Pytanie o Nokię 235 4G

Testy telefonów, smartonów i tabletów przeprowadzane przez plusblog.pl . Wszytko co związane z telefonami. Jaki telefon wybrać, pytania, porady, sugestie.
raj
Nowy
Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook

Pytanie o Nokię 235 4G

Post autor: raj »

To jest klasyczny telefon klawiszowy (nie smartfon), obsługujący 4G/LTE. Wiem, że kiedyś był w ofercie Plusa, dlatego chciałbym o niego zapytać.
W związku z szykującym się wyłączeniem sieci 3G w Plusie szukam jakiegoś telefonu w zamian za obecnie używaną przeze mnie Nokię 230. Właśnie kupiłem używaną (bo nowej już się nie da dostać) Nokię 235 4G i ją testuję - i mam z tym telefonem jeden zasadniczy problem.
Działa Internet i wysyłanie MMS-ów po sieci 4G, natomiast kiedy próbuję gdzieś zadzwonić albo ktoś dzwoni do mnie, napis "4G" widoczny przy ikonce zasięgu zmienia się na "3G" i tak jest przez cały czas trwania rozmowy. Po zakończeniu rozmowy z powrotem wraca do "4G". Czyli tak jakby telefon nie umiał zestawiać połączeń głosowych w 4G/VoLTE. Telefon z 4G, ale nie obsługujący VoLTE, to jest tak raczej średnio sensowny...
W menu ustawień telefonu jest opcja "VoLTE", ale jak się w nią wejdzie, jest pusty ekran i nic tam nie można zrobić.
Czy jest tu ktoś, kto miał do czynienia z tym telefonem w Plusie i potrafi coś na to poradzić? Skoro Plus sprzedawał ten telefon, to pewnie z działającym VoLTE? Może jest jakaś aktualizacja oprogramowania, którą mógłbym wgrać? Wygląda na to, że na ten telefon wgrywa się aktualizacje z karty MicroSD, bo kiedy wybiorę z menu opcję "Aktualizacja oprogramowania", telefon pisze, że nie znalazł aktualizacji na karcie. Czyli gdybym taką aktualizację miał, mógłbym ją wgrać na kartę i do telefonu...

I przy okazji jeszcze jedno pytanie: na dniach ma się ukazać kolejny model Nokia 235 4G Second Edition. Czy są jakieś plany żeby był w sprzedaży?
mariusz9a
Administrator
Administrator

Re: Pytanie o Nokię 235 4G

Post autor: mariusz9a »

Według danych z tej strony: https://wificalling-volte.pl
VoLTE powinno działać w Plusie.
raj pisze: 25 sie 2026, o 23:46 Skoro Plus sprzedawał ten telefon, to pewnie z działającym VoLTE?
To kompletnie nie ma znaczenia. To czy VoLTE zadziała u danego operatora głównie zależy od producenta telefonu czy zaimplementował w oprogramowaniu odpowiednie profile IMS - operator tego nie robi bo nie operator pisze oprogramowanie do telefonu tylko producent. Także to czy jakiś operator sprzedaje dany model czy nie, to nie jest równoważne z tym że VoLTE będzie działać.

Skoro nie do końca poprawnie działa, to pozostaje Ci szukać jakiś aktualizacji softu. HMD podobno ich oficjalnie nie udostępnia, także łatwo nie będzie.
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
pwk
Początkujący PlusManiak

Post autor: pwk »

Jeśli masz prepaida, wyślij sms o treści KUPUJE VOWIFI pod numer 2601 (treść KUPUJE VOLTE nie działa), po odpowiedzi sieci restart telefonu. Ew. sprawdź jak się aktywuje VoLTE w przypadku abonamentu. Generalnie obserwuję, że nawet nowe karty Plusa (prepaid) nie mają aktywnego VoLTE i trzeba ręcznie aktywować.
gmiazreclian
Nowy

Post autor: gmiazreclian »

Kiedyś gdy dopuszczano do VoLTE telefony komórkowe (będące na liście wspieranych), musiały być dodatkowo z dystrybucji danego operatora, czy to uległo zmianie w Plusie?
pwk
Początkujący PlusManiak

Post autor: pwk »

Generalnie telefony klawiszowe opisane jako 4G/LTE i będące obecnie w sprzedaży w polskich kanałach dystrybucji wspierają VoLTE u polskich operatorów. W ciągu ostatnich prawie 2 lat, w związku z wyłączeniem 3G w TMobile, Orange i Play testuję takie "feature phone 4G" dedykowane np. seniorom. Każdy z modeli: HMD 110 4G, Nokia by HMD 225 4G, Nokia by HMD 3210 4G, myPhone 6410 LTE wspiera VoLTE w Tmobile, Orange i Plusie i jest to działanie stabilne. Pewne problemy są z Playem, tzn. VoLTE jest dostępne w Play, ale są przypadki "znikania" VoLTE u tego operatora na "feature phone", które są oparte na procesorze Unisoc (takie informacje można też znaleźć na forach, czy poprzez dyskusję z AI). Objawia się to tym, że po kilku dniach działania telefon co prawda "siedzi" w sieci 4G, nie ma ikony VoLTE, a rozmowy zrzuca do 2G, wymagany jest restart urządzenia celem powrotu VoLTE. Niestety są też w Internecie raporty, ze telefon potrafi się zawiesić i mimo pokazywania zasięgu i operatora, być niedostępnym dla sieci komórkowej i co się z tym wiąże, dla dzwoniących - tylko przypominam, piszę tu o VoLTE w Play na klawiszowcach z 4G. Podczas testowania w Plusie (prepaid), VoLTE było u mnie stabilne. Oczywiście na każdej karcie sim używanej do testów, mam rozmowy via VoLTE aktywne. Telefony na bieżąco aktualizowane OTA (w przypadku Nokii by HMD 225 4G wpadła jakaś ważna aktualizacja poprawiająca parametry oprogramowania tego telefonu dla obsługii VoLTE). Na koniec uwaga, na forach sporo osób zaleca wyłączenie trybów oszczędzania energii lub złagodzenie progów ich załączania, ponoć ma to wpływ na działanie VoLTE w klawiszowcach 4G.
gmiazreclian
Nowy

Post autor: gmiazreclian »

Dziękuję za obszerną odpowiedź popartą doświadczeniem, niebawem chcę wykorzystać właśnie taki telefon od HMD.
I przepraszam, że się tak podpiąłem pod ten wątek...
ODPOWIEDZ