Słaba prędkość internetu na kartę w komputerze stacjonarnym

Mobilny dostęp do internetu, wiadomości o technologi LTE - nowości, pytania, problemy
Nat97
Nowy
Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook

Słaba prędkość internetu na kartę w komputerze stacjonarnym

Post autor: Nat97 »

Dzień dobry,
jak w temacie, przeprowadziłam się z miasta na wieś i nie mam tu światłowodu, więc do routera (Cudy LT500D LTE CAT.4) kupiłam starter w Plusie i doładowałam zwykły pakiet internetu na kartę za 30 zł. Karta ma służyć za główne źródło internetu dla komputera stacjonarnego - gdzie głównie oglądam seriale/fimy na netflixie i innych streamingach oraz do grania w gierki MMORPG. Tylko tak - chcąc pobrać grę mającą 35 GB to po 40 minutach pobierania miałam aż 1% bo prędkość pobierania wynosiła 350kb/s.
Wykonując teraz speed test mam takie wyniki:
Download
pobieranie w Mb/s
1.37
Upload
wysyłanie w Mb/s
2.11

Czy powinnam kupić dla lepszej prędkości pobierania i wysyłania abonament z internetem bez limitu i to pomoże?
mariusz9a
Administrator
Administrator

Re: Słaba prędkość internetu na kartę w komputerze stacjonarnym

Post autor: mariusz9a »

Jeżeli działa słabo na kartę, to na abonament będzie działać tak samo. To nie ma znaczenia.
Ale w internet mobilny bym się nie pchał do takich zastosowań jak wypisałaś. Jak chcesz ściągać gry, oglądać filmy to raz dwa zużyjesz limit danych i tak przestanie działać (nieważne jaki operator). Trzeba by szukać ofert bez limitu. Tylko w internecie mobilnym nigdy nie masz gwarancji że będzie działać dobrze - raz może być lepiej, raz gorzej, a kiedy indziej wcale - taki urok :-/ Ja do takich zastosowań bym się nie pchał w internet z telefonii komórkowej. Mimo wszystko bym doradzał rozejrzeć się i poszukać jakiegoś operatora stacjonarnego na miejscu. Czasami w małych miejscowościach są jacyś operatorzy lokalni. Na pewno będzie to i tak lepsze rozwiązanie.

Oczywiście, jak na upartego chcesz iść tą drogą to można - trzeba pewnie będzie zainwestować w antenę zewnętrzną, wycelować nią w jak najlepiej działający nadajnik (pewne trzeba będzie montować gdzieś na dachu), i przede wszystkim lepszy modem, może już nawet z obsługą 5G. Teraz masz LTE cat 4 (kategorii czwartej) więc bardzo słaby. Ale tak jak pisałem wyżej - do takich zastosowań - odradzam iść w tym kierunku ;-)
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
ODPOWIEDZ