Router OPPO 5G CPE T1a - awaria

Napraw serwisowych w Plusie, procedury, uwagi dotyczące serwisów....
przewodnik
Nowy
Posty: 2
Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook
Rejestracja: 1 mar 2024, o 14:11

Router OPPO 5G CPE T1a - awaria

Post autor: przewodnik »

Dzień dobry,

mój router OPPO 5G CPE T1a, model CT05, kupiony w grudniu 2021 r. w Polkomtelu (z logiem Plus), nie funkcjonuje poprawnie.
W routerze jest włożona karta 4G (aktywna).

A. Objawy.

1. Brak połączenia z routerem zarówno po "miedzi", jak i "po radiu";
1.a) brak możliwości uzyskania w przeglądarce konsoli routera;
1.b) brak połączenia sieciowego kablem Eth oraz Wi-Fi.

2. Świecenie się światłem ciągłym równocześnie diody:
2.a) sieci komórkowej 5G,
2.b) sieci komórkowej 4G,
2.c) Wi-Fi,
2.d) zasilania.

B. Testy.

1. Restart routera.
1.a) Wyłączenie zasilania.
1.b) Przerwa 600 [s] = 5 [min.]
1.c) Włączenie zasilania.
1.d) Zaświecenie się diody zasilania światłem ciągłym.
1.e) 2-3 min. brak zaświecenia się diody: Wi-Fi, sieci komórkowej 4G.
1.f) po 2-3 min jednocześnie pojawienie się świecenia światłem ciągłym diody: Wi-Fi, sieci komórkowej 4G i sieci komórkowej 5G.
1.g) Objawy jak w p. A.

2. Reset do ustawień fabrycznych.
2.a) Włączenie zasilania.
2.b) Reset do ustawień fabrycznych przy pomocy przycisku w podstawie routera.
2.c) Zasygnalizowanie przez router resetu poprzez zamigotanie wszystkimi diodami.
2.d) Dalej sekwencja zdarzeń jak w pp. 1.d), 1.e) i 1.f).
2.e) Objawy jak w p. A.

3. Restart routera bez karty SIM.
3.a) Wyłączenie zasilania.
3.b) Usunięcie ze slotu SIM karty 4G.
3.c) Dalej sekwencja zdarzeń jak w pp. 1.c), 1.d), 1.e) i 1.f).
3.d) Objawy jak w p. A.

4. Reset do ustawień fabrycznych routera bez karty SIM.
4.a) Sekwencja zdarzeń jak w pp. 1.a), 1.b), 1.c),1.d), 1.e) i 1.f).
4.b) Objawy jak w p. A.
:-(

Bardzo proszę o wsparcie w rozwiązaniu problemu opisanego w p. A (Objawy).
:-)
zbych_in_flames
V.I.P.
Posty: 1276
Rejestracja: 8 lis 2012, o 18:06

Re: Router OPPO 5G CPE T1a - awaria

Post autor: zbych_in_flames »

Tak szczerze, to jak reset do fabrycznych nie podnosi go do "życia" to chyba zostaje tylko serwis.

Jeśli tego nie próbowałeś to przytrzymaj przycisk resetu ale dłużej, tak 15-20 sekund. Jak dalej nie ożyje to nic już sam za bardzo nie jesteś w stanie zrobić.
przewodnik
Nowy
Posty: 2
Rejestracja: 1 mar 2024, o 14:11

Re: Router OPPO 5G CPE T1a - awaria

Post autor: przewodnik »

Serdecznie dziękuję za wsparcie :-)

Wykonałem 15-20 [s] reset do ustawień fabrycznych przy pomocy przycisku w podstawie routera.
Niestety, bez powodzenia, czyli objawy jak w p. A.

Wykonałem 30-40 [s] reset do ustawień fabrycznych przy pomocy przycisku w podstawie routera.
Podobnie, bez powodzenia, czyli objawy jak w p. A.

Szkoda mi routera :-( To mój pierwszy w długiej karierze, który mi "padł".
zbych_in_flames
V.I.P.
Posty: 1276
Rejestracja: 8 lis 2012, o 18:06

Re: Router OPPO 5G CPE T1a - awaria

Post autor: zbych_in_flames »

No rozumiem, ale w tej chwili nie masz nawet jak się do niego dostać, bo z tego co zrozumiałem routera nie widać ani po Wifi ani na kablu ethernetowym?

Wątpię by w sieci gdzieś było oprogramowanie do obsługi serwisowej - można spróbować szukać na azjatyckich forach.

Tutaj jakiś hindus rozbiera ten router: https://www.youtube.com/watch?v=oPjkPfg0LhU
ODPOWIEDZ