Światłowód od Plusa

Tematy związane z Internetem Mobilnym.
Regulamin forum
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
Awatar użytkownika
Marta_Plus
Specjalista Plusa
Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook

Re: Światłowód od Plusa

Post autor: Marta_Plus »

Witaj MiPi,

w przypadku wszelkich pytań dotyczących Światłowodu do dyspozycji pozostają konsultanci naszej infolinii i Internetowej Obsługi Klienta. Pozdrawiam.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?

Obrazek

Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
blueberry
Nowy

Post autor: blueberry »

obraz_2026-01-15_193459054.png
Przez 3 lata miałem podpisaną umowę na Internet światłowodowy z siecią Play. Mój ojciec 29. listopada podpisał umowę na Internet światłowodowy z siecią Plus. Infrastruktura światłowodowa jest zarządzana przez Tauron Obsługa Klienta sp. z o.o. i to od nich dowiedziałem się 4. grudnia, że z racji tego, że aktywna jest jeszcze moja umowa z Play, anulują zlecenie zmiany konfiguracji łącza wysłane przez Plusa. Umowę z Play wypowiedziałem 5. grudnia, zakończyła się 5. stycznia i od razu zadzwoniłem do Plusa, by ich o tym poinformować i poprosić o wysłanie do Taurona kolejnego zlecenia. Tak też zrobili. We czwartek 8 stycznia dowiedziałem się, że Tauron znów zlecenie odrzucił, tym razem z winy Play, który nie poinformował Taurona o zwolnieniu łącza. Zadzwoniłem do Play, poprosiłem o wysłanie tej informacji do Taurona i znów zadzwoniłem do Plusa, by poinformować o fakcie wysłania. W poniedziałek 12. stycznia dzwoniłem kolejny raz (dostępu do Internetu nadal nie miałem) i dowiedziałem się od konsultanta, że Play powinien poinformować Plusa formalnie o zwolnieniu łącza. Zadzwoniłem do Play, poprosiłem o to. Zadzwoniłem również do Taurona, by zapytać o status poprzedniego zlecenia. Potwierdzili, że dostali powiadomienie od Play, że łącze jest już zwolnione. Dowiedziałem się też, że Plus pomylił się w adresie świadczenia usługi (komuś umknęła dosłownie jedna litera) i tym samym Tauron nie może zrealizować zlecenia, bo taki wariant adresu nie istnieje. Potem zadzwoniłem znów do Plusa, poinformowałem ich o tym. Minęły kolejne 3 dni, nadal nie mam dostępu do Internetu. Wielokrotne telefony na infolinię nie przynoszą skutku, rozmowy z losowymi konsultantami również. Przy podpisywaniu umowy ojciec nie został poinformowany o możliwości złożenia wniosku o ciągłość usługi.

Wczoraj konsultantka stwierdziła, że tu niby liczy się 90 dni wspominanych w regulaminie świadczenia usługi, ale przecież dotyczą one przyczyn technicznych, a tu ich nie ma - światłowód jest, sygnał na module ONT mam, Tauron czeka na poprawne zlecenie, a usłudze jedynie brakuje aktywacji. Błąd w adresie w zleceniu to przecież nie przyczyna techniczna a operacyjna. :-/ Plus nadal nie zaczął świadczenia usługi, do czego zobowiązuje go umowa. 30 dni od podpisania umowy minęło już dawno, router zbiera kurz, w statusie połączenia ma tylko The network status is abnormal. Zmuszony jestem korzystać z tetheringu USB, ale na szczęście nie mam limitu danych w abonamencie. Bardzo słabą macie komunikację wewnętrzną w korporacji, bardzo słabą... Bałagan w strukturach i przepływie informacji również. Zastanawiam się na skargą do UOKiK i UKE.

P.S. Strona https://www.plus.pl/lp/swiatlowod wyświetla nieprawdziwą informację, że światłowód nie jest dostępny pod moim adresem zamieszkania. Rzetelny wykaz jest na stronach Tauron Obsługa Klienta w postaci tabel Excela i tam mój adres jak najbardziej figuruje.
blueberry
Nowy

Post autor: blueberry »

Powyższy post już nieaktualny. Podkusiło mnie znów zadzwonić na infolinię TOK i dobrze zrobiłem, bo konsultantka sama zaproponowała, że wyśle ich technikom maila z prośbą o szybszą aktywację (Plus im wysłał zlecenie z realizacją na 23.01, czyli na najdłuższy możliwy termin). A od pani z Netii mam już parametry dostępu, bo nie zamierzam używać przestarzałego routera od Plusa na okrojonym profilu roota.

Prośba do specjalistów z Plusa: zapewnijcie konsultantom dostęp do informacji o terminach aktywacji usługi, bo bez tego błądzą po omacku i jedyne, co mogą zrobić, to w systemie dać notkę o ponagleniu.
Awatar użytkownika
Michał_Plus
Specjalista Plusa

Post autor: Michał_Plus »

blueberry, dziękujemy za sugestię.

Obrazek

gostomek111
Nowy

Internet światłowodowy na własnym routerze + zapasowe łącze

Post autor: gostomek111 »

Witam,
Mam Internet na kablu z Orange - PPPoE.
Aby internet działał ustawienia IPTV na VID 35
na swoim routerze ASUS RT-AX58U chciałem ustawić backup połączenia czyli ustawić DUAL WAN.
Jednak po włączeniu tej opcji internet przestaje działać a IPTV wraca do domyślnych ustawień. Co mogę zrobić aby mieć możliwość zabezpieczenia swojego łącza.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 27 sty 2026, o 09:25 przez Michał_Plus, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniesiono wpis do właściwego tematu.
ezbartez
Nowy

Post autor: ezbartez »

Usługa światłowód ze stałym publicznym adresem IP.
Wewnątrz sieci LAN nie mogę połączyć się z innym urządzeniem w tej samej sieci LAN przez publiczny stały adres IP (WAN). Naczytałem się o ''NAT loopback'', ale wcześniej korzystając z osiedlowego dostawcy internetu taki problem nie istniał (wszystko działało). Porty są przekierowane na routerze i będąc poza siecią, wszystko działa.
Są jakieś ustawienia które mogą rozwiązać problem?
ezbartez
Nowy

Post autor: ezbartez »

Przywrócenie ustawień fabrycznych routera i jego ponowna konfiguracja rozwiązały problem (Router prywatny).
ezbartez pisze: 5 lut 2026, o 19:39 Usługa światłowód ze stałym publicznym adresem IP.
Wewnątrz sieci LAN nie mogę połączyć się z innym urządzeniem w tej samej sieci LAN przez publiczny stały adres IP (WAN). Naczytałem się o ''NAT loopback'', ale wcześniej korzystając z osiedlowego dostawcy internetu taki problem nie istniał (wszystko działało). Porty są przekierowane na routerze i będąc poza siecią, wszystko działa.
Są jakieś ustawienia które mogą rozwiązać problem?
daniel002dan
PlusManiak

Po aneksowaniu umowy dalej brak prędkości

Post autor: daniel002dan »

Witam, posiadam Internet światłowodowy w sieci Plus. Postanowiłem aneksować umowę z 300 mb/s na 600 mb/s oraz przenieść z innej sieci numer telefonu. Numer miał się przenieść dnia 20.04.2026roku zaś prędkość w dniu 21.04.2026r. Z numerem telefonu brak zastrzeżeń wszystko w porządku zaś z internetem dalej jest 300 mb/s zgłosiłem od razu to pierwszego dnia zostało przyjęte zgłoszenie następnego dnia tj. 22.04.2026roku ponownie skontaktowałem się ponownie zostało ode mnie przyjęte zgłoszenie po czym w dniu dzisiejszym tj. 23.04.2026r prędkość dalej taka sama. Ponownie dzwonię zostało to zgłoszone i dalej jest bez zmian. Zostałem tylko poinformowany że brak odpowiedzi ze strony techników. Jaki czas oczekiwania na to żeby prędkość została zwiększona do tej podpisanej w umowie. Dodać chcę że w/w konsultanci poinformowali mnie że powinna już być wykupiona prędkość. Dziękuję za odpowiedź i pomoc w rozwiązaniu problemu.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2026, o 10:20 przez Basia_Plus, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączono wątki - podobny temat.
Awatar użytkownika
Basia_Plus
Specjalista Plusa

Post autor: Basia_Plus »

Witaj daniel002dan,

z pozycji forum nie posiadamy wglądu na konto, aby zweryfikować opisaną sprawę. Prześlij zatem opis sytuacji wraz z numerem usługi i danymi (imię, nazwisko, PESEL) przez ten formularz. Jeżeli podasz nam tutaj numer zgłoszenia, postaramy się przyśpieszyć udzielenie odpowiedzi.

Obrazek

szewol
Szalony PlusManiak

Re: Po aneksowaniu umowy dalej brak prędkości

Post autor: szewol »

daniel002dan pisze: 23 kwie 2026, o 20:27Zostałem tylko poinformowany że brak odpowiedzi ze strony techników. Jaki czas oczekiwania na to żeby prędkość została zwiększona do tej podpisanej w umowie.
To niestety są uroki operatorów, takich jak Plus, którzy nie mają własnej infrastruktury stacjonarnej, tylko usługi świadczą na łączach partnerów. Czyli trzeciego podmiotu. Nie ma w tym nic złego. Ale to często powoduje, że załatwienie tak prostej sprawy się wydłuża.
daniel002dan
PlusManiak

Basia_Plus pisze: 24 kwie 2026, o 10:31 Witaj daniel002dan,

z pozycji forum nie posiadamy wglądu na konto, aby zweryfikować opisaną sprawę. Prześlij zatem opis sytuacji wraz z numerem usługi i danymi (imię, nazwisko, PESEL) przez ten formularz. Jeżeli podasz nam tutaj numer zgłoszenia, postaramy się przyśpieszyć udzielenie odpowiedzi.
Zgłosiłem numer to CASE/260426/576 Reklamacje
Awatar użytkownika
Marta_Plus
Specjalista Plusa

daniel002dan,

poprosiłam o przyśpieszenie udzielenia odpowiedzi na podany numer zgłoszenia.

Obrazek

daniel002dan
PlusManiak

Marta_Plus pisze: 27 kwie 2026, o 09:59 daniel002dan,

poprosiłam o przyśpieszenie udzielenia odpowiedzi na podany numer zgłoszenia.
Witam, w dniu dzisiejszym została nadana prawidłowa prędkość. Więc w sumie sprawa została rozwiązana
Awatar użytkownika
Marta_Plus
Specjalista Plusa

Witaj daniel002dan,

super - dziękuję za informację. :->

Obrazek

ODPOWIEDZ