Problem z zasięgiem / Brak zasięgu / Problem z połączeniami

W tym dziale na Wasze pytania dotyczące Abonamentu odpowiadają specjaliści Plusa
Regulamin forum
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
Awatar użytkownika
Michał_Plus
Specjalista Plusa
Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook

Re: Problem z zasięgiem / Brak zasięgu / Problem z połączeniami

Post autor: Michał_Plus »

dagaaa, stacja pokrywająca ten obszar pracuje prawidłowo. Wynik testu wskazuje na duże obciążenie sieci z uwagi na liczbę jednocześnie logujących się do stacji bazowej użytkowników. Na koniec Q4 tego roku planowana jest budowa nowej stacji BT33143 - Gęsice.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
luki
Nowy

Post autor: luki »

Dzień dobry. Jestem mieszkańcem Tarnowskich Gór, dzielnica Lasowice ( osiedle bloków przy ul. Gen. Władysława Andersa). Mam wrażenie, że od jakiegoś czasu zasięg sieci Plus jest słabszy. Ostatnio miałem problem w korzystaniu z internetu w telefonie w mieszkaniu. W niektórych blokach jest problem z rozmowami w mieszkaniu.
Awatar użytkownika
Marta_Plus
Specjalista Plusa

Post autor: Marta_Plus »

Witaj luki,

zasięg zależny jest od wielu czynników. A jakie masz wyniki testu prędkości (speed test)?

Obrazek

luki
Nowy

Wszystko zależy od miejsca w mieszkaniu. Generalnie zaobserwowałem, że zasięg jest słaby ( 1-2 kreski na telefonie) Jeśli trafi się na "lepszą"lokalizację to korzystanie z internetu jest płynne. Jeśli miejsce jest "gorsze" to mogą być problemy. W niektórych mieszkaniach są problemy ze zrywaniem połączeń głosowych (wszystko zależy od miejsca). Z innymi sieciami nie ma tu takiego problemu. Jak dla mnie to po prostu słabe pokrycie terenu zasięgiem sieci. W moim mieszkaniu są miejsca gdzie wyniki speed testu to: PING 33ms, Pobieranie:1,05 MB/s, Wysyłanie: 0,33 Mb/s.
deusexe
Nowy

Post autor: deusexe »

Witam,
jestem mieszkańcem Kołobrzegu i jest tu ewidentny problem z zasięgiem w części miasta południowej jak i północnej od samego morza gdzie pracuję. Na radzikowie ani LTE ani 5G nie występuje, w domku jednorodzinnym na piętrze rozmowa jest przerywana sekundowymi ciszami - rozmówca ma pełny zasięg. Na północy np ulica Sułkowskiego w Hotelu nie ma zasięgu w ogóle. Co warto zaznaczyć nie chodzi mi o internet (o tym to zapomnij) ale same połączenia telefoniczne... Problem nie jest nowy trwa to już od wielu miesięcy. Telefon też wykluczam, bo sprawdzone na kilku.
Awatar użytkownika
Marta_Plus
Specjalista Plusa

luki,

stacje w podanej lokalizacji pracują prawidłowo. Aktualnie nie ma niestety planów na nowe stacje i modernizacje w tym rejonie. Zasięg zależny jest także między innymi od ukształtowania terenu, zabudowy w konkretnej lokalizacji, warunków atmosferycznych. W kwestii braku możliwości wykonywania połączeń, możesz jednak podesłać zgłoszenie przez ten formularz (podaj dokładną lokalizację i przykłady połączeń wraz z numerami, datą i godziną).

Witaj deusexe,

dziękuję za informację - wyniki testu wskazują na nieznaczne przeciążenie stacji. W podanej lokalizacji, dla BT22006 TARNOWSKIE GÓRY EAST mamy odnotowane zgłoszenie i mogę występować utrudnienia w dostępie do transmisji danych. Za utrudnienia przepraszam. Ma powstać nowa stacja BT21293 TARNOWSKIE GÓRY CARREFOUR (ul. Mickiewicza 29), co może nieco poprawić sytuację.

Obrazek

deusexe
Nowy

Post autor: deusexe »

Marta_Plus pisze: 1 lip 2025, o 13:54
Witaj deusexe,

dziękuję za informację - wyniki testu wskazują na nieznaczne przeciążenie stacji. W podanej lokalizacji, dla BT22006 TARNOWSKIE GÓRY EAST mamy odnotowane zgłoszenie i mogę występować utrudnienia w dostępie do transmisji danych. Za utrudnienia przepraszam. Ma powstać nowa stacja BT21293 TARNOWSKIE GÓRY CARREFOUR (ul. Mickiewicza 29), co może nieco poprawić sytuację.
Witam,
ale to chyba pomylona odpowiedź do mnie... Piszę z Kołobrzegu. Zamieniona odpowiedź z tą powyższą też nie wiem, bo z tego co słyszałem w okolicy ma zostać zburzony komin po dawnej mleczarni na ul Św. Wojciecha i nadajniki mają być przeniesione na zieleń na ul. 6 Dywizji Piechoty. Także dobrze by było jakby ktoś pomyślał o 5G, bo naprawdę w tym mieście jest tragedia. Już nawet z rodziną rozmawialiśmy, czy nie zmienić operatora.
luki
Nowy

Dziękuje za odpowiedź. Fajnie gdyby ta nowa stacja BT21293 TARNOWSKIE GÓRY CARREFOUR coś zmieniła na "Plus" :). Chociaż mam małe wątpliwości bo do spora odległość od osiedla na Gen. Władysława Andersa i chyba niżej położona. Trochę dziwi mnie to , że nie jest planowane nic bliżej bo to duże osiedle, np komin z mapy BTSSEARCH: "os. gen. Andersa komin w kratownicy"- maja tam nadajniki wszyscy Orange, Play, i Tmobile za wyjatkiem Plusa. Jeszcze raz dziękuję za szybka odpowiedź. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Marta_Plus
Specjalista Plusa

deusexe,

przekazałam uwagi i dzięki - miało być odwrotnie, czyli:
Marta_Plus pisze: 1 lip 2025, o 13:54 stacje w podanej lokalizacji pracują prawidłowo. Aktualnie nie ma niestety planów na nowe stacje i modernizacje w tym rejonie. Zasięg zależny jest także między innymi od ukształtowania terenu, zabudowy w konkretnej lokalizacji, warunków atmosferycznych. W kwestii braku możliwości wykonywania połączeń, możesz jednak podesłać zgłoszenie przez ten formularz (podaj dokładną lokalizację i przykłady połączeń wraz z numerami, datą i godziną).

Obrazek

Shoshanah
V.I.P.

Post autor: Shoshanah »

luki pisze: 1 lip 2025, o 19:38 Dziękuje za odpowiedź. Fajnie gdyby ta nowa stacja BT21293 TARNOWSKIE GÓRY CARREFOUR coś zmieniła na "Plus" :). Chociaż mam małe wątpliwości bo do spora odległość od osiedla na Gen. Władysława Andersa i chyba niżej położona. Trochę dziwi mnie to , że nie jest planowane nic bliżej bo to duże osiedle, np komin z mapy BTSSEARCH: "os. gen. Andersa komin w kratownicy"- maja tam nadajniki wszyscy Orange, Play, i Tmobile za wyjatkiem Plusa. Jeszcze raz dziękuję za szybka odpowiedź. Pozdrawiam.
Carrefour znaczaco poprawi przepustowosc w pln czesci miasta, odciazy ledwo co zipiace scisle centrum i 1 stacje tam czyli kosciol. Nie wplynie na Lasowice.
Gorzej jesli Carrefour to tylko wewn. piko. Wtedy nie ma ta stacja wlasiwie zadngo znaczenia poza kilentami sklepu.
Reasumujac bez nowej stacji w dzielnicy Lasowice nie bedzie zadnego polepszenia
Robert11
Prawie PlusManiak

Post autor: Robert11 »

Adamowo, Adamowo-Zastawa, Mętna, te lokalizacje w gmina 17-307 Mielnik nad Bugiem , podlaskie, POLSKA B, kresy wschodnie, praktycznie Białoruś zrobiła całkiem, bez zasięgu całkowitego na zewnątrz budynki na wszystkie pasma sieci komórkowej PLUS oraz PLAY TEŻ...........od powstania te sieci czyli z 30 lat ponad........te sieci nie istnieją tam wcale i nikt tego nie poprawia chodź jest to zgłaszane przez wiele osób cały czas. Trzecia największa w Polsce tam BAZA przepompownia PERN, olbrzymi obiekt strategiczny ORLEN w Polsce trzeci po Płock, Gdańsk, osiedle, granica (migranci) , tereny grzybodajne, DW-640 i zostaje tam cały czas dziura bez zasięgu całkowitego w Plus, Play też.........jak tak i ile jeszcze czasu? Kto tu zajmuje w ogóle tym zasięgiem i w te sieci komórkowe? Czy może być bez zasięgu wcale nadal w wiele miejsca...........i przy 5G, 6G i tylko w metropolie ten zasięg jest robiony, a za miastami nie ma wcale tego zasięgu. Nieliczne nadajniki na wioski na pola , a na terenach mocno zalesionych zero tych nadajników. :roll:
Shoshanah
V.I.P.

Post autor: Shoshanah »

Oczywiscie mozna ze sprawy sie troche posmiac, szydzic nawet. Jasne, ze my wszyscy chwalimy to co mamy, ale nie ulega watpliwosci, ze Adamwo to dziura i to raczej status niezmienny.
Z drugiej strony sprawa jest troche dziwna. Dlaczego nie ma tam Playa? Pomimo wielu lat ciaglego i dynamicznego rozwoju. Przeciez Play jest w miejscach gdzie nawet Adamowo wydaje sie byc wazne i duze. Dlaczego wiec nie ma tam Playa. Oczywiscie laik zasieg ma z roamingu, ale laik nie wie, ze tylko do konca 2025, wiec zaskoczenie moze byc bardzo nieprzyjemne.
O Plusie nie pisze, bo oni dostali oferte wtedy od Ery jak sie rodzil N! i odrzucili ja. Czy rzeczywiscie chodzilo o wade konstrukcyjna wiezy czy tez o mamone to wiedza tylko zainteresowani wtedy. W kazdym razie Era wieze bardzo szybko zdemontowala i ....nic do tej pory czyli z 15 lat.
W kazdym razie brak dowieszki Playa czy tez wlasnej wiezy wskazuje na:
a. niejasny status adm. wiezy N!
b. brak checi nielicznych mieszkancow na udostepnienie dzialki, wbrew temu co pisze autor

Co proponuje. Niech autor sam skontaktuje sie z Play i z Plus. Zaproponuje atrakcyjna radiowo dzialke (jakies wzniesienie, teren otwarty, uzbrojona). I w rozsadnej kwocie (szczegolnie Plus). Moze cos z tego wyjdzie.
mpmdembi
Szalony PlusManiak

Post autor: mpmdembi »

Czy w ostatnich tygodniach (może nawet i miesiącach) było coś modyfikowane na BT20264 lub w okolicznych stacjach? W miejscu (garaż wielopoziomowy, 2p., otwarty - GPS 50.00783666925034, 20.002821646637404) gdzie wcześniej bez problemu dało się rozmawiać, aktualnie choć są 2 kreski, to gdy rozmowa realizowana jest w VoLTE, to bardzo często rozmówca słyszy mnie "bełkotliwie". Ja rozmówcę słyszę idealnie. Czasem wystarczy zmienić miejsce o kilka metrów i problem na chwilę ustępuję, a czasem nie. Wcześniej nie było w tej lokalizacji problemu, choć nie da się ukryć, że zasięg w tej okolicy (największy szpital w Polsce) jest bardzo kiepski, a w budynku niejednokrotnie zerowy. Dodam, że ten probelm w Krakowie znaczenie częściej od tych ostatnich tygodni czy 2-3 miesięcy znacznie się nasilił.
mariusz9a
Administrator
Administrator

Post autor: mariusz9a »

Shoshanah pisze: 23 lip 2025, o 19:07 Oczywiscie mozna ze sprawy sie troche posmiac, szydzic nawet. Jasne, ze my wszyscy chwalimy to co mamy, ale nie ulega watpliwosci, ze Adamwo to dziura i to raczej status niezmienny.
A jak się do tego ma bliskość granicy i zagraniczne (bialoruskie) telekomy? Może w tym jest problem? Od razu mówię że nie wnikałem w temat i nawet nie chce mi się wnikać - pytam, bo może wiesz.
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
Awatar użytkownika
Marta_Plus
Specjalista Plusa

mpmdembi,
mpmdembi pisze: 23 lip 2025, o 21:09 Czy w ostatnich tygodniach (może nawet i miesiącach) było coś modyfikowane na BT20264 lub w okolicznych stacjach?
Nie i niestety nie mam informacji o nowych planach dla BT20264 oraz okolicznych stacji.

Obrazek

ODPOWIEDZ