Mam problem z ciągłym rozłączanie internetu w Państwa sieci na wymienionym w temacie zestawie.
Postaram się jak najdokładniej opisać problem oraz analizę jego występowania.
MC888 pracuje domyślnie w trybie bridge przekazując otrzymany z DHCP adres IP do T3000. Państwa serwery wydają adres IP z czasem dzierżawy (lese time) 24h. Protokół DHCP stanowi, że w połowie tego czasu dzierżawy urządzenie pyta ponownie o adres IP (renew) i tak też się dzieje... Jednak Państwa serwery nie odpowiadają już i zaczyna się problem polegający na:
1. MC889 wykonuje restart połączenia (nie resetuje się całkiem tylko rozłącza sieć i łączy ponownie)
2. T3000 otrzymuje z DHCP nowy IP z czasem dzierżawy 24h, ale przeładowujac konfigurację resetuje wifi (brak sieci 5GHz trwa około 2-3 min).
I tak w kółko, co 12h.
Próba rozwiązania problemu przez ustawienie na MC889 lub T3000 automatycznego resetu co 1 dzień o powiedzmy godzinie 3:00, robią to że mam pewność że o godzinie 15:00 znów padnie mi internet

I jak tu pracować zdalnie skoro cały czas wywala z sieci, reset wifi rozłącza przykładowo sesje VPN z pracą, trzeba wejść na nową telekonferencje bo się IP zmienia, oglądany film na TV wywala aplikacje jak zniknie wifi (pomimo posiadania w cache zbuforowanego filmu)....
Chwilowo problem rozwiązałem podmiejac router na jakiś swój gdzie reset ustawienia IP na porcie WAN nie powoduje resetu modułu wifi (a to ma miejsce w ZTE T3000).
Ale to jest tylko obejście problemu dla TV bo i tak sesje vidorozmowy, czy vpn do pracy rozłącza w skutek zmiany IP.
Podsumowując, mają Państwo coś nie tak z konfiguracja serwerów DHCP gdyż przekazując IP z dzierżawa 24h po 12h nie odpowiadają w ogóle żadnym adresem. Dziwne, że z jakiś powodów adres IP nie jest utrzymany przez 24h. Jeśli by tak było i Państwa serwer DHCP działał by prawidłowo, można by standardowo ustawić restart MC889 o powiedzmy 3:00, wówczas pobierał by za każdym razem poprawnie nowe IP i down time byłby nie zauważalny albo klient miałby jako taką kontrolę nad tym kiedy chce mieć stabilne połączenie.
Jak powtórzyć problem:
1. Zresetować antenę MC888 (dostanie nowy IP).
2. Za 12h z zegarkiem w ręku obserwować zmianę IP, oraz reset konfiguracji T3000 który będzie widoczny tym, że zniknie wifi na kilka minut.