ltewatch/huawei.php
Offline
Avatar użytkownika

sylwek88heh

Nowy

  • Posty: 7
  • Dołączył(a): 7 lut 2019, o 13:01
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Moja taryfa: tak
  • Model telefonu: tak

Re: skaczący ping

Post7 lut 2019, o 16:35

CELL_ID: 2983189
Przestawiłem .
Offline
Avatar użytkownika

zbych_in_flames

Szalony PlusManiak

  • Posty: 398
  • Dołączył(a): 8 lis 2012, o 17:06
  • Podziękował : 3 razy
    Otrzymał podziękowań: 35 razy

Re: skaczący ping

Post7 lut 2019, o 16:39

sylwek88heh napisał(a):ELL_ID: 2983189

Baranowo, Mazowieckie
ul. Juranda ze Spychowa 43 (maszt własny)
sylwek88heh napisał(a):Przestawiłem .

Jakaś poprawka parametrów?
Offline
Avatar użytkownika

sylwek88heh

Nowy

  • Posty: 7
  • Dołączył(a): 7 lut 2019, o 13:01
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Moja taryfa: tak
  • Model telefonu: tak

Re: skaczący ping

Post7 lut 2019, o 16:46

Jedna kreska zasięgu się podniosła , poza tym niewiele się zmieniło .
Offline
Avatar użytkownika

sylwek88heh

Nowy

  • Posty: 7
  • Dołączył(a): 7 lut 2019, o 13:01
  • Podziękował : 0 raz
    Otrzymał podziękowań: 0 raz
  • Moja taryfa: tak
  • Model telefonu: tak

Re: skaczący ping

Post7 lut 2019, o 16:51

Pobrałem program , wpisałem hasło . Co dalej ?
Offline
Avatar użytkownika

zbych_in_flames

Szalony PlusManiak

  • Posty: 398
  • Dołączył(a): 8 lis 2012, o 17:06
  • Podziękował : 3 razy
    Otrzymał podziękowań: 35 razy

Re: skaczący ping

Post7 lut 2019, o 17:16

W sensie dalej ping niestabilny?
W pozycji frequency band możesz ustawiać konkretne pasmo -> band 3 1800 (spadnie pewnie zasięg ale i tak przetestuj) i sam band 8 LTE900.
Następna strona

Powrót do Internet, LTE



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot] i 7 gości