Re: WiFi Calling już w Plusie! Przetestuj!

W tym dziale na Wasze pytania dotyczące Abonamentu odpowiadają specjaliści Plusa
Regulamin forum
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
wlo
V.I.P.
Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook

Re: Re: WiFi Calling już w Plusie! Przetestuj!

Post autor: wlo »

mariusz9a pisze: 30 paź 2024, o 10:20 Jak włączysz tryb samolotowy, to telefon zostanie odcięty od sieci komórkowej i pakietów "sygnalizacyjnych" nie będzie przesyłał.
Oczywiście możesz też wyłączyć roaming i w ten sposób pozbawić telefon zasięgu, a korzystać z VoWiFi.
Jesteś pewien, że te pakiety będą w ten sposób zablokowane?
Z "odcięciem" od zasięgu nie ma problemu. Jest w użyciu lokalny numer - taniej wychodzą połączenia niż z cennika Plusa ;-)
mariusz9a
Administrator
Administrator

Post autor: mariusz9a »

Tryb samolotowy wyłącza wszystkie moduły radiowe w telefonie. Z punktu widzenia sieci jest to tak, jakbyś miał wyłączony telefon, wiec nie ma fizycznej możliwości wymiany informacji z operatorem. Jest jedynie możliwość ręcznego włączenia modułu WiFi i modułu Bluetooth, ale one nie łączą się z siecią komórkową - nie ma takiej możliwości. natomiast nie da się wymusić połączenia komórkowego bez świadomego wyłączenia trybu samolotowego. Jakby było inaczej, to tryb samolotowy nie spełniałby swojego podstawowego zadania - wyłączenia "radia" aby nie zakłócało pracy innych urządzeń.
Sam możesz się przekonać - zrób sobie tak na jakimś telefonie w domu, używaj go w VoWiFi i zobacz po jakimś czasie czy w bilingu będą jakieś pakiety transmisji danych.
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
wlo
V.I.P.

mariusz9a pisze: 30 paź 2024, o 10:33 Tryb samolotowy wyłącza wszystkie moduły radiowe w telefonie. Z punktu widzenia sieci jest to tak, jakbyś miał wyłączony telefon, wiec nie ma fizycznej możliwości wymiany informacji z operatorem.
W tym problem. Telefony - jak wiesz - obsługują kilka kart SIM (nawet 3 można mieć w telefonie, licząc eSIM, przy 2 aktywnych). Tryb samolotowy wyklucza korzystanie z innych kart. A nie o to chodzi przecież, żeby mieć zablokowany telefon ;-)
D00minik
Nowy

Samoczynne wyłączanie się usługi WiFi Calling

Post autor: D00minik »

Dzień dobry, z racji słabego zasięgu w punkcie obsługi klienta polecono mi aktywację usługi WiFi Calling co też zrobiłem. Niestety po pewnym czasie opcja samoczynnie się dezaktywuje przez co nie można wykonać połączenia. Problem występuje tylko z numerami z sieci Plus u konkurencji ta usługa działa u mnie bez zarzutu. Co może być przyczyną? Telefony były resetowane a karty były sprawdzane na innych telefonach i na każdym z nich sytuacja wygląda tak samo. Usługa VoLTE i WiFi Calling były aktywowane za pomocą korespondencji mailowej.
Ostatnio zmieniony 8 cze 2025, o 18:51 przez imarcin0409, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniesienie do istniejącego wątku.
Awatar użytkownika
Basia_Plus
Specjalista Plusa

Post autor: Basia_Plus »

Witaj D00minik,

prześlij proszę krótki opis sprawy wraz z numerem swojego telefonu i danymi (imię i nazwisko, PESEL) oraz przykładowe numery, na które wykonywałeś połączenia wraz z datą i godziną poprzez ten formularz Jeśli podasz nam numer zgłoszenia postaramy się przyśpieszyć udzielenie odpowiedzi.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
habish
Szalony PlusManiak

Post autor: habish »

Będąc połączony z usługą WiFiCalling za granicą, powinna mi się wyświetlać nazwa macierzystego operatora (Plus WiFi) czy operatora roamingowego, w tym wypadku Vodafone WiFi?
Telefon iPhone 15 Pro Max. Turcja.
mariusz9a
Administrator
Administrator

Post autor: mariusz9a »

Nie wiem jak jest na iOS, ale u mnie na Androidzie zawsze pokazuje nazwę operatora komórkowego do którego telefon jest zalogowany. A samo VoWiFi do tej nazwy nic nie ma.
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
Awatar użytkownika
Basia_Plus
Specjalista Plusa

habish,

w przypadku iPhone'ów na ekranie nadal wyświetlana jest nazwa zagranicznej (roamingowej) sieci komórkowej. Wyjątkiem może być sytuacja, gdy urządzenie działa w trybie samolotowym. Jeśli telefon nie zapamięta ostatnio używanej sieci roamingowej, wówczas może pokazać nazwę macierzystego operatora (np. „Plus WiFi”).

Obrazek

habish
Szalony PlusManiak

Post autor: habish »

@mariusz9a, właśnie w iPhone zmienia się nazwa operatora podczas działania usługi VoWiFi na taką z dopiskiem WiFi na końcu, Plus —> Plus WiFi, wówczas masz pewność że działa VoWiFi.

@Basia_Plus, dziękuję :-)
wlo
V.I.P.

Do toczącej się dyskusji...
Siostrzeniec korzysta z iPhone'a 15 Pro, abonament w Plusie, aktywna usługa Wi-Fi Calling. Mimo włączenia w telefonie Wi-Fi Calling, po jakimś czasie się wyłącza. Ponownie trzeba włączyć. Jego żona ma iPhone'a 14 Pro i prepaid w jakieś sieci MVNO (bodaj Vikings), problemu nie ma. Wystarczy raz ustawić i jest. Wersja firmware ta sama.

Ja natomiast chciałem zapytać, dla pewności. Usługa Wi-Fi Calling będzie działała za granicą w sytuacji gdy usługa roamingu jest systemowo wyłączona na koncie numeru (nie mówię o blokadzie w telefonie)? Mówimy o sytuacji gdy karta będzie w telefonie, ale numer nie będzie zalogowany w sieci GSM.
Awatar użytkownika
Basia_Plus
Specjalista Plusa

wlo,
wlo pisze: 8 lis 2025, o 13:41 Usługa Wi-Fi Calling będzie działała za granicą w sytuacji gdy usługa roamingu jest systemowo wyłączona na koncie numeru (nie mówię o blokadzie w telefonie)? Mówimy o sytuacji gdy karta będzie w telefonie, ale numer nie będzie zalogowany w sieci GSM.
jeśli usługa roamingu zostanie wyłączona w systemie, to Wi-Fi Calling nie zadziała za granicą.

Obrazek

hugo5
Prawie PlusManiak

Post autor: hugo5 »

Będzie działać tak samo jak w kraju. Korzystanie z wifi calling jest niezależne od roamingu i zalogowanie w sieci komórkowej. Jedynie sieć jest pomocna jak wyjdziemy z zasięgu wifi to wtedy terminal w kraju może kontynuować w volte rozmowe, w przypadku roamingu i będąc zalogowanym w sieci roamingowej zostanie ona rozłączona. Wifi Calling Działa nawet w trybie samolotowym o ile podłączymy terminal do wifi.
wlo
V.I.P.

hugo5 pisze: 24 lis 2025, o 18:53 Będzie działać tak samo jak w kraju. Korzystanie z wifi calling jest niezależne od roamingu i zalogowanie w sieci komórkowej. Jedynie sieć jest pomocna jak wyjdziemy z zasięgu wifi to wtedy terminal w kraju może kontynuować w volte rozmowe, w przypadku roamingu i będąc zalogowanym w sieci roamingowej zostanie ona rozłączona. Wifi Calling Działa nawet w trybie samolotowym o ile podłączymy terminal do wifi.
Jak działa Wi-Fi Calling wiem. Chodzi o to w moim pytaniu, czy przy systemowo wyłączonym roamingu będzie działać? Basia_Plus pisze, ze nie. Wiesz więcej? Lepiej? Napisz w odpowiedzi specjaliście, że się myli. Poczytam Waszą dyskusję z zaciekawieniem, bo interesuje mnie ten temat. Nie w kontekście używania przeze mnie czy użytkowników numerów, które są na mnie zarejestrowane, a w kontekście abonentów, którzy są, że tak powiem niezbyt a nawet w ogóle rozgarnięci a jeżdżą w miejsca, gdzie minuta kosztuje 8 i więcej złotych ;-) Do tego stopnia nierozgarnięci, że mimo wyłączonego roamingu zadają pytania czy w samolocie na wszelki wypadek włączyć tryb samolotowy, żeby nie ryzykować podwyższonych kosztów ;-)
Na najbliższej fakturze ja zobaczę opłatę za 11 i pół minuty połączenia w roamingu w sieci na Kiribati. Ale nie z powodu ignorancji użytkownika a roztargnienia i pośpiechu ;-)
Osobiście natomiast wkurza mnie naliczanie pojedynczych pakietów (po 2 zł netto za 50 kB) w sytuacji gdy karta loguje się w nowej zagranicznej sieci. Chociaż nie zawsze to ma miejsce, a od czasu mojej reklamacji (za cały rok, bo tyle karta bawi za granicą już) - nieuznanej zresztą - nie zauważyłem tych opłat i to pomimo tego, że po naprawdę egzotycznych miejscach telefon podróżuje.
hugo5
Prawie PlusManiak

Post autor: hugo5 »

wlo pisze: 24 lis 2025, o 21:03
hugo5 pisze: 24 lis 2025, o 18:53 Będzie działać tak samo jak w kraju. Korzystanie z wifi calling jest niezależne od roamingu i zalogowanie w sieci komórkowej. Jedynie sieć jest pomocna jak wyjdziemy z zasięgu wifi to wtedy terminal w kraju może kontynuować w volte rozmowe, w przypadku roamingu i będąc zalogowanym w sieci roamingowej zostanie ona rozłączona. Wifi Calling Działa nawet w trybie samolotowym o ile podłączymy terminal do wifi.
Jak działa Wi-Fi Calling wiem. Chodzi o to w moim pytaniu, czy przy systemowo wyłączonym roamingu będzie działać? Basia_Plus pisze, ze nie. Wiesz więcej? Lepiej? Napisz w odpowiedzi specjaliście, że się myli. Poczytam Waszą dyskusję z zaciekawieniem, bo interesuje mnie ten temat. Nie w kontekście używania przeze mnie czy użytkowników numerów, które są na mnie zarejestrowane, a w kontekście abonentów, którzy są, że tak powiem niezbyt a nawet w ogóle rozgarnięci a jeżdżą w miejsca, gdzie minuta kosztuje 8 i więcej złotych ;-) Do tego stopnia nierozgarnięci, że mimo wyłączonego roamingu zadają pytania czy w samolocie na wszelki wypadek włączyć tryb samolotowy, żeby nie ryzykować podwyższonych kosztów ;-)
Na najbliższej fakturze ja zobaczę opłatę za 11 i pół minuty połączenia w roamingu w sieci na Kiribati. Ale nie z powodu ignorancji użytkownika a roztargnienia i pośpiechu ;-)
Osobiście natomiast wkurza mnie naliczanie pojedynczych pakietów (po 2 zł netto za 50 kB) w sytuacji gdy karta loguje się w nowej zagranicznej sieci. Chociaż nie zawsze to ma miejsce, a od czasu mojej reklamacji (za cały rok, bo tyle karta bawi za granicą już) - nieuznanej zresztą - nie zauważyłem tych opłat i to pomimo tego, że po naprawdę egzotycznych miejscach telefon podróżuje.
Tak, konsultant sie myli. Blokada roamingu w HLR/HSS spowoduje tylko że location update request przyjmowane z sieci roamingowej czy to z centrali czy MME będą odrzucane. Ale nie ma to żadnego przełożenia na logowanie przez ePDG do sieci IMS jakie się odbywa przy rejestracji w wifi calling. Zrób sam test, wyłącz roaming systemowo przez kod, sms, aplikacje. Następnie wejdz w trybie samolotowym, aktywuje wifi I zobaczysz że wifi calling dalej działa. I tak samo będzie w dowolnym wifi na Świecie.
wlo
V.I.P.

hugo5 pisze: 24 lis 2025, o 22:59 Tak, konsultant sie myli. Blokada roamingu w HLR/HSS spowoduje tylko że location update request przyjmowane z sieci roamingowej czy to z centrali czy MME będą odrzucane. Ale nie ma to żadnego przełożenia na logowanie przez ePDG do sieci IMS jakie się odbywa przy rejestracji w wifi calling. Zrób sam test, wyłącz roaming systemowo przez kod, sms, aplikacje. Następnie wejdz w trybie samolotowym, aktywuje wifi I zobaczysz że wifi calling dalej działa. I tak samo będzie w dowolnym wifi na Świecie.
Jeśli jest jak mówisz, to super. Chociaż wolałbym potwierdzenie specjalistów Plusa ;-)
Nie rozumiem tylko czemu o trybie samolotowym mówisz cały czas? Skoro roaming nie działa, nie ma problemu z kosztami połączeń w roamingu i nie trzeba trybu samolotowego włączać, kombinować z włączeniem Wi-Fi w tym trybie... Wi-Fi działa nawet jak nie ma karty w telefonie, to odrębne "radio" jest.
Zaraz poproszę o sprawdzenie tego w roamingu w Stanach "ciężkich" użytkowników komórek - jak wstaną. No i oczywiście jeśli potrafią to ogarnąć, bo może być ciężko bez pomocy ;-)
ODPOWIEDZ