Jesteś pewien, że te pakiety będą w ten sposób zablokowane?
Z "odcięciem" od zasięgu nie ma problemu. Jest w użyciu lokalny numer - taniej wychodzą połączenia niż z cennika Plusa
Jesteś pewien, że te pakiety będą w ten sposób zablokowane?
W tym problem. Telefony - jak wiesz - obsługują kilka kart SIM (nawet 3 można mieć w telefonie, licząc eSIM, przy 2 aktywnych). Tryb samolotowy wyklucza korzystanie z innych kart. A nie o to chodzi przecież, żeby mieć zablokowany telefon

jeśli usługa roamingu zostanie wyłączona w systemie, to Wi-Fi Calling nie zadziała za granicą.

Jak działa Wi-Fi Calling wiem. Chodzi o to w moim pytaniu, czy przy systemowo wyłączonym roamingu będzie działać? Basia_Plus pisze, ze nie. Wiesz więcej? Lepiej? Napisz w odpowiedzi specjaliście, że się myli. Poczytam Waszą dyskusję z zaciekawieniem, bo interesuje mnie ten temat. Nie w kontekście używania przeze mnie czy użytkowników numerów, które są na mnie zarejestrowane, a w kontekście abonentów, którzy są, że tak powiem niezbyt a nawet w ogóle rozgarnięci a jeżdżą w miejsca, gdzie minuta kosztuje 8 i więcej złotychhugo5 pisze: ↑24 lis 2025, o 18:53 Będzie działać tak samo jak w kraju. Korzystanie z wifi calling jest niezależne od roamingu i zalogowanie w sieci komórkowej. Jedynie sieć jest pomocna jak wyjdziemy z zasięgu wifi to wtedy terminal w kraju może kontynuować w volte rozmowe, w przypadku roamingu i będąc zalogowanym w sieci roamingowej zostanie ona rozłączona. Wifi Calling Działa nawet w trybie samolotowym o ile podłączymy terminal do wifi.
Tak, konsultant sie myli. Blokada roamingu w HLR/HSS spowoduje tylko że location update request przyjmowane z sieci roamingowej czy to z centrali czy MME będą odrzucane. Ale nie ma to żadnego przełożenia na logowanie przez ePDG do sieci IMS jakie się odbywa przy rejestracji w wifi calling. Zrób sam test, wyłącz roaming systemowo przez kod, sms, aplikacje. Następnie wejdz w trybie samolotowym, aktywuje wifi I zobaczysz że wifi calling dalej działa. I tak samo będzie w dowolnym wifi na Świecie.wlo pisze: ↑24 lis 2025, o 21:03Jak działa Wi-Fi Calling wiem. Chodzi o to w moim pytaniu, czy przy systemowo wyłączonym roamingu będzie działać? Basia_Plus pisze, ze nie. Wiesz więcej? Lepiej? Napisz w odpowiedzi specjaliście, że się myli. Poczytam Waszą dyskusję z zaciekawieniem, bo interesuje mnie ten temat. Nie w kontekście używania przeze mnie czy użytkowników numerów, które są na mnie zarejestrowane, a w kontekście abonentów, którzy są, że tak powiem niezbyt a nawet w ogóle rozgarnięci a jeżdżą w miejsca, gdzie minuta kosztuje 8 i więcej złotychhugo5 pisze: ↑24 lis 2025, o 18:53 Będzie działać tak samo jak w kraju. Korzystanie z wifi calling jest niezależne od roamingu i zalogowanie w sieci komórkowej. Jedynie sieć jest pomocna jak wyjdziemy z zasięgu wifi to wtedy terminal w kraju może kontynuować w volte rozmowe, w przypadku roamingu i będąc zalogowanym w sieci roamingowej zostanie ona rozłączona. Wifi Calling Działa nawet w trybie samolotowym o ile podłączymy terminal do wifi.Do tego stopnia nierozgarnięci, że mimo wyłączonego roamingu zadają pytania czy w samolocie na wszelki wypadek włączyć tryb samolotowy, żeby nie ryzykować podwyższonych kosztów
Na najbliższej fakturze ja zobaczę opłatę za 11 i pół minuty połączenia w roamingu w sieci na Kiribati. Ale nie z powodu ignorancji użytkownika a roztargnienia i pośpiechu
Osobiście natomiast wkurza mnie naliczanie pojedynczych pakietów (po 2 zł netto za 50 kB) w sytuacji gdy karta loguje się w nowej zagranicznej sieci. Chociaż nie zawsze to ma miejsce, a od czasu mojej reklamacji (za cały rok, bo tyle karta bawi za granicą już) - nieuznanej zresztą - nie zauważyłem tych opłat i to pomimo tego, że po naprawdę egzotycznych miejscach telefon podróżuje.
Jeśli jest jak mówisz, to super. Chociaż wolałbym potwierdzenie specjalistów Plusahugo5 pisze: ↑24 lis 2025, o 22:59 Tak, konsultant sie myli. Blokada roamingu w HLR/HSS spowoduje tylko że location update request przyjmowane z sieci roamingowej czy to z centrali czy MME będą odrzucane. Ale nie ma to żadnego przełożenia na logowanie przez ePDG do sieci IMS jakie się odbywa przy rejestracji w wifi calling. Zrób sam test, wyłącz roaming systemowo przez kod, sms, aplikacje. Następnie wejdz w trybie samolotowym, aktywuje wifi I zobaczysz że wifi calling dalej działa. I tak samo będzie w dowolnym wifi na Świecie.