Awaria BTS'a ?

Tematy związane z Internetem Mobilnym.
Regulamin forum
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
Awatar użytkownika
Michał_Plus
Specjalista Plusa
Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook

Re: Awaria BTS'a ?

Post autor: Michał_Plus »

xNexer, test wskazuje na bardzo słaby sygnał, jaki do Ciebie dociera. To może być spowodowane wieloma czynnikami na jego drodze. Jaki to sprzęt? Masz możliwość dołączenia anteny zewnętrznej?
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
xNexer
Nowy

Post autor: xNexer »

Michał_Plus pisze: 7 maja 2025, o 15:53 xNexer, test wskazuje na bardzo słaby sygnał, jaki do Ciebie dociera. To może być spowodowane wieloma czynnikami na jego drodze. Jaki to sprzęt? Masz możliwość dołączenia anteny zewnętrznej?
Najgorsze jest to że droga między moim miejscem zamieszkania a nadajnikiem jest prawie czysta jedynie jest mały lasek który ma pewnie znikomy wpływ skoro wcześniej było dobrze, wychodząc na dwór widzę nadajnik z odległości 1.5 km więc niestety nic nie zakłóca sygnału. Kiedy miałem antenę zewnętrzną z której zrezygnowałem ponieważ nie było zbytnio różnicy w zasięgu z nią a bez niej na fabrycznych antenach rutera. Ale tak jak mówię niecały rok temu zasięg oraz internet w tej okolicy był idealny. Czy jest jeszcze coś co można zrobić żeby dział techniczny zajął się sprawdzeniem lub modernizacją nadajnika? Czy zostaje czekanie?
Awatar użytkownika
Michał_Plus
Specjalista Plusa

xNexer, jeśli prześlesz reklamację przez ten formularz i podasz mi tutaj numer otrzymanego zagadnienia, postaram się przyśpieszyć udzielenie odpowiedzi.

Obrazek

Awatar użytkownika
AZRAEL
Szalony PlusManiak

Post autor: AZRAEL »

xNexer pisze: 7 maja 2025, o 18:48
Michał_Plus pisze: 7 maja 2025, o 15:53 xNexer, test wskazuje na bardzo słaby sygnał, jaki do Ciebie dociera. To może być spowodowane wieloma czynnikami na jego drodze. Jaki to sprzęt? Masz możliwość dołączenia anteny zewnętrznej?
Najgorsze jest to że droga między moim miejscem zamieszkania a nadajnikiem jest prawie czysta jedynie jest mały lasek który ma pewnie znikomy wpływ skoro wcześniej było dobrze, wychodząc na dwór widzę nadajnik z odległości 1.5 km więc niestety nic nie zakłóca sygnału. Kiedy miałem antenę zewnętrzną z której zrezygnowałem ponieważ nie było zbytnio różnicy w zasięgu z nią a bez niej na fabrycznych antenach rutera. Ale tak jak mówię niecały rok temu zasięg oraz internet w tej okolicy był idealny. Czy jest jeszcze coś co można zrobić żeby dział techniczny zajął się sprawdzeniem lub modernizacją nadajnika? Czy zostaje czekanie?
Ja jak składałem reklamację na nadajnik z którego zniknął 5G całkowicie (wcześniej miałem zasięg 5/5) to musiałem składać reklamację 3 razy telefonicznie mimo, że też widziałem za każdym razem nadajnik z okna. Za 1 razem Pan stwierdził, że nie ma reklamacji z tego obszaru gdzie mieszkam i że to może u mnie jest jakiś problem - standardowo reset routera, brak poprawy. Mimo, że zapewniałem że widzę nadajnik z okna to sugerowali, że może drzewa urosły albo bloki zostały postawione na drodze do nadajnika z którym się łączę :shock:
Dopiero przyjęto zgłoszenie jak napisałem tutaj i tego samego dnia przyjęli zgłoszenie telefonicznie ale musiałem wziąć router pod pachę i podjechać bardzo blisko nadajnika i poprosić żeby podłączyli mi na stacji paliw router do prądu, żeby sprawdzić :lol: Patrzeli na mnie trochę jak na obłąkanego xD :lol:

To czy zmodernizują nadajnik czy nie to już tylko Plus ma w swoich planach. U mnie po zakupie oferty z 5G Internet śmigał aż miło - po roku nie wiem czy zmodernizowali nadajnik czy co ale teraz tak mam fajnie, że wieczorami prędkość nie przebija 5mb/s. Nadajnik przeciążony wieczorami, brak planów na modernizację.

A no i w sumie konsultant ostatnio na infolinii podał mi możliwe rozwiązanie mojego problemu! Polecił mi antenę zewnętrzną z routerem za gruby hajs (mimo, że jeszcze tego routera co aktualnie używam nie spłaciłem), wywalić antenę na dach i połączyć się z innym nadajnikiem. Taa.. tylko jak to zrobić w wynajmowanym mieszkaniu :roll: :roll:

Ja się już męczę od ponad pół roku z przeciążeniem tej sieci w tym miejscu - umowa akurat kończy się w czerwcu także już wiem co mam robić - a na pewno nie będę czekał teraz roku albo dwóch na modernizację nadajnika.

Jak masz możliwość to wrzuć kartę sim do telefonu i podjedź pod nadajnik - zerknij wtedy na prędkości, moc sygnału itp.
Obrazek
uzytkownik1344
PlusManiak

Post autor: uzytkownik1344 »

Witam,
Od czasu powstania BT37909 występuje problem z bardzo słabym zasięgiem 3G nadawanym z nadajnika.
300 metrów od nadajnika według aplikacji:
LTE 900 CID 23 na moc sygnału RSSI -57 dBm,
2G 900 CID 17403 RXL -59 dBm,
3G 900 CID 48763 RSSI -113 dBm, brak kresek na telefonie i szybko włączają się połączenia alarmowe.
Planów na wyłączenie 3G nie widziałem w Plusie.

EDYCJA:
Witam, chciałbym się przypomnieć z słabym zasięgiem 3G ze stacji BT37909. Siłę sygnału napisałem powyżej z aplikacji.
Awaria?
Ostatnio zmieniony 19 maja 2025, o 12:31 przez Marta_Plus, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem.
Awatar użytkownika
Marta_Plus
Specjalista Plusa

Post autor: Marta_Plus »

Witaj uzytkownik1344,

siła sygnału jest zależna od wielu czynników. Stacja także pracuje prawidłowo.

Obrazek

putin
Nowy

Post autor: putin »

Witam w mojej miejscowości prawdopodobnie wystąpiła awaria btsa, problem polega na tym ze telefony logują się do sieci pełny zasięg Lte+ działa internet i smsy natomiast nie można zadzwonić i odebrać połączxenia telefonicznego wystarczy przejechać się kilkanaście kilometrów aż telefon połączy się z innym btsm i problem znika. Lubuskie, pow. Nowosolski, gmina Nowe Miasteczko 67-124.
Awatar użytkownika
Marta_Plus
Specjalista Plusa

Witaj putin,

mamy odnotowane zgłoszenie w tej sprawie i najmocniej przepraszamy za utrudnienia. W najszybszym możliwym terminie zostanie przywrócona funkcjonalność sieci.

Obrazek

lapidem
Nowy

Post autor: lapidem »

witam, czy są jakieś problemy na nadajniku Zapałów Plus ID: BT22681? od kilku dni praktycznie nie ma Internetu...

EDYCJA:
witam, czy planowane są jakieś prace modernizacyjne na nadajnikach BT20668 lub BT20668? Internet chodzi bardzo słabo i rozmowy telefoniczne w budynkach w niedużej odległości często są niemożliwe.
Ostatnio zmieniony 8 lip 2025, o 12:44 przez Marta_Plus, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem.
Awatar użytkownika
Marta_Plus
Specjalista Plusa

Witaj lapidem,
lapidem pisze: 8 lip 2025, o 10:04 czy są jakieś problemy na nadajniku Zapałów Plus ID: BT22681? od kilku dni praktycznie nie ma Internetu...
Nie mamy odnotowanych zgłoszeń, stacja pracuje prawidłowo.
lapidem pisze: 8 lip 2025, o 10:04 czy planowane są jakieś prace modernizacyjne na nadajnikach BT20668 lub BT20668?
Aktualnie nie są prowadzone żadne prace. W planach jest nowa stacja BT49040 KROSNO, ale nie jest określony termin realizacji. Dla wszystkich lokalizacji, podaj proszę wyniki speed testu i parametry sygnału.

Obrazek

putin
Nowy

Post autor: putin »

Marta_Plus pisze: 7 lip 2025, o 13:50 Witaj putin,

mamy odnotowane zgłoszenie w tej sprawie i najmocniej przepraszamy za utrudnienia. W najszybszym możliwym terminie zostanie przywrócona funkcjonalność sieci.
To juz prawie tydzień jest problem w tej lokalizacji i co najdziwniejsze że nie wszyscy problem to już nie wygląda na awarię a na celowe działanie.
nzrh30
Prawie PlusManiak

Post autor: nzrh30 »

Witam,
Co się dzieje z BT26477?
Wszystkie urzadzenia logują się do BT22884 lub BT22349.
Choć ta ostatnia też nie działa prawidłowo pobieranie w 5G
Załączniki
Screenshot_20250710_142738_G-MoN Pro.jpg
Screenshot_20250710_142939_Chrome.jpg
Awatar użytkownika
Michał_Plus
Specjalista Plusa

nzrh30, odnotowaliśmy przejściowe utrudnienia. Stacja działa już prawidłowo.

Obrazek

ODPOWIEDZ