IDU-200 Przekierowanie portów
Regulamin forum
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
-
- Nowy
- Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook
IDU-200 Przekierowanie portów
Mam w sieci lokalnej serwer http na porcie 5000, chciałbym żeby usługa była dostępna z zewnątrz. Pomimo wielu prób nie udało mi się z tym nic zrobić. Sprzęt to zestaw ODU-IDU-200, posiadam wykupioną usługę dynamicznego publicznego adresu IP, łączę się przez APN pro.plusgsm.pl.
Po włączeniu ustawienia "Odpowiedź na pakiety Ping z sieci WAN" w konfiguracji IDU, router pomyślnie odpowiada na ping z sieci zewnętrznej.
Niestety, w żaden sposób nie udaję mi się przekierować żadnego pakietu TCP/UDP. Próbowałem przez "Przekierowanie Portów", "Serwer Wirtualny" oraz "Strefa Zdemilitaryzowana".
Urządzenie w sieci LAN ma wyłączony firewall i usługa działa poprawnie w sieci lokalnej. Próbowałem też z innymi urządzeniami, adresami IP oraz portami.
Dzwoniłem też w tej sprawie do konsultanta technicznego, jako odpowiedź usłyszałem że on nie może nic z tym zrobić.
Dodam też że posiadam zarówno na IDU jak i na ODU najnowsze oprogramowanie.
Po włączeniu ustawienia "Odpowiedź na pakiety Ping z sieci WAN" w konfiguracji IDU, router pomyślnie odpowiada na ping z sieci zewnętrznej.
Niestety, w żaden sposób nie udaję mi się przekierować żadnego pakietu TCP/UDP. Próbowałem przez "Przekierowanie Portów", "Serwer Wirtualny" oraz "Strefa Zdemilitaryzowana".
Urządzenie w sieci LAN ma wyłączony firewall i usługa działa poprawnie w sieci lokalnej. Próbowałem też z innymi urządzeniami, adresami IP oraz portami.
Dzwoniłem też w tej sprawie do konsultanta technicznego, jako odpowiedź usłyszałem że on nie może nic z tym zrobić.
Dodam też że posiadam zarówno na IDU jak i na ODU najnowsze oprogramowanie.
- Daniel_Plus
- Specjalista Plusa
Re: IDU-200 Przekierowanie portów
BumKanapka, zostaw puste pole "Nazwa użytkownika" i sprawdź jeszcze raz.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?
Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
-
- Nowy
Nic to nie dało.
Dodam że router przestał odpowiadać na ping (na APN z nazwą użytkownika i bez).
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
BumKanapka, postaram się ustalić jakie są ustawienia i wrócę z odpowiedzią
-
- Nowy
Wiadomo już coś w tej sprawie?Michał_Plus pisze:BumKanapka, postaram się ustalić jakie są ustawienia i wrócę z odpowiedzią
- Daniel_Plus
- Specjalista Plusa
BumKanapka, ponowiłem zapytanie, ale prawdopodobnie może to być trudne do ustalenia zdalnie.
Witam, mam ten sam problem. Mam dynamiczny adres IP, jak kolega powyżej. Jednak nie mogę wyprowadzić żadnych portów na zewnątrz. Działa jedynie wyprowadzenie dostępu do interfejsu zarządzania routera(192.168.0.1:80). Odpytanie o dostęp do portu na innym lokalnym hoście niby działa, ale ruch nie jest przekierowywany dalej z routera do docelowego hosta. Raz wywala błąd "CONNECTION TIMEOUT" innym razem "CONNECTION REFUSED".
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
radomiej, zapytanie zostało przekazane do techników. Czekamy na odpowiedz.
Witam, i jak tam coś wiadomo w sprawie?
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
BumKanapka, nie wykryliśmy problemów z przekierowanie portów. Wszystko działało poprawnie. Możesz podać nam konfigurację i ustawienia serwera. Moglibyśmy przeprowadzić kolejne testy na identycznych warunkach.
radomiej, BumKanapka, spróbujcie ustawić serwer wirtualny. Jeśli dalej nie będzie działać, prośba o sprawdzenie czy przynajmniej z DMZ działa, czyli cały ruch sieciowy z zewnątrz należy skierować na ten serwer http i sprawdzić czy dochodzi.
radomiej, BumKanapka, spróbujcie ustawić serwer wirtualny. Jeśli dalej nie będzie działać, prośba o sprawdzenie czy przynajmniej z DMZ działa, czyli cały ruch sieciowy z zewnątrz należy skierować na ten serwer http i sprawdzić czy dochodzi.
próbowałem i z przekierowaniem i serwerem wirtualnym, wraz z różnymi kombinacjami. Ogólnie serwer http modemu idu200 działa z zewnątrz. Ale jeśli chcę przekierować na port podłączonego klienta/hosta, nic nie przekierowuje. Chociaż przy pomocy stronki od sprawdzania połączenia, wychodzi że ten port jest odblokowany i nie jest blokowany. Wydaje mi się tak że jeśli za pomocą przekierowania portów mogę się dostać na modem to i powinienem się dostać do innych klientów w sieci, ale ruch nie jest przenoszony. Wygląda jakby problem był w oprogramowaniu modemu.
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
radomiej, badamy sprawę. Dam znać.
EDYCJA: Proszę o jeszcze jedno podejście. Przekierowanie Portów w IDU otwiera pełny zakres, a serwer wirtualny otwiera konkretnie jeden port. Sprawdziliśmy ten konkretny port 5000 i działa prawidłowo.
Prosiłbym o przywrócenie ustawień fabrycznych i ustawienie DMZ na ten konkretny serwer (należy wpisać IP tego serwera jakie masz w sieci LAN) jeśli to nie zadziała to problem może być po stronie:
• Firewalla lub zapory. Należy wszystko powyłączać i spróbować z programem HFS – mini serwer http i innym komputerem dla pewności.
• Po stronie IDU, ale fabryczne ustawienia powinny rozwiązać niezgodność skoro IDU działa normalnie.
EDYCJA: Proszę o jeszcze jedno podejście. Przekierowanie Portów w IDU otwiera pełny zakres, a serwer wirtualny otwiera konkretnie jeden port. Sprawdziliśmy ten konkretny port 5000 i działa prawidłowo.
Prosiłbym o przywrócenie ustawień fabrycznych i ustawienie DMZ na ten konkretny serwer (należy wpisać IP tego serwera jakie masz w sieci LAN) jeśli to nie zadziała to problem może być po stronie:
• Firewalla lub zapory. Należy wszystko powyłączać i spróbować z programem HFS – mini serwer http i innym komputerem dla pewności.
• Po stronie IDU, ale fabryczne ustawienia powinny rozwiązać niezgodność skoro IDU działa normalnie.
-
- Nowy
Przed chwilą zrobiłem mały test:
Posiadam dwa serwery:
Dokładny opis tego co zrobiłem:
Posiadam dwa serwery:
- Port 80, http, nginx, adres z DHCP, podłączony przez ethernet (192.168.0.9)
- Port 5000, http, apache2, adres statyczny, podłączony przez WIFI (192.168.0.200)
Dokładny opis tego co zrobiłem:
- Przywróciłem ODU do ustawień fabrycznych.
- Przywróciłem IDU do ustawień fabrycznych.
- Ustawiłem APN na pro.plusgsm.pl bez uwierzytelniania
- Połączenie z internetem działa prawidłowo
- Włączyłem "Odpowiedź na pakiety Ping z sieci WAN"
- Sprawdziłem IP WAN.
- Sprawdziłem czy jest odpowiedź na ping innego urządzenia z innej sieci oraz na stronach https://ping.eu/ping i https://www.ipaddressguide.com/ping: Brak odpowiedzi.
- Ustawiłem DMZ na serwer pierwszy, (oczywiście sprawdziłem czy IP z DHCP się nie zmieniło)
- Sprawdziłem z innego urządzenia z innej sieci czy serwer HTTP jest widoczny na zewnątrz: nie jest.
- Odłączyłem IDU od prądu na ~10 sekund.
- Sprawdziłem IP WAN.
- Sprawdziłem czy jest odpowiedź na ping innego urządzenia z innej sieci oraz na stronach podanych wcześniej: Brak odpowiedzi.
- Sprawdziłem z innego urządzenia z innej sieci czy serwer HTTP jest widoczny na zewnątrz: nie jest.
- Wyłączyłem "Odpowiedź na pakiety Ping z sieci WAN"
- Ustawiłem DMZ na serwer drugi (serwer połączony po wifi, z domyślnym SSID i hasłem).
- Sprawdziłem z innego urządzenia z innej sieci czy serwer HTTP na porcie 5000 jest widoczny na zewnątrz: nie jest.
- Sprawdziłem IP WAN.
- Sprawdziłem z innego urządzenia z innej sieci czy serwer HTTP na porcie 5000 jest widoczny na zewnątrz: nie jest.
- Wyłączyłem DMZ
- Włączyłem "Dostęp HTTP" (Adres IP: 192.168.0.1; Port: 80)
- Sprawdziłem IP WAN.
- Poddałem się i przywróciłem wszystko do wcześniej zapisanych ustawień.
Mam dokładnie identyczny problem na d-link wdr-960 i zrobiłem mniej więcej wszystko to samo co Ty i nadal router nie wpuszcza ruchu z zewnątrz. No masakra, te routery mają chyba softy pisane na kolanie.
Ostatnio zmieniony 4 cze 2018, o 12:45 przez winiu89, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
BumKanapka, przesłałem zapytanie do techników.