Światłowód od Plusa

Tematy związane z Internetem Mobilnym.
Regulamin forum
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
tjw1978
Początkujący PlusManiak
Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook

Re: Światłowód od Plusa

Post autor: tjw1978 »

To jeszcze w uzupełnieniu - dziś internet zamontowany.

Od podpisania umowy (12 lutego) minęły trzy tygodnie. Gdyby nie problem z datą instalacji, zajęłoby to dwa tygodnie.
Sieć działa na infrastrukturze Nexery.
zuchu84
Początkujący PlusManiak

Post autor: zuchu84 »

Jaki router jest dawany przez operatora przy 1Gb/s na infrastrukturze światłowód inwestycje?
tjw1978
Początkujący PlusManiak

Taki mam do jednogigowego łącza: Huawei DN8245X6.
zuchu84
Początkujący PlusManiak

Post autor: zuchu84 »

tjw1978 pisze: 7 mar 2025, o 13:17 Taki mam do jednogigowego łącza: Huawei DN8245X6.
Dzięki za info. To średnio trochę.
tjw1978
Początkujący PlusManiak

W uzupełnieniu DN8245X6-10
dalivk
Nowy

Router Światłowód

Post autor: dalivk »

Tydzień temu w poniedziałek 3 marca, została podpisana umowa z plusem na telewizję i internet światłowodowy. Telewizja już działa, światłowód zamontowany, ale jest jeden problem. Dalej oczekujemy na router od kuriera. Juz zaczyna to irytować, ponieważ zaraz miną dwa tygodnie, a dalej jest cisza na ten temat. Byliśmy już w plusie, pan ponowił zamówienie, ale dalej nic. Czy ktoś miał lub na podobny problem, gdzie tak dlugo się czeka na ten router? Zależy nam na jak najszybszej dostawie.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2025, o 11:57 przez imarcin0409, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniesienie do istniejącego wątku.
dalivk
Nowy

Post autor: dalivk »

tjw1978 pisze: 6 mar 2025, o 15:30 To jeszcze w uzupełnieniu - dziś internet zamontowany.

Od podpisania umowy (12 lutego) minęły trzy tygodnie. Gdyby nie problem z datą instalacji, zajęłoby to dwa tygodnie.
Sieć działa na infrastrukturze Nexery.
Nam zamontowali we wtorek światłowód, więc w miarę szybko, bo mieli dopiero jutro. Jednak mamy problem z routerem, bo dalej go kurier nie dostarczył i już rozkładamy ręce.
tjw1978
Początkujący PlusManiak

To dziwna sytuacja, bo router jest wysyłany następnego dnia po rozmowie w kwestii umówienia terminu. Choć pojawiała się też informacja, że może go dostarczyć monter [to zależy na jakim łączu ten światłowód].

Mocno ciśnij. Ja bym na twoim miejscu dzwonił codziennie i interweniował, plus reklamacja pisemna do tego.
Awatar użytkownika
imarcin0409
Szalony PlusManiak

Post autor: imarcin0409 »

tjw1978 pisze: 15 mar 2025, o 08:12 (...)

Mocno ciśnij. Ja bym na twoim miejscu dzwonił codziennie i interweniował, plus reklamacja pisemna do tego.
dalivk, możesz też, podając tu numer takiego zgłoszenia, poprosić Specjalistów Plusa o przyspieszenie rozwiązania Twojej sprawy.
WEŹ, NIE KOMPLIKUJ
Waldekg
Nowy

Post autor: Waldekg »

U mnie sytuacja wygląda tak, że 12.02 podpisana umowa online na światłowód, karta doszła, rachunki i aktywacja już opłacone i do dnia dzisiejszego brak jakiegokolwiek kontaktu od technika. Dwukrotnie zgłaszałem do BOK reklamację i bez skutku. Linia jest wykonana przez swiatlowodinwestycje. Mam pytanie jak ma się do tego poniższy zapis umowy, czy mogę wypowiedzieć umowę ze względu na brak jej realizacji czy muszę czekać 90 dni ?

1. POLKOMTEL rozpocznie świadczenie Usług nie później niż 10 (dziesięć) dni od dnia zawarcia Umowy.
2. Termin oczekiwania na przyłączenie do sieci stacjonarnej nie będzie dłuższy niż 30 (trzydzieści) dni od dnia zawarcia
Umowy, przy czym w przypadku sieci stacjonarnej BSA/POPC z przyczyn technicznych termin ten nie będzie dłuższy niż 90
(dziewięćdziesiąt) dni od dnia zawarcia Umowy.

Z góry dziękuję za wszelkie info
Awatar użytkownika
Marta_Plus
Specjalista Plusa

Post autor: Marta_Plus »

Waldekg,

przepraszamy za napotkane niedogodności. Opisz proszę sprawę i podaj dane (imię, nazwisko, PESEL, numer usługi/umowy) poprzez ten formularz, następnie podaj tutaj numer otrzymanego zgłoszenia, a poproszę o weryfikację.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Waldekg
Nowy

Post autor: Waldekg »

Nr zgłoszenia CASE/250319/2289 .
Jednak nie potrzebuje już pomocy w reklamacji która już składałem dwukrotnie i kilkukrotnie dzwoniłem do BOK. To nic nie daje. Chcę tylko wiedzieć czy patrząc na przytoczony fragment z umowy przysługuje mi prawo do bezkosztowego zerwania umowy? Czy obowiązuje 90 dniowy okres oczekiwania na instalacje ?
Awatar użytkownika
Marta_Plus
Specjalista Plusa

Post autor: Marta_Plus »

Waldekg,
Waldekg pisze: 20 mar 2025, o 13:08 Nr zgłoszenia CASE/250319/2289 .
Dziękuję za numer zgłoszenia - przekazałam sprawę do szybszej weryfikacji.
Waldekg pisze: 20 mar 2025, o 13:08 Chcę tylko wiedzieć czy patrząc na przytoczony fragment z umowy przysługuje mi prawo do bezkosztowego zerwania umowy? Czy obowiązuje 90 dniowy okres oczekiwania na instalacje ?
Do powyższego odniesie się Departament Reklamacji.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
Fajka57
Nowy

Przeniesienie adresu świadczenia umowy

Post autor: Fajka57 »

Dzień dobry,
niestety muszę się przeprowadzić. W sierpniu tamtego roku podpisałem umowę na dwa lata na internet światłowodowy i telewizję. Chciałbym przenieść adres świadczenia usługi na nowe mieszkanie, jednak od biura obsługi Plusa dowiedziałem się, że muszę zerwać umowę i podpisać nową, a kara umowna wynosi 900zł!!!!.

Patrząc na to zwróciłem się osobno do Netii od której mam internet i do Cyfrowego Polsatu czy jest w ogóle jest możliwość takiego przeniesienia i dostałem odpowiedź, że tak, ale podpisałem umowę z Plusem i to on musi decydować. Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego Plus się na to nie zgadza? Czy to jest po prostu nabijanie klienta w butelkę? Ja chętnie zostałbym przy tych usługach, mógłbym nawet zapłacić za zmianę miejsca świadczenia, ale nie 900 zł za zerwanie umowy!
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2025, o 08:16 przez Michał_Plus, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniesiono wpis do właściwego tematu.
TomBarbar
Nowy

Światłowód od Plusa

Post autor: TomBarbar »

Witam,

Szukam operatora ktory bez problemow dostarczy internet swiatlowodem ktory bede mogl wpiac do wlasnego SFP zainstalowanego w CISCO 3945. To spokojnie routuje 1gbit, mnie wystarczy 300/600 mbit wiec sie nie bedzie pocil nawet z duza iloscia regul. Accesspointy tez mam wlasne wiec nie zalezy mi na niczym innym.

Pytanie - czy ktos to juz zrobil?
Czy Plus moze dostarczyc odpowiednie SFP? (Moze da sie przepiac z innego urzadzenia dostarczanego przez Plusa)
Jesli nie to jakie SFP pasuje do oferty plusa?
Jakie wrazenia z kontaktu przedzakupowego i wizyty montera?
W mojej lokalizacji jest "PON - Światłowód doprowadzony bezpośrednio do mieszkania – najwyższa możliwa jakość i stabilność."

Co specjalnego trzeba zrobic przy skladaniu zamowienia?

Pozdrawiam,
T.
Ostatnio zmieniony 4 cze 2025, o 16:01 przez imarcin0409, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniesienie do oficjalnego działu i istniejącego wątku.
ODPOWIEDZ