Awaria BTS'a ?

Tematy związane z Internetem Mobilnym.
Regulamin forum
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
Piotr335
Nowy
Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook

Re: Awaria BTS'a ?

Post autor: Piotr335 »

Cześć,
Czy wiadomo coś o stanie BTSa w Toporowicach, slaskie? BT26143
Od wczoraj nie ma internetu, strony sie nie ładują. Jak wyjąłem kartę z routera i pojechałem w okolice innego btsa to wszytsko działa, więc coś nie tak z tym btsem chyba jest nie tak
mariusz9a
Administrator
Administrator

Post autor: mariusz9a »

Piotr335 pisze: 21 mar 2025, o 19:35 Cześć,
Czy wiadomo coś o stanie BTSa w Toporowicach, slaskie? BT26143
Od wczoraj nie ma internetu, strony sie nie ładują. Jak wyjąłem kartę z routera i pojechałem w okolice innego btsa to wszytsko działa, więc coś nie tak z tym btsem chyba jest nie tak
O tej porze Specjalistów Plusa już nie ma, do tego weekend. Szybciej będzie się skontaktować z BOK.
"Szczęśliwy, kto umie dzielić się z innymi"
Obrazek
Awatar użytkownika
Michał_Plus
Specjalista Plusa

Post autor: Michał_Plus »

Piotr335, czy sytuacja nadal ma miejsce?
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
winone
Nowy

Post autor: winone »

Od około tygodnia zauważyłem problem z działaniem sieci 3G na stacji BT11319 w Hrebennem.

Objawy:
1.Odrzucanie połączeń przy próbie nawiązania rozmowy, gdy telefon (Samsung A52s 5G) korzysta z sieci 3G lub LTE (przy wyłączonym VoLTE).
2.Po wymuszeniu trybu 3G w ustawieniach telefonu ikona zasięgu co jakiś czas pokazuje 🚫, a usługi stają się niedostępne. Wymuszenie LTE w tym samym miejscu nie powoduje takich problemów.
3.Router Huawei B818-263 podczas ręcznego wyszukiwania sieci widzi wyłącznie 4G.

Tymczasowym rozwiązaniem jest wymuszenie LTE i włączenie VoLTE, jednak w niektórych rejonach poza miejscowością zasięg LTE jest bardzo słaby. Niestety, mój telefon nie obsługuje trybu 2G/4G, który mógłby rozwiązać ten problem.

Czy na wspomnianym BTS-ie prowadzone są jakieś prace konserwacyjne lub modernizacyjne?
Czy planowane jest wyłączenie sieci 3G w najbliższym czasie?
Awatar użytkownika
Michał_Plus
Specjalista Plusa

winone, nie są prowadzane żadne prace. Na Q4 planowana jest nowa stacja - BT12896 HREBENNE PRZEJŚCIE GRANICZNE.

Obrazek

winone
Nowy

Post autor: winone »

Michał_Plus pisze: 8 kwie 2025, o 15:36 winone, nie są prowadzane żadne prace. Na Q4 planowana jest nowa stacja - BT12896 HREBENNE PRZEJŚCIE GRANICZNE.
Czy znane są parametry tej planowanej stacji?
Awatar użytkownika
Michał_Plus
Specjalista Plusa

winone, G1800, L1800 i N2100.

Obrazek

jaszek7777
Starszy Plusmaniak

Post autor: jaszek7777 »

Witam,

czy na BT41553 (Miłomłyn) nie ma już żadnego zasilania awaryjnego? Wczoraj (04.05) nadajnik przestał pracować tuż po awarii prądu w okolicy, choć kiedyś w czasie takich awarii stacja pracowała nawet do 3 godzin, co pozwalało jeszcze załatwić to i owo, uprzedzić, czy zgłosić. Teraz nic. Co się zmieniło?
Awatar użytkownika
Michał_Plus
Specjalista Plusa

jaszek7777, nie posiadamy takich informacji.

Obrazek

jaszek7777
Starszy Plusmaniak

A do kogo należy stacja? Kto posiada takie informacje? Mógłby mi Pan pomóc i skierować mnie lub moje pytanie w odpowiednie miejsce?
mariusz9a
Administrator
Administrator

jaszek7777 pisze: 6 maja 2025, o 11:12 A do kogo należy stacja?
Nie chce mi się grzebać, ale jeśli nie jest to twór operatorów globalnych, to zapewne do Cellnex.
Obrazek
jaszek7777
Starszy Plusmaniak

To było retoryczne pytanie. Właścicielem tej stacji był Plus (N! wisi tu gościnnie). Dzisiaj to Cellnex. Ale to właściwie niczego nie zmienia, bo usługi świadczy i dostarcza Plus. A jeśli tak, to wyjaśnienia "My (Plus) nie posiadamy takich informacji" nie przekonują. A pytanie jest przecież zasadne, bo pośrednio dotyczy bezpieczeństwa. Awaryjne zasilanie, chociaż krótkotrwałe, jest przecież kluczowe i do teraz wydawało mi się, że to standard. Tymczasem teraz go tu nie ma, wyjaśnień co się stało i dlaczego, też nie ma. Sądziłem, że żeby "mieć takie informacje", wystarczy gdzieś zapytać, lub po prostu sprawdzić stację, ale chyba się przeliczyłem :-|
mariusz9a
Administrator
Administrator

jaszek7777 pisze: 6 maja 2025, o 17:19 To było retoryczne pytanie.
To zakładam że wcześniejsze też. Bo chyba nie zakładałeś że Specjalista Plusa będzie wiedział dlaczego i kiedy zlikwidowano zasilanie awaryjne :-]
Nikt takich informacji nie udzieli, zawłaszcza że obiekt nie jest własnością operatora. Myślę, że takich informacji nawet nie dałoby się uzyskać za czasów jak projektanci sieci pracowali pod Polkomtelem, a co dopiero teraz :-] Widać albo zasilanie awaryjne zawiodło, albo zostało zlikwidowane i tyle. Próbuj pytać u Cellnex, może oni udzielą takich informacji, tzn czy i kiedy je zlikwidowali.
Obrazek
jaszek7777
Starszy Plusmaniak

To w takim razie z dobroci serca radzę Plusowi, żeby się jednak zainteresował co się dzieje z ich siecią. Bo żeby się nie okazało, że właściciel się zmienił, a sieć się sypie. Bo reklamacji nie będzie rozpatrywał Cellnex. Pozdrawiam

P.S. Nie oczekiwałem dat ani przyczyn, tylko tego, czy powinno być i - jeśli tak - dlaczego nie ma. Padało tu mnóstwo innych pytań o sieć, nie wiem czym odbiega te.
habish
Szalony PlusManiak

Post autor: habish »

Widocznie baterie mają już swoje lata i skróciła się ich żywotność.
Każda stacja ma podtrzymanie ale część radiowa wcale nie jest priorytetem, priorytetem jest część transmisyjna aby utrzymać nadzór nad siecią.
ODPOWIEDZ