Router do światłowodu

Mobilny dostęp do internetu, wiadomości o technologi LTE - nowości, pytania, problemy
42na
Nowy
Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook

Router do światłowodu

Post autor: 42na »

Witam,
mam świeżo założony internet światłowodowy od Plusa, na linii Światłowód Inwestycje (czyli jakby Orange) zakończonej terminalem ZTE ZXHN F601, paczką od Netii dostałem router Huawei DN8245V-70 i wszystko w zasadzie działa ale zasięg tego dostarczonego routera jest bardzo słaby. Mój własny router stojąc w centralnym punkcie domu ogarniał wcześniej wszystko włącznie z garażem, ten sięga ledwie do najbliższych pomieszczeń. Chciałbym zastąpić ten router od Plusa (Netii ?) własnym ale potrzebuję informacji o konfiguracji. Czy komuś udało się wyciągnąć takie dane od operatora, z kim się kontaktowaliście bo mnie na razie wszyscy odsyłają.
1.JPG
2a.JPG
shumitu
Początkujący PlusManiak

Re: Router do światłowodu

Post autor: shumitu »

Jakiś czas temu dało się odzyskać hasło do PPPoE poprzez formularz Netii:
https://www.netia.pl/index,sms.html?_ga ... 1700851197
niestety strona od co najmniej 3 miesięcy nie działa.
Obecnie zasadniczo są dwie opcje:
1. Kontakt z Plusem - nie wiem jak to wygląda prawnie ale wydaje mi się że mają obowiązek podać te dane, fakt że nie dają ich z umową jest abusrdalny.
2. Wyciągnięcie loginu i hasła z routera Netii, znajdziesz instrukcje w internecie.
42na
Nowy

Post autor: 42na »

Witam,
ponieważ wszystko działa bezproblemowo od miesiąca to mogę się podzielić rozwiązaniem:
1. jak radził @shumitu skontaktowałem się telefonicznie z BOK Plusa i po kilku przełączeniach i weryfikacji tożsamości (warto sobie wcześniej przygotować potrzebne dane zwłaszcza nr PlusKod) porozmawiałem z kimś z działu technicznego
2. po chwili dostałem SMS-em (od Netii) nazwę użytkownika oraz hasło do ustawienia połączenia PPPoE
3. w moim routerze wpisałem otrzymane dane oraz ustawiłem konfigurację VLAN 35 analogicznie do oryginalnego routera (bez ustawienia VLAN internet nie działał)
Przechwytywanie.JPG
Pozdrawiam
Pejpel
Nowy

Post autor: Pejpel »

Mogę potwierdzić info od kolegów powyżej. Napisałem „zgłoszenie” z konta plusa z prośbą o podanie danych do logowania ppoe, argumentując że chce wykluczyć ich router bo mam swój lepszy. Dostałem w pierwszy dzień roboczy potrzebne dane i deklarację dalszej pomocy w razie potrzeby. Ale zadziałało bez problemu. To vlan id 35 też jest ważne oczywiście żeby działało. Brawo dla Plusa, że pozwala chociaż wymieniać sprzęt na swój lepszy (bo można na ten temat znaleźć różne informacje)
ODPOWIEDZ