Dzień dobry.
Przeniosłem się niedawno z Play do Plusha. Okazało się, że straciłem możliwość rozmów wideo z pozycji aplikacji Telefon w Samsungu, jak to miałem w Play. Pamiętam, że jak jeszcze byłem w sieci Plus, to takowe videorozmowy posiadałem, stąd założyłem, że ta technologia nadal działa.
Po rozeznaniu się w technologiach obecnych u operatorów w Polsce i prawie godzinnej rozmowie z technikiem w Plusie dowiedziałem się, iż Plus już od dawna nie włącza nowym abonentom Videorozmów po UMTSie, kodem również się tego już włączyć nie da, ani aktywować przez BOK, a jeszcze nie posiada technologii ViLTE i siostrzanej po WI-FI, która to już od jakiegoś czasu dostępna jest w Play i Orange.
Czy operator chwalący się najszybszym internetem 5G ma w planach dogonić innych operatorów komórkowych w tej technologii? Póki co nigdzie nie znalazłem nawet wzmianki, a pracownicy BOK często nawet nie wiedzą o czym ja do nich mówię.
Póki co między sieciami (i w ramach zresztą własnej też), nie można już sobie odpalić Videorozmowy, bez pośrednictwa aplikacji zewnętrznych. Nie każdy chce sobie zakładać dodatkowe konta na FB, czy innych, żeby się po prostu zobaczyć z rodziną mieszkającą daleko, a nie posiadających komputera tylko smartfon. Podobnie jak kiedyś mogłem pogadać z córką, która społecznościówek nie posiada jeszcze, a w razie czego można jej było coś przez telefon pokazać nawet będąc w sklepie na szybko. Stąd zresztą od lat stawiam na Samsungi, bo w tych smartfonach było to standardem, do którego przez lata się przyzwyczaiłem.
Czy to normalna praktyka w Plusie, że zamiast iść na przód, często się cofa? Część starych abonentów ma jeszcze włączone w zamierzchłych czasach videorozmowy przez sieć 3G, a nowi są tego pozbawieni. Szczerze, gdybym wiedział o tym przed podpisaniem umowy, poszedł bym do konkurencji. Niestety w pracy mam zasięg tylko Plusa na tyle dobry, by dało się bezproblemowo i zadzwonić i włączyć internet a nawet z niego korzystać.
Mam nadzieję, że w związku z nadchodzącym prawdziwym 5G na innych niż LTE częstotliwościach, coś się w tej sieci ruszy.
Pozdrawiam.
Kiedy ViLTE i ViWIFI w Plus?
-
topiq77
- Nowy
- Meble Kuchenne na wymiar Warszawa - facebook
Re: Kiedy ViLTE i ViWIFI w Plus?
Ostatnio (przez przypadek) właśnie zainteresowałem się tym samym tematem na poczet przeprowadzenia kilku testów sieci.
Z informacji jakie udało się się ustalić z prywatnych korespondencji z operatorami oraz z ogólnodostępnych źródeł na chwilę obecną tylko Play i Orange posiadają taką możliwość.
Zgodność możesz sprawdzić: https://wificalling-volte.pl/vilte
Pamiętaj, że nie są to oficjalne dane operatorów i nie do końca mogą posłużyć do złożenia reklamacji, mają one jedynie charakter informacyjny (podobnie jak mapy zasięgu u operatorów).
Z fioletowymi miałem w ogóle ciekawą sytuację, że połączenia przez ViLTE/WiFi był rozliczane zgodnie z cennikiem (pomimo posiadania pakietu bez limitu) Moje pierwsze pytanie jakie padało:
1. Jaka jest cena wideopołączeń w mojej taryfie i posiadanymi pakietami (bodajże Formuła Play na kartę wtedy) w tym w technologii ViLTE
1a. Konsultant odpowiadał, że nic nie zapłacę
2. To dlaczego zostały naliczone mi opłaty
2a No to korekta bo błąd w systemie
Trochę wyglądało to jakby coś wprowadzono jednak nie do końca skonfigurowali CRM/billing. Było to tylko charakterem testu
Moje natomiast przemyślenia są takie, że technologia ma swoje plusy i minusy. Niewątpliwym jest brak posiadania zewnętrznych komunikatorów, względnie dobra jakość (rozdzielczość i płynność klatek przy optymalnym zasięgu) jednak największym minusem uważam, że jednak na rynku jest mała dostępność urządzeń obsługujące ViLTE no i operatorów. Wiem, że są osoby, którym wystarcza to i oczywiście tego nie neguję jednak dla mnie z uwagi, że część ma niezgodne urządzenia lub są u operatorów nieobsługujących lepiej jest zestawiać połączenia np poprzez messenger/whatsapp/facetime niż zastanawiać się kto, co obsługuje :) Sama technologia ma jednak spory potencjał (z resztą jak dużo nowości wchodzących) tyle, że proces implementacji jest zawsze mocno wydłużony (wiadomo m.in kasa) więc to co nowe staje się zapomniane lub mocno z boku a czasami wyparte przez coś innego.
Z informacji jakie udało się się ustalić z prywatnych korespondencji z operatorami oraz z ogólnodostępnych źródeł na chwilę obecną tylko Play i Orange posiadają taką możliwość.
Zgodność możesz sprawdzić: https://wificalling-volte.pl/vilte
Pamiętaj, że nie są to oficjalne dane operatorów i nie do końca mogą posłużyć do złożenia reklamacji, mają one jedynie charakter informacyjny (podobnie jak mapy zasięgu u operatorów).
Z fioletowymi miałem w ogóle ciekawą sytuację, że połączenia przez ViLTE/WiFi był rozliczane zgodnie z cennikiem (pomimo posiadania pakietu bez limitu) Moje pierwsze pytanie jakie padało:
1. Jaka jest cena wideopołączeń w mojej taryfie i posiadanymi pakietami (bodajże Formuła Play na kartę wtedy) w tym w technologii ViLTE
1a. Konsultant odpowiadał, że nic nie zapłacę
2. To dlaczego zostały naliczone mi opłaty
2a No to korekta bo błąd w systemie
Trochę wyglądało to jakby coś wprowadzono jednak nie do końca skonfigurowali CRM/billing. Było to tylko charakterem testu
Moje natomiast przemyślenia są takie, że technologia ma swoje plusy i minusy. Niewątpliwym jest brak posiadania zewnętrznych komunikatorów, względnie dobra jakość (rozdzielczość i płynność klatek przy optymalnym zasięgu) jednak największym minusem uważam, że jednak na rynku jest mała dostępność urządzeń obsługujące ViLTE no i operatorów. Wiem, że są osoby, którym wystarcza to i oczywiście tego nie neguję jednak dla mnie z uwagi, że część ma niezgodne urządzenia lub są u operatorów nieobsługujących lepiej jest zestawiać połączenia np poprzez messenger/whatsapp/facetime niż zastanawiać się kto, co obsługuje :) Sama technologia ma jednak spory potencjał (z resztą jak dużo nowości wchodzących) tyle, że proces implementacji jest zawsze mocno wydłużony (wiadomo m.in kasa) więc to co nowe staje się zapomniane lub mocno z boku a czasami wyparte przez coś innego.
Co prawda temat sprzed roku, ale w sumie nadal aktualnygdominiak pisze: ↑14 sty 2026, o 13:51 Wiem, że są osoby, którym wystarcza to i oczywiście tego nie neguję jednak dla mnie z uwagi, że część ma niezgodne urządzenia lub są u operatorów nieobsługujących lepiej jest zestawiać połączenia np poprzez messenger/whatsapp/facetime niż zastanawiać się kto, co obsługuje :)
I to jest chyba najważniejszy hamulcowy wdrażania tych usług (ViLTE i ViWiFi). Po prostu w dzisiejszych czasach tracą one sens. Kiedyś, wideo rozmowy to było coś - mówię tu o czasach wdrażania 3G i możliwości wykonywania wideo połączeń. Ale to były inne czasy - internet w telefonie kosztował i wykonywanie wideo rozmów po transmisji komórkowej była co najmniej średnio opłacalna. A dzisiaj? Każdy ma pakietu internetu od diabła, każdy ma jakiś komunikator, więc po co coś kolejnego? Wszyscy przyzwyczaili się do wykonywania wideo połączeń przez komunikatory i raczej się nie odzwyczają. Mamy po prostu inne czasy, gdzie parcia na natywne rozmowy wideo po prostu nie ma i raczej to nie wróci. Tylko jednostki tego potrzebują, ale czy tak na prawdę na pewno potrzebują?
Zgadza się - dzisiejszy świat (i w szczególności młodzież, którzy to oni głównie wyznaczają trendy/nawyki) mocno zmierza w stronę DATA. Na przykładzie moim, numer służbowy mamy na infrastrukturze Plusa i tam mam pakiet danych, prywatnie niestety jeszcze Play - też pakiet danych jest + równolegle druga karta SIM internetu z Orange, który dostałem za złotówkę do umowy. Plus jest taki, że przynajmmniej można powiedzieć mam możliwość "agregacji łącza" w razie awarii jakieś sieci :D
Sam widzę jak porównując czasy rozmów i SMS rok do roku jest trend nieznacznie spadkowy, zaś DATA wzrostowy (i w tym obszarze jest w sumie największy wzrost).
@EDIT: Lubię się dzielić wiedzą, która może zostać z nami na dłużej. Odpowiedź może się przydać "dla potomnych". Czasami warto coś napisać/odpowiedzieć, bo może uda się odświeżyć jakiś stary wątek wywołując czynną dyskusję. Wiadomo kotletów typu czy jest jakaś awaria nie ma co odgrzewać

Sam widzę jak porównując czasy rozmów i SMS rok do roku jest trend nieznacznie spadkowy, zaś DATA wzrostowy (i w tym obszarze jest w sumie największy wzrost).
@EDIT: Lubię się dzielić wiedzą, która może zostać z nami na dłużej. Odpowiedź może się przydać "dla potomnych". Czasami warto coś napisać/odpowiedzieć, bo może uda się odświeżyć jakiś stary wątek wywołując czynną dyskusję. Wiadomo kotletów typu czy jest jakaś awaria nie ma co odgrzewać