MMS problem

W tym dziale pytamy o Plus Mix i Plus na Kartę. Odpowiedzi udzielą Wam specjaliści Plusa
Regulamin forum
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
konimk
Nowy
Posty: 5
Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook
Rejestracja: 9 lut 2024, o 17:44

Re: MMS problem

Post autor: konimk »

imarcin0409 pisze: 11 lut 2024, o 13:17 Byłeś na stronie https://ustaw.plus.pl/ ?
Oczywiście. Niestety mimo kilkukrotnych prób nie udało mi się skonfigurować działającego połączenia. Stąd moja prośba o instrukcję konfiguracji krok po kroku dla konkretnego modelu (lub Ericssona ogólnie, dopasuję sobie) i potwierdzenie od pracownika Plusa, że bramka jest wciąż aktywna bo wygląda jakby nie odpowiadała.
Awatar użytkownika
Joanna_Plus
Specjalista Plusa
Posty: 22318
Rejestracja: 18 gru 2012, o 19:40

Re: MMS problem

Post autor: Joanna_Plus »

Witaj konimk,

odpowiedź tutaj.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
vvvv
Prawie PlusManiak
Posty: 47
Rejestracja: 20 cze 2014, o 23:10

Re: MMS problem

Post autor: vvvv »

Pytanie: dlaczego teraz do odebrania mmsa trzeba mieć włączone dane internetowe (nawet nie wifi, tylko konkretnie dane mobilne)? Dawniej mms przychodził normalnie przez sieć. Mam też stary telefon w Plusie, bez internetu i tam w ogóle mmsy przestały przychodzić. Tylko informacja, żeby sobie wejsc na strone ... i sprawdzić mmsa.
Dawniej wszystko przychodziło wprost na telefon przez dane 'komórkowe" , normalnie przez sieć, a nie przez internet.
mariusz9a
Administrator
Administrator
Posty: 6144
Rejestracja: 20 lip 2008, o 12:42
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: MMS problem

Post autor: mariusz9a »

Na Androidzie z tego co kojarzę to zawsze była potrzeba mieć aktyne dane komórkowe żeby działały SMS... A przynajmniej ja nie pamiętam abym kiedyś miał inaczej...
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
Awatar użytkownika
sl@w_es
Moderator
Posty: 4061
Rejestracja: 4 cze 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: MMS problem

Post autor: sl@w_es »

vvvv pisze: 17 lut 2024, o 21:28 Pytanie: dlaczego teraz do odebrania mmsa trzeba mieć włączone dane internetowe (nawet nie wifi, tylko konkretnie dane mobilne)? (...)
Nigdy nie włączałem danych żeby wysłać wiadomość SMS, czy MMS. Sprawdziłem to fizycznie przed chwilą; WiFi wyłączone, transmisja również, a SMS-y i MMS-y wychodzą z jednego numeru i bez problemów docierają na inny numer - można je odczytać bez włączania danych.
„Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi.” - Stanisław Jerzy Lec
vvvv
Prawie PlusManiak
Posty: 47
Rejestracja: 20 cze 2014, o 23:10

Re: MMS problem

Post autor: vvvv »

W takim razie może specjaliści z forum się wypowiedzą? Bo u mnie tak to działa na obu telefonach - jeden z androidem, a drugi stary sony ericson bez internetu.
Smsy normalnie przychodzą. Chodzi o mms. Mogę je ściągnąć na androida wyłącznie po włączeniu danych internetowych.
mariusz9a
Administrator
Administrator
Posty: 6144
Rejestracja: 20 lip 2008, o 12:42
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: MMS problem

Post autor: mariusz9a »

mariusz9a pisze: 17 lut 2024, o 23:21 Na Androidzie z tego co kojarzę to zawsze była potrzeba mieć aktyne dane komórkowe żeby działały SMS... A przynajmniej ja nie pamiętam abym kiedyś miał inaczej...
Muszę skorygować wypowiedź - oczywiście chodziło mi o MMSy a nie SMSy :-( Teraz dopiero zauważyłem błąd.

Ale to chyba było kiedyś - aktualnie też sprawdziłem i działa z wyłączoną transmisją (Samsung S24). Kiedyś na pewno nie działało, pewnie od któreś wersji Androida to poprawili.

EDIT:
Chociaż to chyba zależy od telefonu... Z pomocy jednego z operatorów:
Pamiętaj, że wyłączenie transmisji danych (Internet) w większości telefonów powoduje blokadę korzystania z MMS.
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
Awatar użytkownika
Michał_Plus
Specjalista Plusa
Posty: 5433
Rejestracja: 1 lut 2017, o 09:13

Re: MMS problem

Post autor: Michał_Plus »

vvvv, to czy urządzenie wymaga włączenia danych pakietowych ręcznie, czy aktywuje je w tle automatycznie, zależy od oprogramowania urządzenia. Sprawdź czy masz aktywną opcję: "Pobieranie automatycznie" w menu konfiguracji MMS.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
hugo5
Początkujący PlusManiak
Posty: 15
Rejestracja: 18 wrz 2023, o 22:19

Re: MMS problem

Post autor: hugo5 »

Tak jak piszą odbieranie mmsa czy też wysylka bez aktywnej daty w telefonie zalezy od terminala, większość powinna wysyłać bez aktywnej daty ale mogę się znaleźć takie rewizje z softem że ich producent ma własne ustawienie np na off i potrzebuje zwykłej daty zeby nawiązać drugi apn mms i pobrać. Samsung na przyklad działa. Ale np iPhone potrzebuje zawsze aktywnej daty.
Inna opcja na nowszych terminalach lub trochę starszych z min Android12 i z aktualizacją softu to odebranie przez wifi calling. Do tego potrzebujesz aktywnej usługi wifi calling u operatora www.plus.pl/vowifi , sprawdz jak aktywować i potem przełącznika w telefonie dla wifi caling na on. Warto sprawdzić.
ODPOWIEDZ