5G w Plush

Bez konsekwencji dla młodych… oferta na kart, MIX
Nautilus-X
Nowy
Posty: 6
Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook
Rejestracja: 3 lip 2020, o 12:11
Lokalizacja: Poznań

5G w Plush

Post autor: Nautilus-X »

Mam pytanko.
Chcę właśnie kupić Samsunga S21 Ultra 5G 256GB w MediaMarkt
Czy mając ten telefon będę mógł korzystać z 5G w pluszu ?
Czy może lepiej kupić Iphona 12 Pro Max ?
mariusz9a
Administrator
Administrator
Posty: 5988
Rejestracja: 20 lip 2008, o 12:42
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: 5G w Plush

Post autor: mariusz9a »

Na Samsungu będzie działać. Na iPhonie nie będzie działać.
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
Nautilus-X
Nowy
Posty: 6
Rejestracja: 3 lip 2020, o 12:11
Lokalizacja: Poznań

Re: 5G w Plush

Post autor: Nautilus-X »

Czyli Samsung.
Dzięki za odpowiedź.
duke
PlusManiak
Posty: 53
Rejestracja: 26 sie 2020, o 12:15

Re: 5G w Plush

Post autor: duke »

Jak aktualnie wygląda sprawa 5g w taryfach plusha?
w pakiecie za 30 zł(po roku 80gb)? Jak ze starszymi ofertami?
Awatar użytkownika
gorbaczow
Początkujący PlusManiak
Posty: 25
Rejestracja: 2 gru 2020, o 19:16

Re: 5G w Plush

Post autor: gorbaczow »

Czy tafyfa za 25zł daje dostep do 5G?

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka
mariusz9a
Administrator
Administrator
Posty: 5988
Rejestracja: 20 lip 2008, o 12:42
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: 5G w Plush

Post autor: mariusz9a »

Na stronie Plush są oznaczone taryfy z 5G. Dla abo są to taryfy za 30zł i 50zł, a na kartę za 40zł.
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
gesiak
Nowy
Posty: 5
Rejestracja: 6 cze 2022, o 19:36

Re: 5G w Plush

Post autor: gesiak »

W plusie 5G działa już na iPhone , a jak sytuacja w plush? Działa na iPhone ?
mariusz9a
Administrator
Administrator
Posty: 5988
Rejestracja: 20 lip 2008, o 12:42
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: 5G w Plush

Post autor: mariusz9a »

Działa. Plus i Plush to bez znaczenia - tylko nazwa submarki. Jako sieć masz na telefonie przecież "Plus" ;-)
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
gesiak
Nowy
Posty: 5
Rejestracja: 6 cze 2022, o 19:36

Re: 5G w Plush

Post autor: gesiak »

Lycamobile tez na Plus, a 5G na iPhone nie działa.
mariusz9a
Administrator
Administrator
Posty: 5988
Rejestracja: 20 lip 2008, o 12:42
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: 5G w Plush

Post autor: mariusz9a »

To nie to samo. Lycamobile to osobny operator typu MVNO. A Plush to jedynie Submarka Polkomtela.
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
z5z
Nowy
Posty: 3
Rejestracja: 2 sty 2023, o 16:33

Re: 5G w Plush

Post autor: z5z »

Prośba o dodanie konfiguracji 5G dla telefonu Nothing Phone. Wcześniej w tej samej lokalizacji na Poco F3 internet 5G działał bez zarzutu. Na nothing łączy maksymalnie z 4G+ pomimo wsparcia dla tych samych pasm 5G w obu modelach oraz tej samej lokalizacji.
mariusz9a
Administrator
Administrator
Posty: 5988
Rejestracja: 20 lip 2008, o 12:42
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: 5G w Plush

Post autor: mariusz9a »

z5z pisze: 12 sty 2023, o 10:41 Prośba o dodanie konfiguracji 5G dla telefonu Nothing Phone.
Jaką konfigurację? Nie trzeba żadnych konfiguracji. A nawet jeśli to co Plus ma do tego? Sprawy softu telefonu to kwestia producenta telefonu a nie operatora...

Jeśli nie działa przyczyny mogą być różne, m. in.:
- może w ofercie jaka masz wyłączono Ci dostęp do 5G?
- może prowadzone są jakieś prace na sieci i tymczasowo zostało wyłączone 5G?
- może jednak ta konkretna wersja telefonu jaka masz nie obsługuje 5G na pasmie n41?
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
z5z
Nowy
Posty: 3
Rejestracja: 2 sty 2023, o 16:33

Re: 5G w Plush

Post autor: z5z »

Zgodnie z poniższą tabelą Nothing obsługuję wymagane pasmo n41: https://cacombos.com/device/A063

Nie jest to kwestia prac modernizacyjnych, czy też lokalizacji bo po przełożeniu do starego telefonu (Poco F3), czy też iPhone 12 Pro żony 5G załącza się z automatu. Wydaje mi się zatem, że tak jak mówisz jest to kwestia albo softu na Nothing, albo też wspominanych ustawień sieci po stronie operatora. Chodzi mi w tym przypadku o rozpoznawanie danego modelu telefonu w należyty sposób, co skutkuje udostępnieniem mu określonego pasma. W podobny sposób Orange blokuje np. VoLTE na niektórych modelach telefonów Xiaomi.
mariusz9a
Administrator
Administrator
Posty: 5988
Rejestracja: 20 lip 2008, o 12:42
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: 5G w Plush

Post autor: mariusz9a »

W przypadku dostępu do 5G działa to inaczej niż usługi IMS (np VoLTE) (zresztą w Plusie nie ma takiego filtrowania jakie stosuje Orange, ale to inny temat). Tu wystarczy kompatybilny telefon i aktywna usługa na danej karcie SIM. Nie ma żadnego filtrowania po modelach telefonu itp. Telefon był kupiony u jakiegoś polskiego dystrybutora? Może masz model na inny rynek w którym to modem ma zablokowane softwerowo wymagane w Plusie pasmo (takie przypadki się już tu pojawiały na forum - w zależności od rynku ten sam modem może mieć odblokowane inne pasma). W ustawieniach telefonu też włączona obsługa 5G?
Możesz jeszcze podejść bliżej nadajnika (dla pewności włączyć coś żeby były przesyłane dane; 5G gdy nie ma prowadzonej transmisji jest usypiane (tak w uproszczeniu)). Można jeszcze zobaczyć czy jest dostępna aktualizacja oprogramowania telefonu i ewentualnie zaktualizować. Jeśli nie działa to może po prostu trafił się jakiś egzemplarz z wadą fabryczną :-(

PS. Wygrzebałem w google jakąś opinię, że komuś też nie działa 5G, ale rozwiązania problemu brak...
Znalazłem też opinię że na telefonie nie działa w ogóle 5G. Tylko że to jakieś wyrwane opinie/posty których nie ma dalszego ciągu ani rozwiązania czy coś się zmieniło (nie są one nowe).
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
ODPOWIEDZ