Awaria BTS'a ?
Regulamin forum
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
-
Piotr335
- Nowy
- Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook
Re: Awaria BTS'a ?
Cześć,
Czy wiadomo coś o stanie BTSa w Toporowicach, slaskie? BT26143
Od wczoraj nie ma internetu, strony sie nie ładują. Jak wyjąłem kartę z routera i pojechałem w okolice innego btsa to wszytsko działa, więc coś nie tak z tym btsem chyba jest nie tak
Czy wiadomo coś o stanie BTSa w Toporowicach, slaskie? BT26143
Od wczoraj nie ma internetu, strony sie nie ładują. Jak wyjąłem kartę z routera i pojechałem w okolice innego btsa to wszytsko działa, więc coś nie tak z tym btsem chyba jest nie tak
O tej porze Specjalistów Plusa już nie ma, do tego weekend. Szybciej będzie się skontaktować z BOK.
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
Piotr335, czy sytuacja nadal ma miejsce?
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ

Od około tygodnia zauważyłem problem z działaniem sieci 3G na stacji BT11319 w Hrebennem.
Objawy:
1.Odrzucanie połączeń przy próbie nawiązania rozmowy, gdy telefon (Samsung A52s 5G) korzysta z sieci 3G lub LTE (przy wyłączonym VoLTE).
2.Po wymuszeniu trybu 3G w ustawieniach telefonu ikona zasięgu co jakiś czas pokazuje
, a usługi stają się niedostępne. Wymuszenie LTE w tym samym miejscu nie powoduje takich problemów.
3.Router Huawei B818-263 podczas ręcznego wyszukiwania sieci widzi wyłącznie 4G.
Tymczasowym rozwiązaniem jest wymuszenie LTE i włączenie VoLTE, jednak w niektórych rejonach poza miejscowością zasięg LTE jest bardzo słaby. Niestety, mój telefon nie obsługuje trybu 2G/4G, który mógłby rozwiązać ten problem.
Czy na wspomnianym BTS-ie prowadzone są jakieś prace konserwacyjne lub modernizacyjne?
Czy planowane jest wyłączenie sieci 3G w najbliższym czasie?
Objawy:
1.Odrzucanie połączeń przy próbie nawiązania rozmowy, gdy telefon (Samsung A52s 5G) korzysta z sieci 3G lub LTE (przy wyłączonym VoLTE).
2.Po wymuszeniu trybu 3G w ustawieniach telefonu ikona zasięgu co jakiś czas pokazuje
3.Router Huawei B818-263 podczas ręcznego wyszukiwania sieci widzi wyłącznie 4G.
Tymczasowym rozwiązaniem jest wymuszenie LTE i włączenie VoLTE, jednak w niektórych rejonach poza miejscowością zasięg LTE jest bardzo słaby. Niestety, mój telefon nie obsługuje trybu 2G/4G, który mógłby rozwiązać ten problem.
Czy na wspomnianym BTS-ie prowadzone są jakieś prace konserwacyjne lub modernizacyjne?
Czy planowane jest wyłączenie sieci 3G w najbliższym czasie?
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
winone, nie są prowadzane żadne prace. Na Q4 planowana jest nowa stacja - BT12896 HREBENNE PRZEJŚCIE GRANICZNE.

Czy znane są parametry tej planowanej stacji?Michał_Plus pisze: ↑8 kwie 2025, o 15:36 winone, nie są prowadzane żadne prace. Na Q4 planowana jest nowa stacja - BT12896 HREBENNE PRZEJŚCIE GRANICZNE.
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
winone, G1800, L1800 i N2100.

-
jaszek7777
- Starszy Plusmaniak
Witam,
czy na BT41553 (Miłomłyn) nie ma już żadnego zasilania awaryjnego? Wczoraj (04.05) nadajnik przestał pracować tuż po awarii prądu w okolicy, choć kiedyś w czasie takich awarii stacja pracowała nawet do 3 godzin, co pozwalało jeszcze załatwić to i owo, uprzedzić, czy zgłosić. Teraz nic. Co się zmieniło?
czy na BT41553 (Miłomłyn) nie ma już żadnego zasilania awaryjnego? Wczoraj (04.05) nadajnik przestał pracować tuż po awarii prądu w okolicy, choć kiedyś w czasie takich awarii stacja pracowała nawet do 3 godzin, co pozwalało jeszcze załatwić to i owo, uprzedzić, czy zgłosić. Teraz nic. Co się zmieniło?
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
jaszek7777, nie posiadamy takich informacji.

-
jaszek7777
- Starszy Plusmaniak
A do kogo należy stacja? Kto posiada takie informacje? Mógłby mi Pan pomóc i skierować mnie lub moje pytanie w odpowiednie miejsce?
Nie chce mi się grzebać, ale jeśli nie jest to twór operatorów globalnych, to zapewne do Cellnex.
-
jaszek7777
- Starszy Plusmaniak
To było retoryczne pytanie. Właścicielem tej stacji był Plus (N! wisi tu gościnnie). Dzisiaj to Cellnex. Ale to właściwie niczego nie zmienia, bo usługi świadczy i dostarcza Plus. A jeśli tak, to wyjaśnienia "My (Plus) nie posiadamy takich informacji" nie przekonują. A pytanie jest przecież zasadne, bo pośrednio dotyczy bezpieczeństwa. Awaryjne zasilanie, chociaż krótkotrwałe, jest przecież kluczowe i do teraz wydawało mi się, że to standard. Tymczasem teraz go tu nie ma, wyjaśnień co się stało i dlaczego, też nie ma. Sądziłem, że żeby "mieć takie informacje", wystarczy gdzieś zapytać, lub po prostu sprawdzić stację, ale chyba się przeliczyłem 
To zakładam że wcześniejsze też. Bo chyba nie zakładałeś że Specjalista Plusa będzie wiedział dlaczego i kiedy zlikwidowano zasilanie awaryjne :-]
Nikt takich informacji nie udzieli, zawłaszcza że obiekt nie jest własnością operatora. Myślę, że takich informacji nawet nie dałoby się uzyskać za czasów jak projektanci sieci pracowali pod Polkomtelem, a co dopiero teraz :-] Widać albo zasilanie awaryjne zawiodło, albo zostało zlikwidowane i tyle. Próbuj pytać u Cellnex, może oni udzielą takich informacji, tzn czy i kiedy je zlikwidowali.
-
jaszek7777
- Starszy Plusmaniak
To w takim razie z dobroci serca radzę Plusowi, żeby się jednak zainteresował co się dzieje z ich siecią. Bo żeby się nie okazało, że właściciel się zmienił, a sieć się sypie. Bo reklamacji nie będzie rozpatrywał Cellnex. Pozdrawiam
P.S. Nie oczekiwałem dat ani przyczyn, tylko tego, czy powinno być i - jeśli tak - dlaczego nie ma. Padało tu mnóstwo innych pytań o sieć, nie wiem czym odbiega te.
P.S. Nie oczekiwałem dat ani przyczyn, tylko tego, czy powinno być i - jeśli tak - dlaczego nie ma. Padało tu mnóstwo innych pytań o sieć, nie wiem czym odbiega te.
Widocznie baterie mają już swoje lata i skróciła się ich żywotność.
Każda stacja ma podtrzymanie ale część radiowa wcale nie jest priorytetem, priorytetem jest część transmisyjna aby utrzymać nadzór nad siecią.
Każda stacja ma podtrzymanie ale część radiowa wcale nie jest priorytetem, priorytetem jest część transmisyjna aby utrzymać nadzór nad siecią.