Technologia VoLTE w Plusie.
Regulamin forum
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
-
- Początkujący PlusManiak
- Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook
Re: Technologia VoLTE w Plusie.
Witam
Nie wiem czy w odpowiednim dziale umieszczę swoje pytanie.
Mam pytanie odnośnie technologi VoWiFi, czy jak w telefonie przejdę w tryb samolotu, włączę WiFi i zadzwonię na numer telefonu w kraju to uzyskuję połączenie, z tego rozumiem, że można również zadzwonić na numer zagraniczny czy to do Europy zachodniej, czy np. do Stanów Zjednoczonych i jak wówczas jest rozliczana rozmowa - czy muszę za to zapłacić mając abonament czy jest to traktowane jako połączenie stricte po WiFi, czyli tak samo jakby korzystać z jakiegokolwiek komunikatora internetowego?
Nie wiem czy w odpowiednim dziale umieszczę swoje pytanie.
Mam pytanie odnośnie technologi VoWiFi, czy jak w telefonie przejdę w tryb samolotu, włączę WiFi i zadzwonię na numer telefonu w kraju to uzyskuję połączenie, z tego rozumiem, że można również zadzwonić na numer zagraniczny czy to do Europy zachodniej, czy np. do Stanów Zjednoczonych i jak wówczas jest rozliczana rozmowa - czy muszę za to zapłacić mając abonament czy jest to traktowane jako połączenie stricte po WiFi, czyli tak samo jakby korzystać z jakiegokolwiek komunikatora internetowego?
Tak musisz za nie zapłacić. Korzystanie z WiFi calling to nie jest korzystanie jak z voip typu Skype. WiFi calling to technologia dostępu do sieci swojego operatora, w związku z czym dalej korzystasz ze swojej karty sim i swojego numeru itd, różnica to że nie łączysz się przez masz komórkowy tylko przez access point swojego routera z dowolnego miejsca gdzie jest zasięg WiFi. Połączenie jest w pełni bezpieczne bo realizowane przez ipsec tunel w sposób szyfrowany z terminala do elementu brzegowego sieci operatora. Zatem używasz dalej usług operatora, ruch przechodzi przez wszystkie elementy sieci rdzeniowej i wychodzi od operatora do innego po tych samych łączach i płaci za nie zarówno twój operator za zakańcza nie ruchu w obcej sieci jak i Ty tak samo jakbyś dzwoniła z sieci macierzystej czyli z Polski na dany numer, jesli będzie to numer zagraniczny to płacisz za połączenie na numer międzynarodowy. Jeśli mąż darmowe pakiety na numery krajowe to korzystasz z tych pakietów. Jak masz pakiety na numery miedzynarodowe to korzystasz z tych pakietów itd. Podobnie z smsami i mmsami.
Dziękuję za rzetelną odpowiedź, nie pomyślałem o tym, że cały czas karta sim jest przecież podłączona do telefonu.
Witam mam problem z włączeniem VoLte na IP14 niby usługa jest aktywna a nie działa podczas rozmów przełącza na 3G? o co chodzi ???
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
deamonix, za każdym razem przełącza na 3G? Jak aktywowałeś usługę? Na urządzeniu opcja VoLTE jest również aktywna? Jaki masz IOS? Działa na 15.4 lub wyższym.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?
Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Czy ten kodek jest aktywowany z automatu czy trzeba go jakoś aktywować? Tak jak pisałem wcześniej według mnie lepsza jakość połączeń jest u mnie w 3G / H+ ale co kilka miesięcy włączam VoLTE żeby zobaczyć czy coś się polepszyło.habish pisze: ↑23 gru 2023, o 11:13Jest dostępny kodek w lepszej jakości, EVS_WB ---> EVS_ SWBhabish pisze: ↑7 lip 2023, o 15:55
EVS Plus.
S21+ (karta), S22Ultra (abo), iPhone 13 Pro Max (abo).
Działa w każdym możliwym miksie powyższych telefonów.
Ten kodek jest aktywowany z automatu czy trzeba go w jakiś sposób aktywować / włączyć? Tak jak kiedyś pisałem co kilka miesięcy włączam VoLTE u siebie w telefonie żeby zobaczyć czy jakość rozmów jest lepsza niż przez H+ / 3G bo z chwilą gdy Plus uruchomił VoLTE to jakość rozmów jest u mnie lepsza po staremu.
Najnowsze wersje oprogramowania niebrandowanego.
Telefon musi go obsługiwać, no i siłą rzeczy telefon rozmówcy, bo inaczej efekt żaden. Nic się samemu nie aktywuje.
Dzień dobry,
Jedna rzecz zaczęła mnie nurtować ws. EVS. Mam abonament w Plusie (jedna z dawnych taryf 5G, ale to chyba bez znaczenia), drugi abonament w innej sieci. Jak dzwonię z Plusa, to EVS (czy tam HD+) mam tylko w Plusie. Jak dzwonię z innej sieci, to EVS mam również do pozostałych 3 operatorów, HD+ zdarza się też w roamingu. Trzej operatorzy tam się wymieniają jakością EVS HD+, a Plus, lider technologii, pierwsza firma z prawdziwym 5G, EVS ma tylko wewnątrz sieci? Może ktoś ma wiedzę, kiedy to się zmieni, trochę ta usługa z najbardziej rozwiniętej zostaje w tyle na tle innych
Jedna rzecz zaczęła mnie nurtować ws. EVS. Mam abonament w Plusie (jedna z dawnych taryf 5G, ale to chyba bez znaczenia), drugi abonament w innej sieci. Jak dzwonię z Plusa, to EVS (czy tam HD+) mam tylko w Plusie. Jak dzwonię z innej sieci, to EVS mam również do pozostałych 3 operatorów, HD+ zdarza się też w roamingu. Trzej operatorzy tam się wymieniają jakością EVS HD+, a Plus, lider technologii, pierwsza firma z prawdziwym 5G, EVS ma tylko wewnątrz sieci? Może ktoś ma wiedzę, kiedy to się zmieni, trochę ta usługa z najbardziej rozwiniętej zostaje w tyle na tle innych
A jak się ma to do Samsung Galaxy S7 ?
S7 Plush Volte --> S23 Plus Volte = AMR-WB 23.850
S7 Plush Volte --> A51 5G Plus Volte = AMR-WB 23.850
Dlaczego brak EVS 24.400
A jesteś pewny, że S7 obsługuje EVS dla Plusa? To leciwy już model i producent mógł nie dodać obsługi dla Plusa...
-
- V.I.P.
Według https://wificalling-volte.pl/evs nie ma wsparcia dla S7/S8 u dwóch operatorów - i skoro nie ma teraz to już raczej na 99% nie będzie bo te telefony nie dostają już aktualizacji.
Skoro ten sam model S7 obsługuje EVS w sieciach T-mobile i Play to tym bardziej powinien działać codec EVS SWB w sieci Plus, więc nie rozumiem tego dlaczego nie działa
To tak nie działa. Gdy ten telefon powstawał nikt nawet nie myślał o EVS. Samo VoLTE było w powijakach... Także Samsung nie dodał w nim obsługi dla niektórych operatorów (z Polski są to Plus i Orange PL) i tyle. I już nie doda - wsparcie tego telefonu dawno temu się skończyło.
Jeszcze jedno pytanie o HD Voice +, czy ta usługa działa w ofercie na kartę np. Plush ? Czy nie ma ograniczeń ?