Światłowód w PLUS

Mobilny dostęp do internetu, wiadomości o technologi LTE - nowości, pytania, problemy
Z.zenek
Nowy
Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook

Światłowód w PLUS

Post autor: Z.zenek »

Witam wszystkich
Posiadam obecnie światłowód od Orange, w mojej okolicy jest możliwość zmiany operatora na PLUS.
Jak wygląda stabilność sieci w Plus i jakie urządzenia (ONT, router) będą stabilnie pracowały?
W Orange mam ONT i podpięty własny router
Z działania sieci jestem bardzo zadowolony, ale z rachunku nie :-D
W Plus będę mniej płacił.
Jakie urządzenia poprosić od operatora żeby to stabilnie działało?
Router oczywiście będę chciał podpiąć własny, poproszę o Login i Hasło do PPPoE
Co wybrać ONT czy może lepiej router i włączyć funkcję bridge (mostu)

Pozdrawiam
shumitu
Początkujący PlusManiak

Re: Światłowód w PLUS

Post autor: shumitu »

Biorąc światło od Plusa finalnie dostajesz router od Netii (która świadczy usługi światłowodu dla Plusa) - wątpię, że jest tu jakiekolwiek pole do negocjacji.
W tamtym roku do wariantu 1Gbit dostałem Huawei DG8245V, staroć niesamowity w porównaniu do routerów Plusa dla pakietów domowych 5G. Gdzieś widziałem info, że Netia planuje wprowadzić routery w standardzie AX (wifi 6), nie wiem jednak czy już to nastąpiło.
W moim przypadku Huawei leży w pudełku od samego początku, wpięty jestem własnym routerem pod ONT. Co do hasła i loginu PPPoE, domyślnie na umowie tych danych nie ma, musisz dodzwonić się do technika, który zechce Ci te dane udostępnić.
Co do stabilności - w naszym przypadku jest to infrastruktura nexery - czasami zdarzają się przerwy w dostępności usług, ale nic bardzo uciążliwego.
zbych_in_flames
V.I.P.

Re: Światłowód w PLUS

Post autor: zbych_in_flames »

Od grudnia 2023 jest jakiś nowy router w Netii:
Najważniejszy jest tu nowy router w ofercie Netii – Oxygen RVV3400 – obsługujący nie jedno, ale dwa wyjścia na świat (czyli dwie pary kabli). Wykorzystuje on algorytmy load balancing, by równomiernie rozkładać przesyłane dane na oba łącza. Od strony użytkownika da to dwukrotnie większe prędkości wysyłania i pobierania. Router ma gniazdka Ethernetowe oraz Wi-Fi 2,4 i 5 GHz, więc można połączyć się kablem i bezprzewodowo.
ODPOWIEDZ