Kiedy LTE-A? LTE? HSPA+? pytania o planowany zasięg

Tematy związane z Internetem Mobilnym.
Regulamin forum
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
Shoshanah
V.I.P.
Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook

Re: Kiedy LTE-A? LTE? HSPA+? pytania o planowany zasięg

Post autor: Shoshanah »

mariusz9a pisze: 25 sie 2025, o 18:32
Shoshanah pisze: 25 sie 2025, o 18:19 https://gsm.biz.pl/2025/08/23/ojcowski- ... morkowych/

Zwracam sie z apelem do tych, ktorzy decyduja. OPN odwiedza w sezonie tysiace turystow. Kazdego dnia. Niech Plus w koncu cos tam zrobi z zasiegiem. Inwestycja wydaje sie byc oplacalna. W takich miejscach swietnie sprawdzaja sie stacje bazowe przebrane za drzewa. WAKE UP!
A pamiętasz naszą niedawną wymianę zdań na ten temat? Zapomnij że Plus tam cokolwiek postawi :-(

PS. Co do tego przywołanego artykułu - Orange tam dziala na L800. Także nie wiem co i gdzie oni tam mierzyli... :roll:
Mariusz. Ja wiem, ze to biznes. I duzo bogatsze panstwa i stojace lepiej technologicznie maja siec 5G duzo gorsza od polskiej, a i inne pasma pozostawiaja sporo do zyczenia, glownie 4G.

Jednak OPN to nie sa jakies nieuzytki, wysokie gory, bagniska czy inne niedostepne ostepy. To region wysoce turystyczny.
A propos sygnalu N! To jest kropla w morzu. Stacja na starej, drewnianej wilii majaca realny zasieg ok. 2 max 3 km indoor to nie jest to czego tam potrzeba.
https://maps.app.goo.gl/CtUe5NTKFyvfqFzC8?g_st=ac
Ten budyneczek po lewej.
mariusz9a
Administrator
Administrator

Post autor: mariusz9a »

Wiem jak to w Ojcowie wygląda - w sezonie od kwietnia do października jestem tam kilka, kilkanaście razy :-) Znam tą stacje doskonale. Antena dookólna, niska, słaby dosył (ale w parku narodowym ogólnie infrastruktura jest słaba), działa tak sobie nawet przy niskim obciążeniu. Powiem tak - lepsze to, niż Plusowe nic. A jak na to że jeszcze kilka lat temu nic tam nie było to i tak jest sukces. T pokazał że wszędzie się da postawić nadajnik jeśli tylko się chce.

Ja tylko odnoszę się do Twojego "krzyku" żeby wzięli się do roboty, bo sam kilka dni temu na nich wyzywałem żeby się wreszcie obudzili i ogarnęli - nie wezmą się :-) Np w tej nieszczęsnej Szczawnicy uważam, że jest większe zapotrzebowanie, masz dużo większy ruch i dużo więcej stalych mieszkańców, a i tak mają to gdzieś ;-) Także Ojców to tam malutki pikuś przy całokształcie dużo poważniejszych zaniedbań :-] Ojcwój na codzień to wiocha zabita dechami - inni potrafią cokolwiek, Plus uważam że już nigdy nic. Plus ma często nawet problem w dużych miastach z przyzwoitym zasięgiem, a my tu wyjeżdżamy z Ojcowem, Szczawnicą, Tatry jeszcze by chcieli, i może co jeszcze - w Polanczyku nadajnik? :lol:

Zasięg z satelit - tylko to Plusa uratuje.
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
Shoshanah
V.I.P.

mariusz9a pisze: 25 sie 2025, o 19:40 Wiem jak to w Ojcowie wygląda - w sezonie od kwietnia do października jestem tam kilka, kilkanaście razy :-) Znam tą stacje doskonale. Antena dookólna, niska, słaby dosył (ale w parku narodowym ogólnie infrastruktura jest słaba), działa tak sobie nawet przy niskim obciążeniu. Powiem tak - lepsze to, niż Plusowe nic. A jak na to że jeszcze kilka lat temu nic tam nie było to i tak jest sukces. T pokazał że wszędzie się da postawić nadajnik jeśli tylko się chce.

Ja tylko odnoszę się do Twojego "krzyku" żeby wzięli się do roboty, bo sam kilka dni temu na nich wyzywałem żeby się wreszcie obudzili i ogarnęli - nie wezmą się :-) Np w tej nieszczęsnej Szczawnicy uważam, że jest większe zapotrzebowanie, masz dużo większy ruch i dużo więcej stalych mieszkańców, a i tak mają to gdzieś ;-) Także Ojców to tam malutki pikuś przy całokształcie dużo poważniejszych zaniedbań :-] Ojcwój na codzień to wiocha zabita dechami - inni potrafią cokolwiek, Plus uważam że już nigdy nic. Plus ma często nawet problem w dużych miastach z przyzwoitym zasięgiem, a my tu wyjeżdżamy z Ojcowem, Szczawnicą, Tatry jeszcze by chcieli, i może co jeszcze - w Polanczyku nadajnik? :lol:

Zasięg z satelit - tylko to Plusa uratuje.
W Szczawnicy zachod mozna gadac na zewnatrz. W Ojcowie nie. Nie bede sie tu "klocil" co jest wazniejsze w sezonie. Moje wrazenie ze jednak OPN. Ja rozumiem, ze tam nie jest latwo z budowa stacji. Samo to, ze nie ma Playa, a Play jest bezapelacyjnym liderem zasiegu
mariusz9a
Administrator
Administrator

Post autor: mariusz9a »

Shoshanah pisze: 25 sie 2025, o 20:07 W Szczawnicy zachod mozna gadac na zewnatrz.
Wlaśnie problem w tym że niekoniecznie, np na tej odnodze ul. Flisackiej ( https://maps.app.goo.gl/9j6BhdhmTzvn9GWD9 ) nie ma zasięgu nawet w 2G :-? Ja nie bylem w stanie się z tego miejsca połączyć z siecią. Wyciąganie ręki jak kretyn, nic nie dało, totalne zero, a jak resztki 2g wskoczyły to i tak nie zadzwonisz.

Ale jakby to tak rozpatrywać to z Ojcowa z wielu miejsc też zadzwonisz z 2G a nawet z 3G - tylko o takie uslugi nam chodzi? Chyba średnio :mrgreen:

To nie kłótnia, ja to traktuje jak zwykłą rozmowę o beznadziejności mojego niegdyś ukochanego operatora :-( Po prostu dla mnie to przykre i najzwyczajniej smutne:-(
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
Shoshanah
V.I.P.

mariusz9a pisze: 25 sie 2025, o 20:33
Shoshanah pisze: 25 sie 2025, o 20:07 W Szczawnicy zachod mozna gadac na zewnatrz.
Wlaśnie problem w tym że niekoniecznie, np na tej odnodze ul. Flisackiej ( https://maps.app.goo.gl/9j6BhdhmTzvn9GWD9 ) nie ma zasięgu nawet w 2G :-? Ja nie bylem w stanie się z tego miejsca połączyć z siecią. Wyciąganie ręki jak kretyn, nic nie dało, totalne zero, a jak resztki 2g wskoczyły to i tak nie zadzwonisz.

Ale jakby to tak rozpatrywać to z Ojcowa z wielu miejsc też zadzwonisz z 2G a nawet z 3G - tylko o takie uslugi nam chodzi? Chyba średnio :mrgreen:

To nie kłótnia, ja to traktuje jak zwykłą rozmowę o beznadziejności mojego niegdyś ukochanego operatora :-( Po prostu dla mnie to przykre i najzwyczajniej smutne:-(
Tak mozna. Dzieki wybudowanej ok. 2 lata temu wiezy w Skale. Wczesniej byla to groteska ze starej wiezy Emitel, tylko 2 G i chyba z anten Tmobile. Ale i tak to gl.na zachod od omawianego miejsca.
Tak to nie o to jednak chodzi, a slowo klocic sie uzylem w cudzyslowiu...
Kraza plotki o ofensywie Plusa na jesien, ale wiara w to przypomina wiare w to ze Grzegorz Braun przejdzie na judaizm 😂
Michuuuu
Prawie PlusManiak

Post autor: Michuuuu »

Czy na stacji BT22995 Mołodycz działa N2100 i N2600?
PLMTS
Starszy Plusmaniak

Post autor: PLMTS »

Dzień dobry, poproszę o plany dla powiatów:
- szamotulski
- międzychodzki
- czarnkowsko-trzcianecki
- strzelecko-drezdenecki
- choszczeński
- myśliborski
- gryfiński
- pyrzycki
- stargardzki
- goleniowski
- kamieński
- Świnoujście
- Szczecin
- policki
- gryficki
- kołobrzeski
- białogardzki
- łobeski
- świdwiński
- drawski
- szczecinecki
- wałecki
- koszaliński (+ Koszalin)
- sławieński
- słupski (+ Słupsk)
- lęborski
- bytowski
- człuchowski
- chojnicki
- wejherowski
- pucki
mixiorek
PlusManiak

Post autor: mixiorek »

Proszę o potwierdzenie kiedy zostanie uruchomiona nowa stacja:
Jastarnia
ul. Sychty 99
Powiat Pucki
Pomorskie
BT40955

Jakie pasma są planowane na start?
Awatar użytkownika
Michał_Plus
Specjalista Plusa

Post autor: Michał_Plus »

Michuuuu, nie.

PLMTS, nie mamy nowych planów.

mixiorek, połowa Q4.2025. Zakres pasm może ulegać zmianie.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
PLMTS
Starszy Plusmaniak

Post autor: PLMTS »

Rozumiem, dzięki
rma
Początkujący PlusManiak

Post autor: rma »

Dzień dobry.
Czy są jakieś plany dla powiatu włoszczowskiego?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mark #1
PlusManiak

Post autor: Mark #1 »

Piszecie Panowie o braku zasięgu Plusa w Ojcowskim Parku Narodowym… a co mają powiedzieć mieszkańcy miast chociażby Olkusza – może nie wielkie miasto ale jednak ignorancja operatora jest ogromna. Taka dzielnica jak Osiedle Młodych – tam mieszka prawie 10 000 osób ! tam Plus od ponad dekady jak nie więcej próbuje uruchomić stację BT24743. Była nawet następna lokalizacja i też nagle zniknęła…. Dziwne podejście do klienta. To samo zachodnia przemysłowa część miasta gdzie dodatkowo jest centrum handlowe N-Park (Castorama, Empik, Apart, Matrens i wiele innych ) i co? Tylko z Plusa nie da się porozmawiać wewnątrz sklepów czy zapłacić blikiem. Na wprost centrum jest maszt Playa czy tam Cellnexu… i echo… Oczywiście Networks ma obok maszt i usługi działają… Zupełnie niezrozumiała polityka firmy… O Szczawnicy nie wspomnę, też tylko Plus ma tam problemy.

Shoshanah pisze: 25 sie 2025, o 21:26
mariusz9a pisze: 25 sie 2025, o 20:33

Tak mozna. Dzieki wybudowanej ok. 2 lata temu wiezy w Skale. Wczesniej byla to groteska ze starej wiezy Emitel, tylko 2 G i chyba z anten Tmobile. Ale i tak to gl.na zachod od omawianego miejsca.
Tak to nie o to jednak chodzi, a slowo klocic sie uzylem w cudzyslowiu...
Kraza plotki o ofensywie Plusa na jesien, ale wiara w to przypomina wiare w to ze Grzegorz Braun przejdzie na judaizm 😂
Shoshanah
V.I.P.

That was yesterday...Jak wczoraj choc minelo cwierc wieku. Jak w koncu wychodzac z pociagu w Olkuszu zobaczylem mocny sygnal. Nareszcie! To byla jesien a moze juz zima 98 lub 99
Oczywiscie szybko namierzylem, ze to stacja na wysokim kominie w pld-wsch czesci oraz dodatkowo na budynku PKO w centrum

Minelo cwierc wieku. Plus dobudowal 3, 4 stacje, a ja mam wciaz wrazenie, ze zasieg glownie zbudowany jest na tych 2 pierwotnych stacjach. Jeszcze do niedawna nie bylo zadnej stacji na pld wylocie na Krakow. Od kilku miesicy jest Zimnodol. Do tej pory nie ma na pozostalych w tym szczegolnie polnocnym
Awatar użytkownika
Michał_Plus
Specjalista Plusa

Post autor: Michał_Plus »

rma, bez zmian.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Shoshanah
V.I.P.

BT26511 dziala juz komercyjnie?
ODPOWIEDZ