5G Ultra - agregacja
Regulamin forum
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
Specjaliści odpowiadają na posty w dni robocze, w godzinach 10:00 – 18:00
-
- PlusManiak
- Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook
5G Ultra - agregacja
Będąc w idealnym zasięgu 5G Ultra jakich agregacji pasm się spodziewać ?
Przykładowo mam router MC889 , co pokaże zakładka "Informacja o sieci"
Czy używanym pasmem w sieci LTE będzie 20.0MHz@1800(B3) i jednocześnie w sieci 5G będzie N41+N1 ?
Przykładowo mam router MC889 , co pokaże zakładka "Informacja o sieci"
Czy używanym pasmem w sieci LTE będzie 20.0MHz@1800(B3) i jednocześnie w sieci 5G będzie N41+N1 ?
-
- V.I.P.
Re: 5G Ultra - agregacja
Zgadza się , nie ma N1 w Żyrardowie ( ale jest N41 , do którego Plus się nie przyznaje ;) )
Chodzi mi raczej o test na nadajniku BT30954 Piotrków Trybunalski ul. Brzeźnicka 70 , jest na nich z osobna N1 i N41 ( wyłączenie w opcjach N41 powodowało , że pojawiało się N1) , natomiast nie udało się doprowadzić do takiej sytuacji właśnie , żeby router MC889 ( a jest on jednym z logo 5G Ultra na sronie Plus) pokazywał N1+N41 ( lub odwrotnie).
Stąd też prośba o potwierdzenie , czy to znowu wina tylko tego jednego nadajnika , czy też jednak ten sprzęt nie agreguje dwóch pasm 5G na raz....
Chodzi mi raczej o test na nadajniku BT30954 Piotrków Trybunalski ul. Brzeźnicka 70 , jest na nich z osobna N1 i N41 ( wyłączenie w opcjach N41 powodowało , że pojawiało się N1) , natomiast nie udało się doprowadzić do takiej sytuacji właśnie , żeby router MC889 ( a jest on jednym z logo 5G Ultra na sronie Plus) pokazywał N1+N41 ( lub odwrotnie).
Stąd też prośba o potwierdzenie , czy to znowu wina tylko tego jednego nadajnika , czy też jednak ten sprzęt nie agreguje dwóch pasm 5G na raz....
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
MiG41, na BT30954 nie ma jeszcze N1. Jest natomiast w planach, nie ma jednak daty realizacji.
Chcesz przedłużyć umowę, kupić nowy numer, albo przenieść go z innej sieci?
Sprawdź też odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w naszym FAQ
@ Michał_Plus , dziękuję bardzo za odpowiedź.
Dobrze , już wiem z innego tematu ,że agregacja pasm 5G może być również pomiędzy BTSami , więc małe sprostowanie , byłem wg mapy w zasięgu 5G ULTRA ( i to nie na skraju a na terenie Piotrkowa 500m od nadajnika BT30954 , urządzenie na zewnątrz z bezpośrednim widokiem na BTS, i byłem w stanie urządzeniem MC889 odbierać pasmo podstawowe LTE z BT30954 , oraz z osobna N41 , i ( jak odhaczyłem w opcjach urządzenia pasmo N41) to router zaczynał łapać N1. ( Nie wiem z jakiego nadajnika , MC889 tego nie podaje , i wcale nie musi być ten sam nadajnik co pasmo podstawowe LTE).
W zawiązku z tym ,że byłem w zasięgu 5G ULTRA spodziewałem się tego:
Ew jak to wzorcowo na tym modemie powinno wyglądać ? Wg @zbych_in_flames powinno wyglądać tak jak napisałem wyżej w cytacie, ale dobrze byłoby ,żeby to Plus potwierdził.
Dobrze , już wiem z innego tematu ,że agregacja pasm 5G może być również pomiędzy BTSami , więc małe sprostowanie , byłem wg mapy w zasięgu 5G ULTRA ( i to nie na skraju a na terenie Piotrkowa 500m od nadajnika BT30954 , urządzenie na zewnątrz z bezpośrednim widokiem na BTS, i byłem w stanie urządzeniem MC889 odbierać pasmo podstawowe LTE z BT30954 , oraz z osobna N41 , i ( jak odhaczyłem w opcjach urządzenia pasmo N41) to router zaczynał łapać N1. ( Nie wiem z jakiego nadajnika , MC889 tego nie podaje , i wcale nie musi być ten sam nadajnik co pasmo podstawowe LTE).
W zawiązku z tym ,że byłem w zasięgu 5G ULTRA spodziewałem się tego:
A tego nie było. W związku z tym pytanie , czy było to ok ( a jeśli tak , to co daje to N1 jak urządzenia tego nie wykorzystują na raz) ?
Ew jak to wzorcowo na tym modemie powinno wyglądać ? Wg @zbych_in_flames powinno wyglądać tak jak napisałem wyżej w cytacie, ale dobrze byłoby ,żeby to Plus potwierdził.
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
MiG41, w tej okolicy nie ma aktywnego komercyjnie pasma N1. Jeśli są prowadzone testy, to wtedy pasmo nie będzie działało w agregacji.
Czyli cały ten 5G Ultra w Piotrkowie Trybunalskim to tylko testy i N1 nie działa komercyjnie ? Mimo ,że testowałem to wg mapy zasięgu w 5G Ultra , to tak na prawdę to i tak zwykłe 5G jak wszędzie ( gdzie te 5G jest) z B3 +N41 , a B3+N1+N41 i tak jest niemożliwe ? O co tu chodzi ?
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
MiG41, małe sprostowanie, N1 jest dostepne na stacjach w Piotrkowie. Również na BT30954.
Michał_Plus , czyli wracamy do punktu wyjścia , ustaliliśmy ,że na BT30954 jest wszystko co potrzeba do tego aby mieć 5G Ultra ( są z osobna pasma 5G: N1 i N41 , oraz pasmo LTE B3 , mapa zasięgu też pokazuje , że ten nadajnik "rozprowadza" 5G ULTRA) .
Urządzenie MC889 oznaczone jest na stronie Plusa jako "5G Ultra" - jedno z trzech.
Więc jakie informacje na stronie urządzenia MC889 powinny być wyświetlane ,w momencie połączenia z 5G Ultra ( Patrz pytanie z posta #1)
Urządzenie MC889 oznaczone jest na stronie Plusa jako "5G Ultra" - jedno z trzech.
Więc jakie informacje na stronie urządzenia MC889 powinny być wyświetlane ,w momencie połączenia z 5G Ultra ( Patrz pytanie z posta #1)
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
MiG41, postaram się czegoś dowiedzieć i wrócę odpowiedzią.
EDYCJA: W menu routera nie jest wyświetlana informacja o agregowanych pasmach 5G a jedynie pierwsze pasmo.
EDYCJA: W menu routera nie jest wyświetlana informacja o agregowanych pasmach 5G a jedynie pierwsze pasmo.
Dopiero teraz zauważyłem edycję...
@Michał_Plus , dziękuję za sprawdzenie. Serdeczna prośba o danie Chińczykom z ZTE feedbacku , że taka informacja o agregowaniu pasm 5G jest tak samo przydatna jak agregacja pasm LTE ( to przecież jest) , wraz z szerokością kanałów.
Jest jakieś urządzenie , które wskazuje agregację N1 i N41 jednocześnie ? Zowee Router 5G CPE 5 ? MC888 obstawiam ,że jest bardzo podobne jak MC889 i tego nie robi...
@Michał_Plus , dziękuję za sprawdzenie. Serdeczna prośba o danie Chińczykom z ZTE feedbacku , że taka informacja o agregowaniu pasm 5G jest tak samo przydatna jak agregacja pasm LTE ( to przecież jest) , wraz z szerokością kanałów.
Jest jakieś urządzenie , które wskazuje agregację N1 i N41 jednocześnie ? Zowee Router 5G CPE 5 ? MC888 obstawiam ,że jest bardzo podobne jak MC889 i tego nie robi...
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
MiG41, wiedzą. Sprawdzę i dam znać.
Czy ZTE i Plus robią coś, aby naprawić błąd w oprogramowaniu MC889 polegający na braku informacji o agregacji pasm? Dodam, że stacja bazowa, z której korzystam obsługuje agregację pasm 5G (2600 i 2100) i LTE (tzw. 5G ULTRA) i co ciekawe błędna informacja o braku agregacji jest przy domyślnych ustawieniach w menu routera tj. przy włączonych wszystkich pasmach 5G i LTE. Wystarczy w menu routera zostawić zaznaczone wszystkie pasma LTE oraz 5G n1, a pozostałe pasma 5G odznaczyć, aby okazało się, że router agreguje pasmo n1 z trzema pasmami LTE jak na zrzutach:
Nie mogę edytować poprzedniego posta więc w uzupełnieniu dodam, że analogiczna sytuacja tj. info o agregacji występuje gdy z pasm 5G pozostanie zaznaczone jedynie pasmo n41 i wszystkie LTE. Wniosek jest taki, że gdy pasma n41 i n1 są włączone router błędnie informuje o braku agregacji tych pasm lub ich po prostu nie agreguje.
- Michał_Plus
- Specjalista Plusa
oem, nie informuje. Agregacja jest, wyświetlane jest natomiast pierwsze pasmo 5G. Producent jest świadomy sytuacji, termin realizacji poprawki nie jest znany.