5G w Plusie
Regulamin forum
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
- krupniok200
- PlusManiak
- Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook
5G w Plusie
Jak pewnie większość forumowiczów wie, w poniedziałek 11.05 (czyli za parenaście minut jak piszę posta) Plus uruchamia sieć 5G w Polsce. Zatem postanowiłem założyć o tym temat do dyskusji i jednocześnie mam pytania odnośnie 5g.
1. Jakie trzeba spełnić wymagania aby połączyć się wgl z siecią 5g mając abonament (nie wspominając o telefonie wspierającym 5g)?
2. Wg materiałów promocyjnych 5g ma działać ma paśmie TDD 2600MHz, czy jest to pasmo n38?
3. Czy jest możliwość wypisania lokalizacji nadajników w Katowicach (strona z mapą zasięgu nie uwzględnia jeszcze 5g)?
1. Jakie trzeba spełnić wymagania aby połączyć się wgl z siecią 5g mając abonament (nie wspominając o telefonie wspierającym 5g)?
2. Wg materiałów promocyjnych 5g ma działać ma paśmie TDD 2600MHz, czy jest to pasmo n38?
3. Czy jest możliwość wypisania lokalizacji nadajników w Katowicach (strona z mapą zasięgu nie uwzględnia jeszcze 5g)?
Ostatnio zmieniony 11 maja 2020, o 07:38 przez Marta_Plus, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: przeniesienie wątku do odpowiedniego działu.
Powód: przeniesienie wątku do odpowiedniego działu.
Re: 5G w Plusie
Narazie tylko te smartfony będą obsługiwać 5G Plusa
Huawei P40
Huawei P40 Pro
Huawei Mate XS
oraz modemu stacjonarny ZTE MC 801.
Huawei P40
Huawei P40 Pro
Huawei Mate XS
oraz modemu stacjonarny ZTE MC 801.
- krupniok200
- PlusManiak
No właśnie zauważyłem, nawet Xiaomi mi10 w wersji global (sprzedawany w Polsce) nie połączy się z 5g. Ale klapa. Jakby to było FDD2600 to by się już połączył.
Czy 5G docelowo bedzie dostepne rowniez w prepaid?
Mapa zasięgu sieci 5G:
http://www.plus.pl/mapa-zasiegu"target="_blank
http://www.plus.pl/mapa-zasiegu"target="_blank
-
- Szalony PlusManiak
Sieć 5G Plusa, to który band?
n38 czy n41?
n38 czy n41?
krupniok200, AlfredoUssr,
- nie mamy wykazu BT, na których 5G jest już zainstalowane, więc najlepiej korzystać z mapki, która podrzucił habish
Ewentualnie, jak podasz konkretne nr BT to mogę zerknąć jakie pasma już tam działają (w tym 5G również).
- żadnych dodatkowych wymagań do spełnienia nie ma, a przynajmniej my do tej pory nie otrzymaliśmy takiego info.
- band n41
domur,
- obecnie tylko w abonamencie, ale jestem dobrej myśli i pre-paid pewnie też z czasem zostanie wdrożony.
- nie mamy wykazu BT, na których 5G jest już zainstalowane, więc najlepiej korzystać z mapki, która podrzucił habish
Ewentualnie, jak podasz konkretne nr BT to mogę zerknąć jakie pasma już tam działają (w tym 5G również).
- żadnych dodatkowych wymagań do spełnienia nie ma, a przynajmniej my do tej pory nie otrzymaliśmy takiego info.
- band n41
domur,
- obecnie tylko w abonamencie, ale jestem dobrej myśli i pre-paid pewnie też z czasem zostanie wdrożony.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ

Do 600 Mbps jeszcze trochę brakuje... zobaczymy za jakiś czas.
- krupniok200
- PlusManiak
Czyli jeżeli wychodzi na to, że jest jednak pasmo TDD2500 wykorzystywane to w materiałach prasowych jest błąd bo tam było wspomniane TDD2600, tak samo grono innych redakcji z tego korzystało i nadali informacje że tylko huawei'e z niego skorzystają (a ja zrobiłem niewinnego mema z nosaczem). Tymczasem z xiaomi mi10 wyszła nie lada gratka, bo okazuje się że wersja na rynek chiński obsługuje pasmo n41, a wersja global sprzedawana w PL już nie. Dla porównania:
Wersja global: n1, n3, n7, n28, n77, n78 Sub6;
Wersja chińska: n1, n3, n41, n78, n79 SA/NSA.
A zaś w przypadku LTE było ma odwrót, bo chińska wersja nie wspierała LTE800, które z czasem Plus porzucił na rzecz LTE900 i chińskie już łapały.
Widać na speedteście już różnice w postaci dużo mniejszego pingu (na LTE1800 mam średnio 30ms a tu 15ms), ale te pasmo to tylko półśrodek i na dodatek nikt prawie tego nie obciąża. Ja kibicuje pasmowi 3,6GHz i 700MHz jak one sobie poradzą.
Wersja global: n1, n3, n7, n28, n77, n78 Sub6;
Wersja chińska: n1, n3, n41, n78, n79 SA/NSA.
A zaś w przypadku LTE było ma odwrót, bo chińska wersja nie wspierała LTE800, które z czasem Plus porzucił na rzecz LTE900 i chińskie już łapały.
Widać na speedteście już różnice w postaci dużo mniejszego pingu (na LTE1800 mam średnio 30ms a tu 15ms), ale te pasmo to tylko półśrodek i na dodatek nikt prawie tego nie obciąża. Ja kibicuje pasmowi 3,6GHz i 700MHz jak one sobie poradzą.
Według pozwoleń 5G we Wrocławiu miało być uruchomione na BT33342 oraz BT34267, ale na mapce zasięgu okolice tych stacji nie są oznaczone jako 5G. To jakiś błąd w mapkach czy faktycznie 5G nie zostało jednak tam uruchomione?
W plusie niestety ping z speedtesta nie przekłada sie na realny ping w grach...krupniok200 pisze: (na LTE1800 mam średnio 30ms a tu 15ms)
lte 1800 ping niby ok jednak nie wszędzie...download +60mbps upload +20mbps
w lol-u ping 80-90 speedtest 26ms do serwerów cs jak siostrzeniec grał również to samo +20 i więcej między innymi operatorami a plusem ;(
lte od magenty
lol 43ms speedtest 17ms
lte z playty
lol 48ms speedtesty 26
prawdziwy ping z cmd do tego samego sera w warszawie u wszystkich podobnie 27-35ms
i tak jest w wiekszości gier...
Patrząc na minitest telepolis też jst niezbyt ciekawe te 5G plusa ;) pingi 40ms minimalny 20ms ja na wiejskim wifi i to darmowym mam 2-5ms do warszawy
Ja bym to nazwał produktem 5G podobnym. Prędkości praktycznie jak przy agregacji pasmo w LTE.
-
- V.I.P.
Bo to 5G NSA bardzo niskie pingi będą dopiero w 5G SA, teraz będą raczej zbliżone do LTE lub troszkę niższe.pitupitu pisze:Patrząc na minitest telepolis też jst niezbyt ciekawe te 5G plusa ;) pingi 40ms minimalny 20ms ja na wiejskim wifi i to darmowym mam 2-5ms do warszawy
No nie dziwne porównujesz wyniki z testów prędkość do jednego serwera, do gry na innym serwerze.pitupitu pisze:W plusie niestety ping z speedtesta nie przekłada sie na realny ping w grach...
Kamil1000,
- na wymienionych przez Ciebie stacjach nie mamy jeszcze 5G.
- na wymienionych przez Ciebie stacjach nie mamy jeszcze 5G.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

- RiCoRawicz
- PlusManiak
Dajecie gwarancję że 5G to właśnie n41 a nie n38?
Telefonów z n41 jest bardzo dużo, można znaleźć za stosunkowo niewielkie pieniądze.
Telefonów z n38 jest bardzo mało i są wyraźnie droższe.
Dopytuję ponieważ LTE TDD działało jako b38, a to przecież ten sam skrawek pasma.
Bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwości.
Telefonów z n41 jest bardzo dużo, można znaleźć za stosunkowo niewielkie pieniądze.
Telefonów z n38 jest bardzo mało i są wyraźnie droższe.
Dopytuję ponieważ LTE TDD działało jako b38, a to przecież ten sam skrawek pasma.
Bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwości.